krystian21 napisał(a):
Witam
A ja zapytam o wasze opinie na temat opon w rozmiarach 225/35/19 i 255/30/19, ponieważ czeka mnie zakup i mam problem które wybrać(porównania znalezione na internetach dotyczą głównie rozmiaru 205 z wyjątkami stąd ten post). Głównie chodzi mi o opony dobre na deszczu bo najważniejsze dla mnie bezpieczeństwo. Zastanawiam sie nad Continental ContiSportContact 5P ale cena troszke zaporowa(mam conti sport 2 na 17-stkach i całkiem dobre), Dunlop sp sportmaxx miałem w rozmiarze 225/45/17 te znów szybko sie ścierały. Ktoś mi polecał Hankook ale nie z własnego doświadczenia, wiec nie wiem nic o nich. Bridgestone Potenza nie siadły mi wogóle. Licze na pomoc z waszej strony.
pozdrawiam Krystian
Nie napisales, co to za auto, po rozmiarach wnioskuje, ze jakies 3er. Bierz tylko poprawke na to, ze majac dosyc mocna benzyne (np.335i) lub diesla (330d, 335d), opony w tych autach koncza sie szybko.
Continental ContiSportContact 5P na ktore patrzyles, w rozmiarze 225/35 R19 88 Y, maja hamowanie na mokrej nawierzchnii w klasie B, opory toczenia w klasie F. Minimalnie lepiej wypadaja 225/35 R19 ZR XL, hamowanie na mokrej nawierzchnii w klase A. Dla 255/30 R19 91 Y XL nie mam informacji, 255/30 R19 ZR XL maja hamowanie na mokrej nawierzchnii w klasie A, opory toczenia w klasie E. Zywotnosc jest przecietna, taka jak Dunlopow.
Jezeli szukasz alternatyw, to popatrz na Yokohama Advan Sport V105, Hankook Ventus V12 evo2, Nokian zLine, Vredestein Ultrac Vorti