BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 13:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [EXX] M54-wymieniał ktoś uszczelniacze zaworowe?
PostNapisane: 28 maja 2013, 16:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i touring
Kod silnika: M54 B22
Kurcze pomyliłem się,chodziło mi o uszczelki pokrywy zaworów, czy przez to że puszcza olej, może nierówno pracować na wolnych obrotach, ale pewnie tak, bo tam są też uszczelki odgradzające świece i pewnie tam też przepuszcza i zalewa świece olejem i nie dopalają???
No to jak jest z tą zmianą oleju, można z pół syntetyku wrócić do full syntetyku???, a jak tak to jaki byście polecili? Przebieg to +-220000k

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 maja 2013, 17:12 
Pierwsze kroki

I czy warto byłoby przy okazji wymiany tej uszczelki pokrywy zaworów, wymienić też uszczelnicze, uszczelki vanosa???? :/

PostNapisane: 28 maja 2013, 21:02 
Forumowicz

uszczelki vanosa na pewno warto przy tej okazji wymienić

Przy okazji może wyjść czy są jakieś luzy na tłoku Vanosa, które należałoby bezwzględnie usunąć

PostNapisane: 29 maja 2013, 17:41 
Pierwsze kroki

Jeżeli wyjdą jakieś luzy na tłoku vanosa, to czy jest dużym problemem je usunąć??? :orany:

PostNapisane: 29 maja 2013, 21:09 
Forumowicz

Z tego co czytałem dla ogarniętego mechanika nie powinno być to problemem. Zapytaj najlepiej czy już coś takiego robili, bo pewnie nie każdy tak do tego podchodzi, z luzem osiowym można jeździć ale będzie wtedy głośniej chodził.

PostNapisane: 30 maja 2013, 16:08 
Pierwsze kroki

Z tym mechanikiem to trochę problem. Nie mieszkam w Polsce a tutaj mają takie ceny, że masakra. Z tego co czytałem to ten luz na vanosie podobno aż tak często nie występuje. Właściwie to zamierzam wymienić tą uszczelkę pokrywy zaworów i te uszczelki vanosa sam, tylko trochę się obawiam, że będzie ten luz i mogę tego nie ogarnąć, chociaż "beisan" dobrze to opisał, to trochę obawiam się tego ewentualnego ścierania papierem i wyczuwania odpowiedniego luzu, bo "jakiś" tam luz powinien być. Z drugiej strony to raczej nic niepokojącego nie słychać z okolic vanosa. Tylko że jak się okaże ze jest poważny luz, to szkoda by było to składać, bez odpowiedniej korekty. Tym bardziej, że raczej nie będę miał możliwości zostawienia auta na drugi dzień w miejscu ewentualnej naprawy. :|

PostNapisane: 30 maja 2013, 20:49 
Forumowicz

viewtopic.php?f=1&t=115862&start=20

No to ewentualnie zetrzesz trochę tylko, ablo nic.

PostNapisane: 30 września 2013, 17:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
witam, kupilem bmw 523i, silnik to m52b25, po postoju, nawet kilka minut dymi przez kilka sekund na niebiesko, nie ma tragedii ale jednak widać. jak jest rozgrzany można walić do odciny i jest spokój.
Nie sprawdziłem czy bierze olej bo mam autko drugi dzień, sprzedający zarzekał się że od wymiany do wymiany nie dolewał oleju i stan był ok.

Pytanka mam:
1. Ile kosztuje wymiany uszczelniaczy bo sam ich koszt jest znikomy,
2. Mozna jeździć tak jak teraz? w sumie popytałem znajomych co mają BMW i mówią że to dość częsta przypadłość

Przebieg teoretycznie 280.000, w e36 320i miałem prawie 400.000 i nic nie puszczała bąka.

PostNapisane: 25 września 2016, 00:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330i
Kod silnika: M54B30
Leo napisał(a):
Nie chce mi się pisać w kółko o tym samym ale widzę że czasem trzeba. Kup sobie płukacz z wynnsa albo LM i prepłucz silnik tak z 3 godziny to zobaczysz że przestanie pić oliwe... Dlaczego? Bo zlezie nagar z pierścieni olejowych

Aż 3 godziny? Serio? Nie zaszkodzi to silnikowi?
Rozumiem, że pisząc o usunięciu nagaru z pierścieni olejowych masz na myśli zrobienie płukanki silnika tak?
Jeśli tak to jaki środkiem najlepiej?
3 godziny?

PostNapisane: 25 września 2016, 10:42 
Pierwsze kroki

Z uwagi na fakt, iż nie da się edytować poprzedniego postu jestem zmuszony skrobnąć post pod postem.
Druga sprawa - niedawno założyłem niedawno instalacje LPG.
Na innym forum ktoś mi napisał takie coś:
"... sama instalacja i jazda na dobrze ustawionym gazie spowoduje z czasem usunięcie nagaru i innych osadów zalegających w silniku ..."
Jak się do tego odnosicie? Dla mnie ma to sens. Dobrze koleś prawi?
Leo nadal czekam na odpowiedź z tymi 3 godzinami

PostNapisane: 25 września 2016, 11:43 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
jest w tym trochę prawdy ale mówimy tu o osadach w komorze spalania a nie w samym silniku.... wątpie aby lpg usunęło nagary w okolic pierścieni ;)

druga sprawa jest taka (już to pisałem w innym temacie) że silniki m52/m54 mają coraz więcej lat/najechanych km, wszyscy mają oryginalne przebiegi po 150 tys.... fakt jest taki że serwisuje wiele BMW i nie rzadko przyjeżdżają samochody które mają przebieg 400+ i wyglądają lepiej niż te co mają po 150.
Druga strona medalu to użytkowanie auta przez poprzedniego właściciela.... rozbierałem ostatnio kilka tych silników i coraz częściej jest problem z poskładaniem dołu w seryjnym pasowaniu tłok/pierścień-cylinder....

Rekordzista jakiego ostatnio otwarłem to m54b30 z którego będzie turbo i jedzie do szwecji miał 14 setek pasowania na 3 cylindrach (tak się wykiwały tłoki) gdzie seryjnie powinno być w okolicach 4 setek.... auto jarało niemożliwe ilości oleju.

Więc jeśli komuś nie pomoże płukanie i jazda do porządnym oleju oraz zmniejszenie interwałów olejowych do 10-12 tys to nie liczył bym na fajerwerki.

Co do wymiany uszczelniaczy niech wypowie się np flex, dziabi czy gut7 którzy mieli je wymieniane u mnie w warsztacie czy spadło im jakoś super spalanie oleju..... ja odpowiem za nich NIE ;)

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 25 września 2016, 12:14 
Pierwsze kroki

Leo napisał(a):
Więc jeśli komuś nie pomoże płukanie i jazda do porządnym oleju oraz zmniejszenie interwałów olejowych do 10-12 tys to nie liczył bym na fajerwerki

Ok to robię płukankę i zmiana oleju. Normalnie 15 minut czy trochę dłużej? 3 godziny? :)
A co jeśli silnik był wcześniej przegrzany przez poprzedniego właściciela i mam problem z uszczelniaczami? Nie zaszkodzę mu tą płukanką? Mogę jakoś wykluczyć problem z uszczelniaczami? Są jakieś inne przeciwwskazania do płukanki. Ogólnie boję się jej żeby nie pogorszyć sytuacji? Mam się nie bać?

Czyli jak płukanka i częste zmiany nie pomogą to winna zapewne będzie leżała po stronie spasowania tłok/pierścień-cylinder tak?

W przyszłym tygodniu wymieniam jeszcze odmę i sprawdzam szczelność i drożność jej wężyków :cool: :cool:

Gdyby wina leżała po stronie spasowania tłok/pierścień-cylinder to zwykły pomiar kompresji nie dałby mi odpowiedzi na to pytanie?

A czy dobre wyniki na hamowni mogą wykluczyć w/w nieprawidłowości. Ostatnio hamowałem moją e46 330i i wyszło mi 213 KM i 288 Nm (seryjnie 231 KM i 300 Nm), auto 2002 rok.
Wydaję mi się, że gdyby było coś nie tak ze spasowaniem tłok/pierścień-cylinder to nie uzyskałbym takiego wyniku prawda Leo?
W takim razie wydaję mi się, że pomiar kompresji jest bez sensu i nie muszę się bać o uszczelniacze itp itd i śmiało robić płukankę.
Racja Leo?
Panowie a jak Wy sądzicie? Tylko nie krzyczcie bo przyznaję się, że moja wiedza na temat mechaniki jest znikoma (dopiero się uczę czytając)

PostNapisane: 25 września 2016, 21:17 
Specjalista

Ja jeśli płukam to porządnie w 15 minut to się ten płukacz dobrze po oleju nie rozprowadzi....

Ludzie co wy z tymi uszczelniaczami.... a zresztą..... wymieniać na pewno spalanie oleju spadnie :ok:

213 km na 3.0 to nie jest dobry wynik rzekł bym że słabo wypadło

A co ma pasowanie tłoka do mocy? To pierścienie trzymają kompresję a duży luz tłoka wględem cylindra może co najwyżej przy ostrym zapłonie wyłamać półki na nim samym, ale w seryjnym silniku to nie grozi....

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 25 września 2016, 22:33 
Pierwsze kroki

Nie ma szans, żeby tyle oleju uciekało przez samą odmę? :) Sama jej wymiana chyba nie pomoże co?
Leo tak teoretyzując przychodzę do Ciebie do warsztatu z moim problemem i od czego zaczynasz diagnozę?
Chyba bez zajrzenia do silnika się nie obędzie co?
Ile tak uczciwie dla obu stron kosztowałoby sama diagnoza usterki (bez naprawy)? Ile powinna według Ciebie :)

PostNapisane: 25 września 2016, 23:18 
Specjalista

jesli masz wymieniona odme, uszczelniony motor, wymieniasz regularnie olej płucząc przy tym silnik, w kolektorze masz sucho..... to co chcesz jeszcze diagnozować? Uszczelniacze mozesz sobie samemu sprawdzic.
Zagrzej silnik do temp roboczej (wazne zeby olej byl w pelni zagrzany) zostawiasz auto na wolnych obrotach na 10 minut po czym wchodzisz i dajesz w pędzej do konca.... jak pusci wielkiego niebieskiego lub białoniebieskiego bąka to masz do roboty uszczelniacze.

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 26 września 2016, 10:39 
Pierwsze kroki

Leo napisał(a):
jesli masz ... uszczelniony motor ...

Tego to nie wiem.

Kupiłem go jakieś 2 miesiące temu i nic przy nim nie robiłem. Nie znam się na mechanice

PostNapisane: 27 września 2016, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
W sensie czy kapie ci z silnika czy nie.

PostNapisane: 27 września 2016, 22:34 
Pierwsze kroki

Panowie mam dobrą wiadomość. Dziś usłyszałem, że mam do wymiany uszczelkę pod obudową filtra oleju :)
Jak ogarnę temat i zrobię 500 kilosów dam znać co się zmieniło. Dzięki wszystkim za pomoc i cierpliwość wobec mojej osoby. Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 27 września 2016, 22:36 przez yonekyo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 września 2016, 22:35 
Specjalista

Jeśli myślisz że znika Ci powiedzmy pół litra na 1000km z uszczelki podstawy filtra oleju to Cię zmartwie bo przy takim wycieku miał byś klapę bagażnika mokrą od oleju ;)

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 27 września 2016, 22:41 
Pierwsze kroki

Tylko, że uszczelka jest z przodu pod maską - droga do klapy bagażnika daleka. (Maska - przód, klapa bagażnika - tył).
Ale ta uszczelka jest dość nisko i wątpię, żeby olej dolatywał aż do klapy maski.

Ostatnio edytowano 27 września 2016, 23:00 przez yonekyo, łącznie edytowano 3 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1