jiGsaw napisał(a):
Wolność/Korwin (5%) + nacjokosiolkokonserwa (3%) = Konfederacja (średnio 8%)
Czego nie rozumiesz? Czy problem z rachunkami?
A co do tych mniemanych głupot to proszę wymienić konkrety, oprócz kościółkowania, to nie są głupoty z zasady. Jestem w stanie stanąć do dyskusji byle konkretne argumenty i przykłady padały.
Ludzie nie chcieli pełnej wolności, to jest kompromis w postaci Konfederacji. Ale jak widać zamordyzm ma się dobrze.
Dobra to jedźmy z tymi nierealnymi głupotami Konfederacji.
1. “1000+” Powszechna ulga podatkowa
PIT 0%, dobrowolny ZUS, paliwo 3 zł/l – więcej pieniędzy w rękach
obywateli, mniej w rękach urzędnikówKonfederacji w ramach swojej wolności ogłasza likwidację znaczącej większości podatków. Brzmi to bardzo fajnie, ale...
Paliwa po 3zł to praktycznie zerowy podatek, akcyza itp.
Z czego będą wykonywane nowe inwestycje drogowe?
Dzięki wolności konfederacji cofniemy się w rozwoju, ja zdaję sobie sprawę że "politycy" dorabiają się na przetargach, ale dzięki tym podatkom w większości stałym między innymi w cenie paliwa mamy coraz lepsze drogi (proszę Cie nie zaprzeczaj, że nie są lepsze niż 10-20 lat temu) bo nawet u mnie we wsi w przeciągu 3 lat wywali nową powiatówkę i zrobili chodniki, że ludzie przestali remontować zawieszenia, nie ma ani jeden dziury na odcinku ponad 60 kilometrów po wsiach co jeszcze 3 lata temu koła ludzie urywali.
To wszystko jest z podatków, nowe autostrady drogi, utrzymanie podstawowych służb utrzymania czystości czy dróg, odśnieżania.
Może powiem tak... Tak się składa że z racji pełnionej społecznie funkcji mam do czynienia z utrzymaniem dróg i pieniądze nie biorą się z nikoąd.
Więc odpowiedz mi na pytanie jeśli Konfederacja planuje znieść większość podatków i jakimś cudem (nie wiem naprawdę jakim) obniżyć ceny paliw do 3 zł przy baryłce po około 100 dolarów to z czego chce wykonywać chociaż 50 procent obecnie robionych inwestycji?
Przykład mojej małej Gminy (inwestycje w trakcie):
1. Szkoła z oddziałem przedszkolny - 8,2 miliona złotych.
2. Hala sportowa - 9,5 miliona złotych.
3. Kontynuacja chodników - 7 milionów złotych.
4. Modernizacja oświetlania ulicznego na LED - 1,7 miliona złotych.
No i skąd rząd weźmie pieniądze na dofinansowanie tych inwestycji (Gmina na szkołę i halę dostaje 90% środków z zewnątrz).
2 Dobrowolny ZUSOk, dzisiaj wprowadzamy dobrowolny ZUS i co dalej?
Kto wypłaci emerytury?
Co z ludźmi którzy nagle pójdą na rentę ulegną wypadkowi, nie mając odłożonych środków? Zostawimy ich samych sobie?
Pomyśl na swoim przykładzie... Masz (nie daj Boże) poważny wypadek samochodowy teraz, przestajesz pracować, jakieś oszczędności masz, nie płaciłeś ZUSu, według postulatów Konfederacji państwo powinno się na Ciebie wypiąć. Powinno Cie całkowicie olać, nie dając Ci nawet tego marnego ponad 1200zł renty.
Nie można wprowadzić dobrowolnego ZUSu, wolność wolnością ale w społeczeństwie znajdzie się kilka procent ludzi za których musi pomyśleć państwo, bo oni nie wezmą pod uwagę że coś im się przytrafi i dobrowolnie nie będą płacić ZUSu myśląc ze są niezniszczalni i co wtedy? Pozwolimy im umrzeć z głodu we własnych odchodach?
Super dziękuje za taką wolność

Masz przykład nie myślenia społeczeństwa dzisiaj, stopa procentowa do 2013 roku była na poziomie prawie 5 procent lub wyższym, ludzie nabrali kredytów gdy spadła do prawie zera... No i nagle zdziwieni że poszła w górę, a można było wziąć te 3 procent czy nawet czasem 2 stałej stopy to po co?
Za pewną część społeczeństwa musi pomyśleć Państwo gdyż ludzie sami nie myślą o czarnych scenariuszach.
Dalsze obietnice Bonu zdrowotnego, bonu mieszkaniowego, taniego prądu, taniego wywozu odpadów to tylko slogany, bo z czego to wszystko pokryć jeśli nie będzie podatków?
Cena wywozu odpadów bierze się głównie z braku spalarni i coraz większych trudności z utylizacją tego, spalarni nie buduje się bo ludzie protestują, trzeba wprowadzać masowo automaty butelkowe, skupować wszystko co się da nawet za grosze (znajdą się ludzie co będą zbierać i oddawać), a nie obiecywać że nagle obniżymy ceny odbioru odpadów z 20 na 10 zł. Kosztem czego?
Przecież to sa postulaty nierealne.
Budżet po zniesieniu podatków nie zrównoważy się, nie będzie środków na żadne inwestycje...
No chyba że będziemy drukować pieniądze 10x więcej niż teraz i doprowadzimy do drugiej Wenezueli.
Odpowiedź coś na to to porozmawiamy dalej o ich postulatach.
Skandaliczne wypowiedzi Korwina tylko szkodzą Konfederacji, z nim zgadza się garstka, z jego głupotami typu chłosta, fikcja na Ukrainie. Dlaczego nie wsiądzie w pociąg i tam nie pojedzie zobaczyć? Bo się boi...
Dlaczego nie wierzy w zdjęcia satelitarne analizy itp. To jest płaskoskoziemca?
Zresztą oddzielmy Korwina od konfederacji bo myślę że oni tam mają go dość tylko nie wiedzą co z nim zrobić.Chłop od 1957 "politykuje", w wolnej Polsce nie osiągnął NIC, startując z wielu list w wielu wyborach w tym na prezydenta trzy razy przekroczył próg wyborczy przez 32 lata

Więc dajmy mu spokój nie orajmy go bo ma prawie 80 lat więc jak przez większość cześć życia jesteś odklejony i mówisz głupoty to w końcu sam w to wierzysz.
A co do wojny... USA chyba się mocno napędziło z pomocą militarną dla Ukrainy, UE nas olewa finansowo... Dobrze chociaż że UK i USA mają nas za porządnych partnerów.
KKrzysztof napisał(a):
kryst16, też z chęcią poczytam jak odpowiesz jiGsaw,
Ogólnie śledzę co się dzieje w polityce oglądając nawet posiedzenia komisji + wystąpienia sejmowe. Dodatkowo czasami potrafię poczytać co tam nowego uchwalono. Nie interesują mnie wiadomości z TV.
Jak się okazało kilka dni temu Konfederacja miała rację w sprawie testów na covid.
Zaznacza, że liczę na kulturalną dyskusję bez bluzg i wyzwisk.
Obecnie widać, że nasza miłościwie nam panująca władza nie dba o interesy tych co płacą tu podatki w o interesy przybywających do kraju. Całkowicie coś innego dzieje się w Niemczech, Francji itp.
Władza powinna jak w życiu wpierw własna rodzina i jej bezpieczeństwo potem pozostałych.
Coś tam odpowiedziałem na szybko bo trzeba trochę popracować, ale ładnie z kulturą nie pisząc prawy że połowa konfederacji nie ma rozumu i nie pojmuje tego że brak podatków i swawolne życie to kompletny brak inwestycji drogowych i społecznych 
Zresztą Konfederacja postulatami "Nie będziemy brać WAM nic" doprowadzi do czasów gdy się prace drogowe wykonywało w czynach społecznych
Także
jiGsaw ja już Cie rezerwuje będziemy korytka kłaść w czynie społecznym.
A i kup sobie broń i dużo amunicji, bo przecież do tych którzy dobrowolnie w wielkiej wolności nie zapłacą ZUSu i coś im się przytrafi (wypadek choroba), czy nie odłożą na emeryturę w otwartych funduszach będzie trzeba strzelać, no chyba że ich zostawimy aż umrą z głodu? To jest postulat konfederacji do tego właśnie doprowadzi...
Wiesz co czasem to mi się nie chce z Tobą dyskutować
jiGsaw Ty jesteś jak beton, nie ma systemu podatkowego bez obciążeń jeśli chcemy się rozwijać i inwestować.
Z czego wybudują elektrownie atomowe jeśli prąd będzie poniżej granicy opłacalności nie będzie żadnych podatków? Gdzie działa taki system podatkowy zerowy po za państwami z mega zasobami ropy.