Pawel! napisał(a):
binta, wg mnie kara dla jednego i drugiego klubu powinna być surowsza.
Legia jako organizator dała dup* i tyle. Jakby zamknęli Pepsi Arenę na resztę sezonu to i może do tych 'kibiców' by coś dotarło, a władze klubu też zajęły by się kibolami intensywniej.
Druga sprawa że 'obsługa' widowiska na Łazienkowskiej to dno totalne.
Co do zakazów stadionowych to zgadzam się z Rafałem.
Dożywotni zakaz wejścia na mecze ligowe i reprezentacji, plus dotkliwa kara finansowa dla kiboli, którzy przychodzą na mecz szukać zaczepki, niszczyć stadion, robić krzywdę prawdziwym kibicom.
Pawel, ale dlaczego karać wszystkich kibiców za 100 chuliganów, którzy zrobili zadymę ?? Dlaczego normalny kibic (chociażby taki jak ja) nie mógłby do końca sezonu chodzić na mecze ?? Ja już przez nich zapłaciłem karę, będąc zmuszony opuścić w przerwie stadion, po tym jak zapłaciłem za bilet, a w obie strony przejechałem 250 km. Ja osobiście nie jestem za eliminacją zbiorową, bo 15, 20 czy 30 tyś. osób, które przychodzą na stadion, nie mogą, ani nie powinni płacić za błędy setki patologicznych pseudokibiców.
Kara mogła być niższa, mogła być wyższa. Wiadomo, to kwestia polemiki i tego jak kto podchodzi do tematu.
- Walkower dostaliśmy - więc kara maksymalna.
- 100 tyś. kary - również maksymalna.
- Zakaz wyjazdowy na pół roku - nie wiem jakie w tym wypadku były "widełki".
- 3 mecze (w tym 2 w zawieszeniu) bez udziału publiczności na własnym stadionie. Tutaj owszem, mówiono o wyższej karze, ale nie zamknięciu stadionu do końca sezonu, tylko do końca rundy zasadniczej.
Moim zdaniem zamykanie stadionów nic tu nie da. Trzeba wreszcie stanąć "twarz w twarz" z problemem i wyeliminować tych, którzy się patoczą i psują wizerunek klubu. Uwierz, że władze klubu wreszcie zajęli się intensywniej kibolami, i w sumie będzie nałożonych kilkadziesiąt zakazów stadionowych. Na środę było ich już ponad 30. Piszesz o obsłudze (ochronie). Z tym również się zgadzam, i o tym również wspomniałem w pierwszych wpisach po tym jak wróciłem z "Łazienkowskiej". Pisałem, że w większości to starsi Panowie, którzy chcą dorobić do emerytury, albo do niej "dociągnąć". Dlatego ochrona za długo nie stawiała czoła krewkim kibicom, i doszło do tego co doszło. Druga sprawa. Ponoć niektórzy ochroniarze mieli układ z kibicami, ale nic więcej nie wiem w tym temacie, także nie będę spekulował

Odnośnie zakazów stadionowych również się zgadzam, i również o tym pisałem wyżej

Też jestem za dożywotnim zakazem dla takich - za przeproszeniem - idiotów. Do tego duża kara finansowa, co sprawi, że nikt nie będzie wbiegał na boisko, albo myślał o jakimkolwiek biciu się. Na tą chwilę jednak nie ma takiej możliwości, bo wg. naszego prawa najwyższy zakaz stadionowy wynosi 2 lata (tyle właśnie dostali i dostaną pozostali zidentyfikowani na Legii). Trzeba zmienić to prawo, a później będzie można je egzekwować.
Ps. Wiadomo, od wielu lat jestem kibicem Legii, więc moje zdanie będzie pewnie zawsze trochę "lżejsze". Uwierz jednak, że zawsze staram się być bezstronny w takich przypadkach. Nie toleruję takiego dziadostwa, wstyd mi za to, i również chciałbym bezpiecznie móc chodzić na mecze, a nie patrzeć w lewo i prawy czy zaraz nie oberwę petardą, albo przypadkiem nie wpadnę w środek jakiejś bójki

Pozdrawiam
Ps 2 - Polecam dzisiejszy
"Przegląd Sportowy". M. in. duży wywiad z Iniestą, "Skarb kibica" naszej ligi, specjalny dodatek na najbliższą kolejkę Ekstraklasy, plus inne ciekawe artykuły