BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 13:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] sprawdzanie termostatu
PostNapisane: 18 sierpnia 2014, 21:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
bedi_24 napisał(a):
jak ktos chce to do m43 mozna kupic sam wklad no chyba ze ktos nie ma co robic z kasa to moze kupic całosc

Podrzuć jakiegoś linka z samym termostatem do m43tub19 bo jeszcze takiego nie spotkałem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 sierpnia 2014, 22:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Pawel!, w M52TU i pochodnych termostat ma grzałkę którą steruje dme. W zależności od obciążenia silnika DME pośpiesza :D termostat grzałką. Dme nie czeka aż termostat otworzy się pod wpływem temp. płynu tylko grzałką go podgrzewa. Np. gdy się dorwie jakiś jurny ułan i pałuje silnik gdy ten jest jeszcze letni i uważa, że można. W 52TU jest zbyt mała pojemność "wodna" bloku i trochę bardziej skomplikowany układ chłodzenia i tą grzałką endzinierowie bełemW zabezpieczyli silnik przed nagłym przegrzaniem-i tak są częste kłopoty z układem chłodzenia w tych typach. To jest coś typu non+ultra :cwaniak: :rotfl: .
Powinni jeszcze metalową żaluzje otwieraną na linkę(elektronicznie!!!) przed chłodnicą jeszcze zamontować. W moskwiczu 408 trzeba było ciągnąć ręką za uchwyt.

PostNapisane: 19 sierpnia 2014, 08:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
jak ktos wyciagnie z obudowy termostat nie łamiac zaczepów to jak dobrze poszuka to mozna wsadzic termostat od zupełnie innego auta tylko zeby wymiary sie zgadzaly sam tak kiedys robilem w oplu 2,0 16v tam tez mozna kupic tylko z obudowa a wsadzilem wklad od innego auta i pasowal tylko juz nie pamietam od czego to było :)

a co do firmy robiacej termostaty na pierwszy montaz to u mnie w e39 m52 byl wsadzony ori WAHLER z 97 roku z logo bmw i numermem oryginalu i wytrzymal 15 lat tak jak to pawelos666 napisal wymienialem go 2 lata temu i tez kupilem WAHLERA i spokuj na kolejnych 15 lat :) i tylko ta firme polecam z vernetami duzo ludzi ma problemy i jak montuje komuś to tylko WAHLER

PostNapisane: 19 sierpnia 2014, 15:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
szczerze? wykonanie verneta wg mnie czasem bywa lepsze. tylko że czasem dają kilka uszczelek do danego silnika i zadna z nich potrafi nie pasowac. firma wloska. sa cale miedziane. wahlerowskie nie, mi sie zdaje ze behr bierze wklady od wahlera dla BMW do swoich termostatow (obudowa)

PostNapisane: 19 sierpnia 2014, 19:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
bedi_24 napisał(a):
jak ktos wyciagnie z obudowy termostat nie łamiac zaczepów to jak dobrze poszuka to mozna wsadzic termostat od zupełnie innego auta tylko zeby wymiary sie zgadzaly

Czyli nie można kupić samego termostatu. Szukanie po omacku czegoś co będzie pasowało i nie przepuszczało wody żeby zaoszczędzić 50 zł to zwykła głupota.

PostNapisane: 19 sierpnia 2014, 20:54 
Przyjaciel forum

zeby nie robić OT i nie pisać bez celu powiem tylko, że mam do sprzedania termostat austriacki nowy BMW OE do M47N :rotfl: może komuś poczebny? :oczami: noweczka z konca 2013, oddam troche taniej niż na necie :wstyd: stan igła

PostNapisane: 19 sierpnia 2014, 21:14 
Przyjaciel forum

a termostat to mozna i od poloneza wsadzic... jak ktoś się uprze dla 50zł to wszystko wejdzie :wstyd: nawet od Warszawy :wstyd:

PostNapisane: 18 września 2014, 23:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43-TUB19
Na kazdym termostacie podana nabita temperatura np 87 , 95 , 105 stopni ,jest to temperatura pelnego otwarcia termostatu czyli fuul . Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1