BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 20:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 17:37 
Specjalista

Konfigurację sprzętową swojego laptopa podałem w fotkach powyżej. Dodam tylko że pamięci RAM mam 2 Gb.
Nie gram w gierki i nie używam lapka do wymagających programów, więc używam tylko podstawowych aplikacji.....windows mail, windows media player, internet explorer, połączenia internetowe.
Komputer skonfigurowany został przez programistów w Dellu w Limerick.
Nie chciałem Visty, gdyż angielska edycja raczej mnie interesuje....planowałem wybrać najtańszy system i zakupić windowsa w edycji polskiej. Niestety wybierać mogłem jedynie pomiędzy opcjami Visty.

Kolega w polsce także zakupił NOWY komputer, za którego zapłacił ponad 4 tys zł i także na karcie grafiki mającej 512 mb pamięci......żadne z urządzeń nie jest zintegrowane i również 2Gb Ram-u. Od samego początku z Vistą miał problemy. Poczynawszy od akceptacji klucza licencyjnego systemu po problemy z połączeniem internetowym. Po fakcie, kiedy to z braku uznania licencji windows się wyłączył, zakupił XP i jest szczęśliwy....tak samo jak i ja.

Jeżeli taka firma jak Dell zaleca użytkowanie Visty, to dba o to, aby sterowniki do urządzeń były kombatybilne z systemem. W innym przypadku sama naraża się na reklamacje od użytkowników.
Pytanie jednak na kogo w takiej sytuacji zrzucić winę......producent komputera nie odpowiada za problemy wynikające z użytkowanego systemu operacyjnego, a producent systemu nie odpowiada za niestabilność systemu wynikającą z braku odpowiednich sterowników.

W rezultacie jeden odsyła do drugiego, a użytkownik musi sobie radzić sam.

Czy do odbioru poczty poprzez windows mail także potrzebny jest jakiś sterownik z Della ??
Dwa razy musiałem całkowicie usuwać wszystkie pliki z folderu tej aplikacji, gdyż dwa razy pozostała mi pusta wiadomość, której w żaden sposób nie można było usunąć. Na samym początku jedna z nich utkwiła w folderze do wysłania i od tej pory nie mogłem wysłać już żadnej innej poczty przez tę "dopracowaną" aplikację.

Odkąd mam Xp nie zrywa mi połączeń z netem. Jedno kliknięcie i stronka otwarta......wcześniej musiałem klikać po trzy razy na każdej stronce.....nie ukrywam, że przeglądanie neta (głównie forum) było z deka upier....we. Już myślałem, aby kupić inny router, ale wstrzymałem się.

Kilka razy doszło do stanu krytycznego (błękitny ekran) i niby czym spowodowane ??
Trzy razy korzystałem z opcji przywracania systemu.....po jaką cho...rę mi takie problemy ???

Skoro nawet jest to wina samych sterowników do kompa to: dziękuję......poczekam.....za dwa lub trzy lata.......spróbuję ponownie.

Najbardziej cieszy mnie windows media player.....uruchamia utwór szybko i są krótkie przerwy pomiędzy utworami, a przede wszystkim nie przerywa mi końcówki utworu, przed kolejnym.....jak stara płyta. (w momencie kiedy aplikacja wyszukuje ścieżki dostępowej do następnego utworu)....czy do tego także jest potrzebny specjalny sterownik, czy też może wszystkie utwory mam przenieść na pulpit?? będą na "wierzchu!!!!!

Przereklamowana sprawa. Jest fajna.....ma wiele nowych i ciekawych dodatków, ulepszeń, wizualnych gadżetów, ale jako jej były użytkownik stwierdzam, że potrafi doprowadzić do nerwicy.

I najwaźniejsze.....brak co chwila zakichanych solucji, że wystąpił problem z jakąś aplikacją i czy chcę wysłać powiadomienie, z których i tak nic nie wynika.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 00:18 
Zacna persona forum

Czuje sie po twoim poscie Robercie niemal wininen - jak skruszony pracownika Della / MS... :]
Prawda jest taka, ze Vista jest niedopracowana.
W wiekszych firmach nie bierze sie najnowszego wydania Windows Server, bo to ryzykowna sprawa. No i oczywiscie wersja EN only. Podobnie moznaby postapic teraz, biorac dalej XPeka, chociaz w wersji PL oczywiscie.

Niebieski ekran to pewnie jakies hardwaerowe niespasowanie, moze niepodpisane stery itp itd. Jesli kupiles takiego laptopa z vista jako nowke Della, to bym sie troche z nimi powyklocal na ten temat. Mam nadzieje, ze nie doplacales za XP...

-> Zobacz Moja Bunie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 00:26 
robertbmw napisał(a):
Najbardziej cieszy mnie windows media player.....uruchamia utwór szybko i są krótkie przerwy pomiędzy utworami

Tu masz racje to jest plus :D

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 00:36 
Zacna persona forum

robertbmw napisał(a):
napisał/a:
Najbardziej cieszy mnie windows media player.....uruchamia utwór szybko i są krótkie przerwy pomiędzy utworami

To akurat mozna miec i w XPeku :D Polecam, jest ok.

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 12:01 
Specjalista

Cytuj:
Czuje sie po twoim poscie Robercie niemal wininen - jak skruszony pracownika Della / MS

Sorry......nie szukam winnego, a tak zabrzmiał mój post.

......no chyba, że to Ty byłeś tym pracownikiem co instalował mi system :rotfl:

Cytuj:
Mam nadzieje, ze nie doplacales za XP...

Niestety tak. Kupowałem aż 6 sztuk windowsa (4 x Professional i 2 x Home) z czego jedna do mojego sprzętu. Chciałem na początku zmienić jej edycję na polski interfejs, ale nic z tego......tylko przy wersji ultimate można tego dokonać. Miałem więc trochę czasu na zapoznanie się z zaletami i wadami Visty i wybrałem XP.....jest stabilny, nie zawiesza się, jednym słowem pracuje jak na system przystało.

Ten windows media player to oczywiście w XP, bo w Viście to porażka :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 16:29 
Ja też miałem kiedyś Vistę. I jeszcze nawet naklejka jest na laptopie :P

Początkowo bardzo mi się podobała, nie było powodów żeby narzekać. Przepiękne motywy, dużo lepszeń, ładne ekrany powitalne i pożegnalne, delikatne przejścia z okna d okna. Ale wtedy z programów miałem tylko Office'a na dysku. Zaczęło się jak zacząłem instalować poważniejsze rzeczy. Co trzeci program nie był kompatybilny z najnowszym dziwactwem Microsoftu.

Ostatecznie po miesiącu pozbyłem sie Visty używająć opcji Format z poziomu botującej płyty XP SP2. Pa, pa...razem z ukrytą partycją...

ULGA....................................

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 16:41 
Zacna persona forum

robertbmw napisał(a):
Cytat:
Mam nadzieje, ze nie doplacales za XP...
Niestety tak.

O to dranie :mad: Myslalem, ze mozna w ramach Visty - zainstalowac XP.. Jutro dopytam kumpla z DH.

robertbmw napisał(a):
Sorry......nie szukam winnego, a tak zabrzmiał mój post.

Looz :) 3 lata w serwisie... taki nawyk troche zostal... :]

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 22:38 
Pierwsze kroki

Tak sie instaluje Viste :) (Anthony z "Opie and Anthony")

http://youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2007, 19:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Witam

Rówiez wywaliłem VISTE z ASUSA X51RL, ale teraz nie mogę zanleśc strowników np; karty sieciowej, graficznej

:(

pomocy :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2007, 20:11 
Zacna persona forum

Też mam problem po zainstalowaniu Xp na laptopa nie ma dźwięku i nie działają ogólnie sterowniki! Co robić ?

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2007, 21:20 
Specjalista

Problemów jako takich z tym nie miałem.
Przed formatem oczywiście rozwinąłem konfigurację sprzętową menadżera zadań, co by znać nazwy urządzeń w lapku i na tym się opierałem szczegółowo.
Poza tym, każdy laptop marki Dell ma własny serwisowy numer Tag na podstawie którego z działu support Della można pobrać pierwotne sterowniki do każdego urządzenia łącznie z upgradem, do każdego sterownika lub aplikacji, które pojawiają się w okresie późniejszym.
Oczywiście zestaw sterowników wydzielony po numerze Tag w całej liście nie jest przeznaczony tylko indywidualnie do danego lapka, ale z tak skróconej listy można już pobrać właściwe opierając się na nazwach urządzeń.
Nie wiem, czy tak jest również u innych producentów sprzętu komputerowego (markowego), ale ja problemów nie miałem.

Ostatnio nawet braciszek dorwał starego lapka Dell-a i istniał problem z nim odnośnie wejścia do biosu.....było potrzebne hasło. Hasło to zapewne mógł znać jedynie właśćiciel i gdy pozbywał się swojego lapka zabrał jedynie twardy dysk, pozostawiając z bezużytecznym w tym momencie lapkiem.....ale co, Polak nie potrafi ??

Dorwałem się do zewnętrznej kości pamięci (hasło nie jest zapisywane w kości pamięci biosu) wylutowałem, podłączyłem do programatora, wyedytowałem plik binarny resetując jego zawartość, wlutowałem z powrotem i hula. Bez żadnego resetowania biosu, w wyniku czego obawiałem się że utracę fabryczne ustawienia matrycy. I tyle. Pozostaje zakupić twardy dysk i cieszyć się lapkiem za 200 zł jako odzysk.
W innej sytuacji musiałbym dzwonić do działu obsługi Dell-a i nawet nie ja, ale były właściciel, podać dane dla sprawdzenia tożsamości oraz numer Tag i uzyskać hasło.
Podejrzewam, że nawet właściciel nie był do samego końca świadom tego, że bios wymaga hasła. Wszystko hulało, ale po wyjęciu twardziela, kiedy istniała konieczność wejścia w bios, już się nie dało.

Dodam, że programiki w necie do łamania haseł w biosie nie zawsze działają.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2007, 22:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: 535d
notebook toshiba satellite x200
Intel Centrino Core 2 Duo T7700 2,40GHz
300GB HDD
GeForce 8700M GT
2048MB RAM
vista home premium

system smiga bezproblemowo, z tym ze z paroma drobnymi programami potrafi zeżreć 50% ramu (1GB!) na swą pracę, duzo dluzej odpala sie po calkowitym zamknieciu, za to z hibernacji budzi sie migiem i wlasciwie od razu dziala, jeszcze troche czasu musi uplynac az ladnie zostanie zalatany, wtedy bedzie dobrze, w koncu za kazdym razem z kazdym windowsem tak jest, najpierw wypuszczaja a potem dopiero dowiaduja sie co jeszcze trzeba dorobic w tym systemie, za to w viscie obsluga dx10 robi swoje, grafika w gierkach pod tego directa potrafi zaimponowac..... druga sprawa ze producent do laptopow podstawowa viste dolanczal za 1$, takze nie robilo to wielkiej roznicy przy zakupie, z vista czy bez :) a plytka orginal, wiec i aktualizacje za free :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2007, 17:30 
Forumowicz

Tez wywalilem Viste a teraz nie mam sterownikow dzwieku,karty sieciowej,przewalilem pol internetu i kicha,czytalem ze wiele osob ma takie problemy z lapkami po zastapieniu visty xp-kiem :cenzura:

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2007, 19:40 
Specjalista

No co Wy......przecież laptop nie jest konfigurowany sprzętowo pod Vistę :zdziwko:
Miałem także obawy, że jakichś sterowników nie dorwę i dlatego zrobiłem zrzut poszerzonego menadżera zadań, co by znać nazwy i typy danego urządzenia.

A w dziale support na stronce producenta laptopa sprawdzaliście?
Karty dżwiękowe i sieciowe w lapkach to nie jakiś wynalazek z przyszłości, lecz podstawowe urządzenia o standardowych parametrach....wystarczy tylko znać nazwę.

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2007, 21:01 
Forumowicz

Moje BMW: E28,E34, jest E38
Kod silnika: m60b40
witam, podłączę sie do tematu. Ja rownież mam Viste na swoim laptopie, Dell Vostro, i ogolnie nie jestem z Visty zadowolony.Co jakis czas dzieja sie zupelnie nieprzewidziane rzeczy, jak zamykajace sie okienka, niemoznosc otworzenia panelu steowania np, i rozne inne.Mam Viste Business angielska, po powrocie do Polski odrazu instaluje XP Prof, bo jest nieporównywalnie lepszy, i nie bedzie mi zjadal tyle zapasow z laptopa co Vista :wstyd:
basicly, odradzam Viste, nie warto, napewno jeszcze nie teraz, jets niedopracowana.

PS robertbmw jakiego masz laptopa tez DELL-a??

BMW For Life!!

[you] :?:

panie z pińcet....

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2007, 21:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
Mialem Viste HPre przez ok 2 miechy....

Nie jest zla.... ale mialem duzy problem ze sterownikami do urzadzenia wilefunkcyjnego zwanego lexmark x1150....

Ogolna ocene kompa mialem 4.2 czyli w miare....

Mysle, ze Vista z SP1 bedzie lepsza :P

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2007, 22:05 
Specjalista

Cytuj:
robertbmw jakiego masz laptopa tez DELL-a

M1710 XPS
XP-ka kupiłem za 530 zł i nie żałuję. Pobrałem już nowszą wersję media playera (11) i IE w wersji 7.0, do których już się przyzwyczaiłem w Viście i które na Viście szwankowały a na XP są stabilne.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, 23:28 
Pierwsze kroki

mam pytanie dlaczego na moim lapku acer nowy nie moge zainstalowac xp ka mam viste pisze ze nie moze odnalesc dysku i jesz cze jedno do diagnostyki bmw vista sie nadaje dzieki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2008, 02:36 
Forumowicz

robertbmw napisał(a):
IE w wersji 7.0

IE to bagno Firefox'a sobie zainstaluj http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/

darekbmw napisał(a):
mam pytanie dlaczego na moim lapku acer nowy nie moge zainstalowac xp ka mam viste pisze ze nie moze odnalesc dysku

Xp to stary system nie ma sterowników sata do Twojego laptopa.
Spróbuj wyłączyć w biosie funkcję AHCI - jeżeli nie znajdziesz takiej opcji to będziesz musiał zintegrować sterowniki nlite'm.

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2008, 03:55 
Pierwsze kroki

A ja szczerze polecam Windowsa Mx Nie wazne czy Mx 6 vinal czy MX RGB czy moze MX4 wszystie bija na glowe wina xp zreszta sami sprawdzcie i poczytajcie opinie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1