VIS będzie posiadał mechanizm NH35A Time Module, które należy do Seiko, mechanizm ten z tego co wiem jest "bliźniakiem" 4r36, który to posiadam w Seiko SSA001, automat z możliwością dokręcania, w danych NH35A nie widzę nic nt stop sekundy ale pewnie będzie. Ogólnie co do mechanizmu można być spokojnym.
Szkło szafirowe z wewnętrznym AR głęboko osadzone w lunecie co chroni przed rysami itd. Na lunecie moletowanie, koperta pokryta DLC, postarzana, tarcza kanapka, ebonitowy wkład dekla (to tak samo jak moletowanie lunety ukłon w stronę pistoletu VIS), koronka miedziowana, zakręcana, moletowana w kształcie pocisku, WR200.
Ogólnie bardzo ciekawy projekt, ja jestem jego wielkim fanem bo zegarek został stworzony z inicjatywy pasjonatów, każda część jest przemyślana i ma przywoływać na myśl pistolet VIS. Do tego mocny nacisk na użyteczność - tarcza czysta, czytelna, mocna luma, wysoka luneta chroniąca szkło czy zakręcana koronka - VISem można wybijać dziury w ścianach
3 wersje kolorystyczne, w każdej wersji ma być opcja z datą lub bez co daje nam w sumie 6 wersji do wyboru. Jak będzie z ilością sztuk poszczególnej wersji ciężko na razie stwierdzić, przoduje brąz bez daty, była dyskusja o 150szt każdego koloru ale sprawa datowników trochę to komplikuje. Zegarki mają być numerowane, wg ostatnich ustaleń każdy kolor ma mieć swoją numerację 1/150, 2/150 itd

do tego równocześnie idzie projekt nożyków EDC, na dole VISowy nożyk, nie jest to jego ostateczny wygląd bo nóż dostanie elementy nawiązujące kolorystycznie do koronki VISa, orzełek i napis "VIS1935" są grawerowane