Witam, Prosba o usuniecie dwoch wczesniejszych postow, namotałem troche w związku z załączaniem zdjec
Zwracam sie tu gdyz potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu odczytów z inpy z mojego e39.
Na wstepie dodam ze zamrtwielem sie duzym spalaniem gazu moje 530iA Touring, ktore w miescie kolo komina na dystansie 8 km z korkami pali w przedziale 20-27 l/100, w trasie 12-14/100 i to jestem w stanie zaakceptować, gorzej z ze spalaniem w miescie gdyz z informacji o spalaniu tej wersji zebranych na forach wynika ze powinien spalac do 16/100?
Dodatkowo, czasami ( raz na 2 tyg) zdarza sie tak, ze ruszajac np ze skrzyzowania silnik gasnie po dodaniu gazu, lub rzadziej- sie przydlawi, po ponownym uruchomieniu nie chce sie przelaczyc na gaz, po jakims czasie taki kaprys mu mija.
W zwiazku z tym podlaczylem samochod pod inpe i zrobilem odczyty, niestety jeszcze za slabo znam BMW, zeby moc cos z nich samemu odczytac.
Niestety zrobiłem tylko na benzynie na biegu jalowym, na gaz akurat nie chcial sie przelaczyc (akurat stalo sie to o czym pisalem wczesniej), mam nadzieje ze to wystarczy na jakies wstepne wnioski.

pozniej sprawdzilem bledy, bo nie chcial sie przelaczyc na gaz i po dodaniu gazu troche jakby sie przydlawil i dopiero wchodzil na obroty, albo gasl ( to o czym pisałem wczesniej)

Nastepnie skasowalem bledy i zrobilem jeszcze raz odczyty

Nastepnie zrobilem ponownie odczyt bledow poniewaz dalej nie moglem przelaczyc na gaz i na zmiane dlawil sie lub gasl
Załącznik:

Bede wdzieczny za pomoc w ustaleniu co jest powodem takiego dziwnego zachowania, oraz info czy to spalanie o ktorym napisalem na poczatku jest prawidlowe, czy jednak slusznie podejzewam ze jest za duze.