mlodyRMI napisał(a):
renoraines napisał(a):
Prawo o ruchu drogowym art 78 ... Właściciel pojazdu ma zawiadomić w ciagu 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu.
Możemy, ale nie musimy przerejestrowywać auta, wystarczy zawiadomić wydział komunikacji i wysłać polecony z kserem umowy.
Czyli jaki to miało by sens żeby powiadomić Wydział Komunikacji że kupiłem samochód? Bo tak naprawdę policja dowala się o nieprzerejestrowanie samochodu a nie pyta się czy w Wydziale Komunikacji wiedzą. A już miałem jedną sytuację tydzień po kupnie że jeździłem z kumplem w nocy i policja nas zatrzymała za rejestracje. Pierwsze pytanie: "Skąd panowie są i co panowie tutaj robią?"
Sens taki, żeby nie płacić mandatu. Zawiadamiasz wydz. kom o nabyciu pojazdu, masz potwierdzenie. Dodatkowo wozisz OC, dowód rej oraz umowę/umowy k-s, chodzi o ciągłość do poprzedniego właściciela w dow.rej.
Na pytanie policji dlaczego nie jest przerejestrowany odpowiesz, że nie masz obowiązku przerejestrować poniewaz art 78 mówi ... i na dowód pokazujesz potwierdzenie zawiadomienia wydz. kom o nabyciu pojazdu.
A że tak zapytam, praktykował ktoś z was takie coś? Jest pewne że nic w takiej sytuacji nie mogą mi zrobić?