Witaj kolego, postaram Ci się coś doradzić.
W styczniu tego roku byłem z kolegą kupić dla niego E36 320i sedan 1996, jedna z najlepiej wyposażonych wersji E36 jakie widziałem, m.in. PDC, HiFi, drewno, full OBC, M-pakiet. Od handlarza za 7,500 zł, przebieg na liczniku ok. 165k km. Prawie całe malowane (200-250 um), błotnik prawy przód coś więcej (300-350 um). Jak się okazało na przeglądzie parę miesięcy później, z przodu była jakaś przygoda.
Osiągi auta biorąc pod uwagę kombinację 150 PS + bardzo sztywne zawieszenie M-pakietowe są niezłe, jest efekt "wgniotu w fotel". Mam filmik z przyspieszenia na 3cim biegu, 80-120 wychodzi jakieś 6 sekund.
Spalanie 320i (laczki przód 225, tył 235, felgi 17") w cyklu mieszanym to jakieś 10.5 L/100 km. Będzie więcej trasy to 9.0-9.5, więcej miasta to ok. 11. To są konsekwencje krótszego dyfra w stosunku do np. mojej E36 316i 1.9, dzięki któremu dostajesz lepsze przyspieszenie

Auto na 3cim biegu ma Vmax ok. 125, mój 132-135, a 320i kręci się do 6500 rpm, moja 316i do 6000 rpm. Podane powyżej wartości tyczą się auta, które jeździło jakieś 18-20 km w jedną stronę, więc śmiało mogło się rozgrzać. Niedogrzany silnik na krótkim dystansie z pewnością wciągnie więcej (nic nie napisałeś gdzie i ile masz zamiar jeździć).
Koszty utrzymania
Tu zapraszam do mojego tematu, który jest chyba jednym z najbardziej rozbudowanych w całych internetach

Reguły nie ma, ale ja na swoim nie oszczędzałem, na początku było sporo wydatków, teraz już jest spokój i cieszę się jednym z najbardziej zadbanych E36 jakie jeździ po naszych drogach. Po 61 miesiącach (5 lat) na naprawy i mody poszło póki co 16,549 zł, co daje 271 zł/miesiąc. Paliwo to już tyle ile jeździsz, ja robię równo 10k km rocznie, auto pali mi jakieś 9.3-9.4 L/100 km, co daje średnią 333 zł/miesiąc. Do tego reszta czyli OC, przeglądy techniczny, wymiany opon oraz myjnia co daje ostatnie 100 zł/miesiąc. Całość tworzy finałową kwotę 711 zł/miesiąc, ale to będzie szło w dół. Przypominam jednak, że mowa tu o aucie bardzo zadbanym bez oszczędzania, na pewno da się taniej + zależy jak wiele Ci się popsuje. W tamtej 320i kolegi poszła pompa wspomagania, ale poza tam jednym większym przeglądem za wiele się nie działo, auto miał jednak tylko pół roku, po czym przesiadł się na E46 318Ci, czego niesamowicie żałuje. Pomijając już fakt, że trafiła mu się padlina, wsiadanie do E46 jest po prostu trudne. Elektroniki więcej i ma się co sypać. Kupejki pięknie wyglądają, ale jak zobaczysz jak szyby bez ramek latają podczas zamykania drzwi to Ci się odwidzi (tu sytuację może poratować sedan). Niech no tylko jeszcze nie będą idealnie szczelne i masz przedmuchy powietrza przy wyższych prędkościach.
Proponowana cena 13,000 zł za E36 320i jest już naprawdę wysoka i jeśli miałbym tyle położyć za taki samochód, to oczekiwałbym stanu naprawdę bardzo dobrego, a więc lakier w zdecydowanej większości w ori i bez większych usterek. W przeciwnym razie negocjacja ceny albo do widzenia. Możesz dać VIN do rozkodowania jeśli posiadasz to zobaczymy co tam jest w opcji. Pierwszy raz słyszę o purchlu nad przednią szybą, sprawdź czy ona aby na pewno jest oryginalna...(znaczek BMW + może uda się zobaczyć rocznik).
Do tego koszty dodatkowe, kolega słusznie zauważył, że jeśli czekają Cię opłaty, to masz jeszcze koło 1,500 zł w górę. Druga wielki wydatek na samym początku to opony.
- czy obecne opony letnie są w dobrym stanie? Jak nie to komplet nowych 1000-1200. Mowa o popularnych laczkach 195, jeśli chciałbyś 320i (pasowałoby do takiej wersji mieć nieco szersze), to one są już sporo droższe i masz koło 1400-1600 za takie dość budżetowe, bo przebić granicę 2000 żaden problem.
- czy sprzedający dokłada opony zimowe? Jeśli nie, masz kolejne 1000-1200 zł (na zimę 195 już będzie ok)
Wreszcie, czy przy 1700 zł da się uciągnąć takie auto - powiem tak, budżet szału nie robi, ale wszystko zależy od tego jaka część z tego budżetu jest wolna. Jeśli mieszkasz z rodzicami i poza drobnymi wydatkami powiedzmy 1400-1500 zł jest ciągle Twoje, to spokojnie. Jeśli jednak masz więcej wydatków, mieszkasz sam - no to zostaje Ci już ledwo co. Przypominam, że mój kosztuje nieco ponad 700 zł/miesiąc, napraw może będziesz miał mniej, ale 320i z kolei pali więcej, więc poniżej 550-600 zł nie sądzę, a już na pewno nie na początku (zawsze licz przy zakupie 2-3k zł na tzw. pakiet startowy albo jak wolisz: reanimacyjny).
Na pewno wolałbym E36 od E46, które choć dużo wygodniejsze, to zupełnie nie ma duszy, tego czegoś.