BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 22:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 11:32 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 513
Lokalizacja: kraina dziurawych dróg
Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Smokin napisał(a):
(kub sobie drożdże T48 ciągną nastaw nawet do 24%)

dzis zrobie nowy nastaw z tych drozdzy, chociaz slyszalem ze te Turbo nie sa najlepsze bo leprzy nastaw wychodzi z "wolnej" fermentacji.
Smokin napisał(a):
Jaki masz refluks w tej kolumnie? termometr na szczycie jest analogowy czy cyfrowy z dokładnością do dziesiętnych?

refluksu chyba nie mam- ze szczytukolumny mam waz do chlodnicyt i od razu odbior.
termometr analogowy-dlatego utrzymuje 80*

_________________
viewtopic.php?f=6&t=113249


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 11:53 
cav87 napisał(a):
refluksu chyba nie mam- ze szczytukolumny mam waz do chlodnicyt i od razu odbior.
termometr analogowy-dlatego utrzymuje 80*


to w takim razie nie jest kolumna rektyfikacyjna tylko zwykły "pot Still" nie robisz "spiru" tylko typową "brymbuchę" :)
poczytaj http://alkohole-domowe.com/destylat/des ... ktyfikacja jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało :)

cav87 napisał(a):
chociaz slyszalem ze te Turbo nie sa najlepsze bo leprzy nastaw wychodzi z "wolnej" fermentacji.

owszem dla Ciebie będzie lepiej bo nie rektyfikujesz tylko walisz smakówki. Więc do wolnej fermentacji kup sobie http://alkohole-domowe.pl/product-pl-71 ... style.html.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 12:48 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 513
Lokalizacja: kraina dziurawych dróg
Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Smokin napisał(a):
nie robisz "spiru" tylko typową "brymbuchę" :)

97%? :zdziwko:
zastanawiam sie jeszcze czy lepiej zostac przy 1 grzalce i tempie 0,7l/h po kropelce czy dac na 2 i zwiekszyc wode aby odbierac ciurkiem ponad 1l/h(do tej pory wlaczam druga grzalke ok 3,5h od rozpoczecia jak przestaje kapac i wtedy wyciagam ile sie da)

_________________
viewtopic.php?f=6&t=113249


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 12:58 
cav87 napisał(a):
97%? :zdziwko:

no ale voltaż Ci później leci w dół, tak chyba pisałeś.

cav87 napisał(a):
zastanawiam sie jeszcze czy lepiej zostac przy 1 grzalce i tempie 0,7l/h po kropelce czy dac na 2 i zwiekszyc wode aby odbierac ciurkiem ponad 1l/

musisz sprawdzić jaki % będziesz miał przy "laniu ciurkiem" jak bedą okolice 95 to niech się leje :hyhy:
U mnie jest ciurkiem :hyhy: właśnie około 1l/h
I pamiętaj mierzymy chłodny destylat, nie zaraz "wykapany" bo przekłamania możesz mieć nawet do 8-9%


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 13:20 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 513
Lokalizacja: kraina dziurawych dróg
Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
cav87 napisał(a):
1 beczke przerabialem w temp 82-85* wg wskazowek goscia od ktorego mam sprzet i wyszlo 92v, w trakcie doczytalem ze lepiej nie przekraczac 80* i tak wlasnie przed chwila zakonczylem wieczor z 97v na skali i wiekszym dorobkiem

97 pozostalo do dzis, z tym ze tego nie przeciagalem na drugiej grzalce

_________________
viewtopic.php?f=6&t=113249


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 13:29 
cav87 napisał(a):
97 pozostalo do dzis, z tym ze tego nie przeciagalem na drugiej grzalce

to ja bladego pojęcia nie mam jak Ty na kolumnie bez refluksu z analogowym termometrem trzymasz 97% :zdziwko:
refluks jest "fundamentem" rektyfikacji bez tego ten proces przecież nie zachodzi...


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 13:57 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 513
Lokalizacja: kraina dziurawych dróg
Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Obrazek
Obrazek
Obrazek
glownie rozchodzi sie o to: z 22l nastawu w 3h skapuje mi ponad 2l 97%, dochodzi do takiej sytuacji jak nizej i za chwile bul bul bul zassie do kega i koniec. Doradzono mi abym wlaczyl w tym momencie druga grzalke i wyciagal co sie da- pytanie czy to dalej bedzie 97 czy zacznie schodzic nizej i zacznie zaciagac brudy? (robie na swoje wesele wiec musi byc krysztal)
Obrazek

_________________
viewtopic.php?f=6&t=113249


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 14:20 
22litry nastawu wg przepisu 1410 to 19 litrów wody i około 5 kg cukru (5x0,6=3L + 19 = 22)
z 5 kilo cukru przy dobrych drożdżach ciągnących do 20% powinieneś urobić jakieś 3000 ml 96%. Więc biorąc pod uwagę , że działasz na piekarniczych które nie przerabiają całego cukru bo giną już 9-10 % zacierze może po prostu proces się kończy??? a jak dasz drugą grzałkę to pociągniesz śmierdzący barszcz z kotła. Mi się wydaje , że wszystko jest OK zmień tylko drożdże. Wylicz ile masz wyciągnąć z nastawu przed pędzeniem i obserwuj.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 15:59 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 513
Lokalizacja: kraina dziurawych dróg
Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
jest tak jak mowisz, dalem za malo cukru i za slabe drozdze- dlatego wychodzi mi ok 2,5l 97% z 22l nastawu

_________________
viewtopic.php?f=6&t=113249


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 24 marca 2014, 16:41 
cav87 napisał(a):
jest tak jak mowisz, dalem za malo cukru i za slabe drozdze- dlatego wychodzi mi ok 2,5l 97% z 22l nastawu

ja mam proporcję taką 30 L wody, 10 kg cukru (cały nastaw ma objętość 36 L)
6000 / 36 000 x 100 = 16 % tyle procent ma zacier (robię go na drożdżach typu turbo - tydzień fermentacji plus dwa tygodnie na wyklarowanie)
wyciągam z tego 6000 ml 96% :hyhy:

zawsze sobie policz przed psoceniem żeby później nie zachodzić w głowę czy już koniec cz jeszcze nie.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 7 kwietnia 2014, 14:18 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 48
Posty: 3258
Lokalizacja: Lublin
Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47

;)

_________________
Moje BMW e46 Touring 99" - Fafik_____________________________________________Grosz do grosza... :)
///podpis niezgodny z regulaminem
Hobby: Sutenerstwo, kontrabanda, tkwienie po uszy w "układzie", notoryczna współpraca z WSI ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 7 kwietnia 2014, 17:35 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 8590
Lokalizacja: Lublin
Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Vanduch, Uwielbiam szwagrów!
Obejrzałem chyba wszystkie możliwe filmiki na YT :rotfl:

_________________
"Nie sztuką jest zwrócić uwagę swoim autem spojlerami i laminatami, sztuką jest zrobić to bez nich"
Obrazek
Był: 93' E36 Sedan 316i Calypsorot Metallic - Bimbrowóz (2009-2012)
Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 16 kwietnia 2014, 21:06 
w sobotę wyciągnąłem z piwnicy ciężkie działa - "działa nawalony" i proszę takim oto efekt 3,0 l 45% cytrynóweczki :hyhy: wyszła wyborna :cwaniak:
Obrazek
imagehosting


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 16 kwietnia 2014, 23:08 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 4318
Lokalizacja: okolice Kępna
Moje BMW: E38 735i
Kod silnika: M62
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166789
Wygląda smakowicie :hyhy: :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 16 kwietnia 2014, 23:13 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 8590
Lokalizacja: Lublin
Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Smokin, Ty to normalnie wariat jesteś!

_________________
"Nie sztuką jest zwrócić uwagę swoim autem spojlerami i laminatami, sztuką jest zrobić to bez nich"
Obrazek
Był: 93' E36 Sedan 316i Calypsorot Metallic - Bimbrowóz (2009-2012)
Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 17 kwietnia 2014, 07:48 
.Jacek. napisał(a):
Wygląda smakowicie :hyhy: :D

i takie jest :hyhy:
Dżordż napisał(a):
Smokin, Ty to normalnie wariat jesteś!

a jak :hyhy:
W piątek działam dalej - będę robił coś na wzór litewskiego , żurawinowego Stumbrasa :cwaniak: podobno również mega.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 20 kwietnia 2014, 10:32 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 8590
Lokalizacja: Lublin
Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Smokin, Wczoraj na garażu, piłem najlepszy bimberek jaki kiedykolwiek w życiu miałem w ustach.
Wjechał klient - taksiarz z pochodzenia Polak, a dokładniej typowy góral.
Facet widać, że z pradziadka na dziadka, z dziadka na syna dziedziczy temat i talent, przeogromną wiedzę na temat pędzenia.
Już widziałem, że nawet nie będę z nim wchodził w dyskusję, bo nie warto ;) Pokonałby mnie wiedzą i doświadczeniem.

Zrobił "na szybko" litrę w podziękowaniu za wymianę sworznia. I jak on to twierdził "taki o". Moc lekko ponad 40%.
Pić piło się lekko, bez jakiejkolwiek popitki, mordy nie wykrzywiało i miało smaczny naturalny smak przy tym mocno grzało w żołądku.
No coś genialnego!
Chciałem kupić butelkę, ale facet na tyle się szanuje, iż nigdy nie sprzedaje. Robi to z przyjemności i wyłącznie dla siebie.
Co najwyżej może mi dać co nieco na "degustację" :)

Opowiadał też o wędzonych łososiach, mięsie z sarniny itp wytworach które wyrabia.

_________________
"Nie sztuką jest zwrócić uwagę swoim autem spojlerami i laminatami, sztuką jest zrobić to bez nich"
Obrazek
Był: 93' E36 Sedan 316i Calypsorot Metallic - Bimbrowóz (2009-2012)
Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 21 kwietnia 2014, 16:33 
Dżordż, a mówił z czego robi? owocóweczki czy grunwald? :hyhy: ja dziś na wódkę patrzeć nie mogę...zaszalałem wczoraj z ojcem i szwagrem :34: :35:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 12 sierpnia 2014, 16:55 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1586
Temat umarł? :hyhy:

Przeglądałem ten temat kilkukrotnie i najarałem się jak Bobby na kabrioleta.
Postanowiłem sam coś pokombinować. Na razie ilości degustacyjne.
Niestety na kupnym spirytusie.

Na pierwszy ogień poszła iceówka.
Bardzo fajnie wyglądająca wódeczka?
Sam syrop cukierki plus woda jest super, zapach, smak.
Dolałem spirytus, lekko zamieszałem, odkręciłem słoik, aby powąchać trunku. Spodziewając się podobnego zapachu jak poprzednio, tylko, że z drobną nutką alkoholu pochyliłem się nad słoikiem i zachłannie, pełną piersią się zaciągnąłem. Aż mnie wyprostowało :rotfl:
Obrazek
Zdjęcie nie pokazuje prawdziwego koloru napoju.
Słabe światło, słaby aparat i słaby fotograf. Gorzej być nie mogło :P

Następnie kawówka.
Obrazek
Słaby likierek. Nie ma zbytnio co się rozpisywać.

Przyszła kolej na cytrynówkę.
Tutaj zaczęły się schody, mianowicie obieranie cytryn hehehe, ale po kilku sztukach nabrałem wprawy i jakoś poszło.
Gotowałem długo na małym ogniu cytryny z cukrem.
Po zalaniu syropu/dżemu spirytusem z wodą wyglądało to tak:
Obrazek
:przestraszony:
Jeśli ruszę słoikiem to na ściankach pozostaje złotawy osad.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
W razie niepowodzenia schleje się najwyżej jakiegoś chlora :D


Podsumowując:
Trunki dojrzewają i czekają na degustację.

Strat w ludziach nie było.
Ucierpiała jedynie łyżka.
Obrazek
Ta smoła to cytryny.


Jeśli się wkręcę to jeszcze o mnie usłyszycie :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 12 sierpnia 2014, 17:10 
Sikora napisał(a):
Temat umarł? :hyhy:

może chwilowo ale w piwniczce przybywa :hyhy: malinowe kończy już pracować :hyhy: wiśniowe jeszcze zdrowo "puka" no a końcem września winogronowe i aroniowe. (wszystkiego robię po 20 litrów) :rotfl:
Niedługo urlop więc też pewnie będę zmniejszał objętość i zwiększał voltaż pewnych płynów :hyhy:


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL