BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 17:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39]Brak mocy, lekkie terkotanie silnika
PostNapisane: 24 czerwca 2013, 11:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Witam.
Od niedawna moje auto zaczęło się dziwnie zachowywać, a mianowicie:
- zaczęły się przerywania, szarpania podczas jazdy ze stałą prędkością i równo naciśniętym pedale gazu,
- zaczęła mu spadać moc, teraz już nawet wyprzedzić malucha nie mogłem, więc auto stoi na parkingu,
- dochodzą z silnika odgłosy terkotania, na wolnych obrotach ich nie słychać, jak dodam gazu to bardzo uciążliwe.

Błędy komputera pokazały:
202: Lambda rozporządzenie bank1 cat postu
203: Lambda rozporządzenie bank2 cat postu
83: czujnik położenia wału
4: cewka zapłonowa cylinder 4

Wymieniłem czujnik położenia wału na oryginalny siemensa (wydaje mi się że skończyły się przerywania, szarpania.
Wymieniłem także cewkę, co zupełnie nic nie dało.

Teraz rodzi się pytanie czy wymieniać także sondę, czy to coś da i konkretnie jeśli wymienić to którą ?? Za kolektorem czy przed. Zastanawia mnie też to, czy jeśli komputer pokazuje usterkę dwóch sond, to czy nie padło coś wcześniej, np przepływka ??

Dodam, że posiadam instalację gazową, a silnik pracuje tak samo na gazie jak i na benzynie.
Silnik M52B20 520ib+g

Niedawno na przeglądzie technicznym przy sprawdzaniu spalin wyszło, że jest za bogata mieszanka. Jakieś powiązanie ??

Pomóżcie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39]Brak mocy, lekkie terkotanie silnika
PostNapisane: 24 czerwca 2013, 16:10 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
sprawdz dolot a konkretnie odma, wymien ja ,pewnie to ona padła dla tego wyskakuja takie błędy

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 13:05 
Pierwsze kroki

Auto poszło na kanał do mechanika.
Nie wydaje mi się żeby odma powodowała, że silnik nie pali na wszystkie gary.
A odmę i tak wymienię ale to już sam.
Na razie niech mechanik postawi diagnozę.
Dam znać co i jak, żeby zostawić ślad dla potomności, która może mieć ten sam problem w przyszłości.

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 14:21 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
blad typu cewka zaplonowa co oznacza? jej uszkodzenie?

jakim sprzetem diagnozowaliscie?

ja stawiam ze jest to bład wypadania zaplonu na 4 cylindrze, ktory spowodowany moze byc niesprawna odmą lub nieszczelnoscia ukladu podcisnieniowego. Ewentualnie wtryskiwacz gazowy moze miec dosc i podaje nie prawidlowe dawki paliwa przez co praca na tamtym cylindrze ma rozne humory.

Ile ma km zrobionych na LPG i jakie posiadasz wtryskiwacze?

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 15:44 
Pierwsze kroki

ja stawiam ze jest to bład wypadania zaplonu na 4 cylindrze, ktory spowodowany moze byc niesprawna odmą lub nieszczelnoscia ukladu podcisnieniowego. Ewentualnie wtryskiwacz gazowy moze miec dosc i podaje nie prawidlowe dawki paliwa przez co praca na tamtym cylindrze ma rozne humory.

No właśnie. Wstępna, ale wstępna diagnoza to klapki kolektora (stąd hałas). Złe podciśnienie, zła mieszanka, stąd brak mocy.
Teraz tylko musi się dowiedzieć, co konkretnie, odma, kolektor czy nieszczelność.
Bardzo trafną diagnozę mi postawiłeś.

Ile ma km zrobionych na LPG i jakie posiadasz wtryskiwacze?

Km na LPG około 50000 a nazwę wtryskiwaczy zapomniałem....ale te z górnej półki. Podawaj nazwy to mi się przypomni. :)
Nie jestem mechanikiem samochodowym, stąd moje braki w tej dziedzinie....ale uczę się stale :)

Jakieś jeszcze rady mi podajcie, zanim się zabiorę za wymianę odmy. Bo może to coś innego jeszcze.....co z tymi klapkami kolekrora ?? Da się to to rozebrać i wyczyścić czy zakupić nowe części. Podpowiedzcie proszę.

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 15:59 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
benzynowe silniki bmw nie posiadaja zadnych klapek w kolektorze. nie wiem o jakim halasie mowisz musialbys go sprecyzowac.

Co do wtryskiwaczy to sprawdz w papierach od gazu albo jak je widzisz to zrob jakies foto i podeslij. Ewentulanie sprecyzuj kolor, kształt ( okrągłe, kwadratowe? )

ponownie przeczytalem pierwszy post. te wszystkie bledy beda najprawdopodobniej spowodowane zbyt duza dawka paliwa. dlatego tez wypada zaplon i bledy sond sie pojawiaja.

Jestes w stanie ocenic spalanie LPG na 100 km?

PostNapisane: 27 czerwca 2013, 00:42 
Pierwsze kroki

Hałas to terkotanie. Nie słychać go jak silnik pracuje na wolnych obrotach ale jak mu dodam gazu, to im więcej gazu tym głośniejsze to terkotanie.

Co do wtryskiwaczy gazowych to bodaj że Barracuda, tylko podkreślam, że auto tak samo zachowuje się na benzynie jak i gazie.

Piszesz że zbyt dużo paliwa w mieszance ?? W takim razie lewe powietrze odpada ?? Popraw mnie jeśli się mylę, bo nie jestem mechanikiem...

Spalanie gazu to w trybie bardziej poza miejskim na 33 litry około 330km lub w mieście na 33 litry około 220km więc chyba nie najgorsze ale wówczas jeszcze nie było z autkiem problemów. Teraz klekotem nie jeżdżę.

Musze skądś odmę teraz wykombinować... :mur:

PostNapisane: 27 czerwca 2013, 13:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54b22
Pierwsza rzecz to narazie wyłącz se LPG

Kolego chyba przerabiamy bardzo podobny temat.
Sprawdź przeplywke na kompie
Sprawdz se odme
Sondy zapewne działają - sprawdz na kompie
Sprawdz se stan katalizatorów
Sprawdz zawór DISA
Z jakiego miejsca wydobywa sie klekot?

Ja ciągle walcze ze spadkiem mocy :mur:
U mnie występuje pyrkanie w dolnym zakresie obrotów jak bym mial gdzieś wydech nie szczelny, ale nie widac w nim nie szczelnosci.

PostNapisane: 27 czerwca 2013, 15:21 
Pierwsze kroki

LPG wyłączone.

Dzisiaj wymieniłem odmę. Rzeczywiście jest to dość prosta rzecz do zrobienia dla nieroztargnionego.
Wymiana szybka. Włączam zapłon a tam metaliczny łoskot, auto gaśnie, masakra normalnie. Potem główkowanie, co zrobiłem źle. I znalazłem, mój błąd. Ze starej odmy nie wziąłem uszczelki, nowa nie miała, więc była masakra.
Poprawiłem ale to nic nie dało. Dalej mało mocy, na wyższych obrotach głośno jest.
Dodam do tego, że gdy mocniej naciskałem gaz, czułem szarpanie.
Posprawdzałem mniej więcej doloty, wszystko zdrowe.

Może sonda lambda uwalona ?? Czy ona nie steruje doborem mieszanki paliwowej ?? Czy może przepływomierz ??

Skąd klekot ?? Nie wiem, bo go słychać jak jadę, na wolnych go nie słychać. Na odpalonym silniku wydawałoby się że jest pieknie, a jak zaczynam jazdę.... :zalamany:

Jak sprawdzić katalizatory i DISA i gdzie to jest ??

Mam cały czas błąd sondy lambda na pierwszej szynie....

PostNapisane: 27 czerwca 2013, 16:35 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54b22
Nr 6 to DISA. Jak zapalisz silnik to ma zasysac. możesz to wyjąć i sprawdzić w rekach lub test kompem.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40
jeśli masz to walnięte to z tego co wiem może wywołać błędy przepływki i sond.

Katalizatory możesz sprawdzić wpuszczając kamerkę, czy to przez gniazdo sondy czy z drugiej strony po rozłączeniu układu wydechowego, mogą być przytopione.

Twoj klekot to może być luźna przesłona zaworu DISA, ale wydaje mi się że na wolnych także by klekotala.
Może to Vanos? jednak przy nie szczelnym mial byś metaliczny dzwięk.

powiedz jak ci auto sie zchowuje na wolnych a jak przy wyrzszych obrotach
Odrazu ci powiem że nawet jeśli masz niesprawna dise to mocy ci nie zwróci.

Jeśli chodzi o szarpanie to prawdopodobnie przez układ zapłonowy
to też przerobiłem ;)
Sprawdz swiece oraz fajki.

Podstawa to testy kompem, polecam inwestycje w jakiś kabelek i INPA ;)

Możesz także odłączyć akumulator na jakiś czas i pojeżdzić troche bez używania LPG
także sprawdź se przewody podciśnieniowe od LPG bywa ze pękają.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 13:38 
Pierwsze kroki

Zaryzykowałem i przejechałem się dziś kawałek.
Moje spostrzeżenia:
- na zimnym silniku lepiej mu idzie, bo rozpędził się - o ile tak to można nazwać - do 65 km/h łaaaaaaaaaał
- na wolnych obrotach silnik całkiem fajnie pracuje,
- nic nie trzęsie, obroty nie falują,
- przy dodaniu gazu szarpie, trzeba dodawać gaz bardzo ale to bardzo wolno,
- 65 km/h to był max, przepraszam tych co jechali za mną, gdyby czytali to forum :)
- najlepiej jedzie na 3 biegu, dlaczego ?
Ogólnie jest fatalnie. W poniedziałek auto jedzie do kolejnego mechanika, oby tyn miał czas i umiejętności.

Dodam, ze sprawdzałem go na benzynie, wymieniony czujnik położenia wału oraz odma. Cewki, świece, wszystko sprawne. Ponoć pali na wszystkie cylindry. Zastanawia mnie wciąż że może to źle dobrana mieszanka paliwa. Co steruje doborem mieszanki ? Dlaczego nie ma mocy ?? Nurtuję mnie te pytania, choć wiem, że w przyszłym tygodniu poznam przyczynę....i cenę. :/

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 15:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Odepnij przepływomierz i zobacz czy będzie poprawa, to będzie najszybszy sposób na wyeliminowanie go.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 19:06 
Pierwsze kroki

Odpiąłem, poprawy nie było.
Jest jakiś sposób, żeby go inaczej sprawdzić ?? Czy tylko komputer został ??
Bo kilka dni temu na komputerze nie było błędu przepływomierza. Był tylko błąd sondy lambda, dalej ten sam.
Poczekam chyba jednak na diagnozę mechanika.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 19:15 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
te dwa błędy sond to eni są dokąłdnie błędy sond tylko złego składu mieszanki, jeśli pojawiaja sie przy jeźdize na LPG to znaczy ze LPG źle wyregulowane, jeśli na benynie tez mozliwości jest wiecej np odma którą wymieniłeś, mam nadzieje że przeowdy sprawdziłęś do neij czy napewno nie maja zadnego pęknięcia, innym powodem tych błedów może byc zawór disa, a takze obojetnie jaka nieszczelność noi przepływka też, sprawdź dokładnie całą szczelność dolotu

Jeśli dalej wypada zapłon moze byc to cewka albo i świeca.

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 20:09 
Pierwsze kroki

Witam, Mam takie pytanie czy to normalne że pompę paliwa słychać cały czas po przekręceniu kluczyka do pozycji kontrolek, czy powinna się po kilkunastu sekundach wyłączyć ?

PostNapisane: 29 czerwca 2013, 22:48 
Forumowicz

Teraz to mi zagadke dałeś na noc :D Chyba nabija ciśneinei i potem jej nie słychać ale sam juz pewien nie jestem a dopiero co autem jechałem :P

PostNapisane: 30 czerwca 2013, 10:36 
Pierwsze kroki

Witam panowie.
Poszedłem z rana do auta, zobaczyć gzie jest zawór DISa i czy ciężki jest do niego dostęp.
Odpaliłem silnik, podsunąłem ucho do DISy i słyszę terkotanie, tak, jakby coś w środku latało. Mam nadzieję że to nie moja wyobraźnia i chęć posiadania w końcu sprawnego auta.
Zaobserwowałem coś jeszcze. Wyjąłem bagnet, podłożyłem palec.....o mało mi go do środka nie wessało. O co kaman ?? Silnik po wyjęciu bagnetu zaczął inaczej pracować.

Koledzy, czy żeby dostać się do DISy trzeba rozbierać dolot + przepływkę i coś jeszcze ?? Robił to ktoś w M52 ??

PostNapisane: 30 czerwca 2013, 11:47 
Forumowicz

NIe podałeś roku auta z tego co widze, nie pameitam juz jak jest w M52 ale pewnie podobnie jka w M52TU, aby wyjać dise sciągasz dolot odkręcasz 2 śrubki o masz ja na wierzchu

PostNapisane: 30 czerwca 2013, 11:56 
Pierwsze kroki

No to kolejne pytanie.
Oryginalna DISa kosztuje kilka ładnych stówek. Używek na portalach aukcyjnych jest baaardzo mało.
Skąd mam ją wziąć ?? W mojej okolicy nie ma szrotów z bmkami....nie posiada ktoś niepotrzebnej ??
Może jakoś ją się da naprawić ??

PostNapisane: 30 czerwca 2013, 12:04 
Forumowicz

Nówka tak jak mówisz tragedia w cenie, ja kupiłem używke na allegro za 200, poprsotu ten kto ją srpzedaje musi umnieć ją sprawdzić, czyli czy klapka nie ma luzu osiowego i czy membrana działa. Jak sprawdzić membrane są filmiki na youtube. Na końcu DISY jest taki otworek w takim okrągłym czymć gdzie siedzi membrana (od dołu) przekrecasz klapke na maxa zatykasz ten otworek i klapka nie wraca do końca tlyko sie zatrzymuje w 3/4 to DISA działa na youtube są filmy.

Terkotanie to rpzewazńei luz osiowy, jak jest luz to lipa można kombinować jakimś podkąłdtkami widziałem ale ryzyko jest ze wpadnie do silnika a można dorwać sprana używke ja dorwałem idealną ;p

Tylko ja cały czas mówie o silniku M52Tu a nie M52

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1