BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 09:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] elektryczne szyby
PostNapisane: 25 lutego 2008, 10:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40B18
jak w temacie. sprawdzilem bezpieczniki i sa dobre. e36 318i szyby przod

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 11:04 
Pierwsze kroki

może włączyłeś blokade z prawej strony koło kierownicy taki przycisk z piorunkiem?

Tytuł: szyby
PostNapisane: 25 lutego 2008, 21:58 
Poszukaj zanim zapytasz

U mnie w 318iS lewa szyba przy podnoszeniu cofa się.Gdy podnosze ją krótkimi seriami to podnosi się do końca gdy natomiast wciskam przycisk raz do konca się nie podniesie a po 10 centymetraqch opuszcza....co to może być?

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 22:14 
Forumowicz

jeśli CI chodzi o BMW 318is to generalnie wyrobione już troszkę są wyrobione prowadzidełka(bom fahowej nazwy niespamiętał;) ). miałem tak w 320 kombiaku. raz zaskakiwało raz nie.

brak zgody administracji forum na ogłoszenie

Pozdrawiam Ssivy

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, 22:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Ssivy, możesz kliknąć do mnie na gg? 9 400 401 z góry dziękuje!

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2008, 23:13 
Pierwsze kroki

a jest jakis przekaznik od szyb?? jezeli tak to gdzie??

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2008, 23:28 
Pierwsze kroki

Przekaźnik szyb pod kolumną kierownicy jego nr. to 20 i jest to górny przekaźnik po lewej stronie.Schowane pod tą maskownicą kolumny kierowniczej.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2008, 23:35 
Forumowicz

Moje BMW: E30/36/38
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161933
miałem podobny problem i w moim przypadku padł przekaźnik
przekaźnik od szyb [numer 20] masz nad nogami kierowcy pod kierownicą, musisz zdjąć ten plastik nad nogami i tam masz czarną plastikową ramkę (jak na schemacie) zaraz pod kolumną kiery
w zależności od wersji będzie albo 1 przekaźnik od szyb albo kilka w zależności od wyposażenia - tutaj masz schemat przekaźników
Obrazek
powodzenia !!

[ Dodano: 27 Luty 2008, 23:40 ]
grzonsiu1 napisał(a):
może włączyłeś blokade z prawej strony koło kierownicy taki przycisk z piorunkiem?

sprawdź jeszcze czy nie zerwał się jeden z kabelków przy przycisku blokady szyb

Tytuł:
PostNapisane: 29 lutego 2008, 13:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 740i
Kod silnika: M60
Witam. Ten problem gdzieś był opisywany na forum.

Ja miałem podobny problem, okazało się, że miałem tzw zimny lut w przekaźniku pod kolumną kierownicy. Wyciągnąłem przekaźnik, rozebrałem i od razu było widać, że jedna ścieżka nie styka. Dałem trochę cyny, przylutowałem i przekaźnik jak nowy.

Tytuł: Re: szyby
PostNapisane: 7 marca 2008, 19:52 
Forumowicz

Ibizaman napisał(a):
U mnie w 318iS lewa szyba przy podnoszeniu cofa się.Gdy podnosze ją krótkimi seriami to podnosi się do końca gdy natomiast wciskam przycisk raz do konca się nie podniesie a po 10 centymetraqch opuszcza....co to może być?

padł Ci moduł ktory jest w silniczku

PostNapisane: 8 marca 2008, 07:15 
Pierwsze kroki

A może gdzieś ma opór na prowadnicach przy podnoszeniu i jak napotka opór to wtedy sie opuszcza.A klemy od akumulatora nie odpinałeś bo po tym też szyba lewa głupieje :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2008, 15:22 
Pierwsze kroki

szyby nadal nie dzialaja:( Sprawdzilem przekaznik i jest dobry na 100%. slyszalem ze jets jakis modul od szyb, jezeli to prawda to powie mi ktos gdzie go szukac?? pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2008, 15:37 
Forumowicz

dybel17, moduł masz za schowkiem pasażera

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2008, 09:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
dybel17 współczuje ci bo mam podobny problem.z tym że u mnie szyby nie działają gdy zamknę drzwi wszystkie.oświetlenie wewnętrzne ( w pozycji środkowej)nie reaguje na przekręcenie kluczyka w stacyjce. dziwne to bo gdy zamknę drzwi z otwartą szybą i zamknę go pilotem od alarmu to szyby się domykaja. więc nie wiem szukać przyczyny bo chyba kable nie są nigdzie przetarte. żeby znaleść moduł musisz odkręcić i wyjąć schowek pasażera.tam już go raczej zobaczysz. ja juz zaczynam szukać elektryka bo się ciepło robi.pozdrawiam.

PostNapisane: 16 marca 2008, 10:36 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528
grzonsiu1 napisał(a):
A klemy od akumulatora nie odpinałeś bo po tym też szyba lewa głupieje :kwasny:
no a jesli to jest przczyna to co potem zrobic??bo ja moge miec podobna przyczyne mojej usterki :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2008, 13:09 
Forumowicz

Moje BMW: E36, E39,e46, E46
Kod silnika: M41B18, M52B20, M47,
LAQ może to i faktycznie chodzi o klemę poczekaj troche ja miałem podobnie , jak zmieniłem akumulator to co zamykam szybę to ona się sama otwierała spowrotem.
ale po tygodniu wszystko wróciło do normy.

mam pytanko a wie ktoś co może być gdy po otwarciu bagażnika same się szyby uchylają?
- ma ktoś podobnie pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2008, 13:29 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528
skalar997 napisał(a):
LAQ może to i faktycznie chodzi o klemę poczekaj troche ja miałem podobnie , jak zmieniłem akumulator to co zamykam szybę to ona się sama otwierała spowrotem.
ale po tygodniu wszystko wróciło do normy.

mam pytanko a wie ktoś co może być gdy po otwarciu bagażnika same się szyby uchylają?
- ma ktoś podobnie pozdro.
u mnie juz minelo kilka miesiecy od zmiany akumulatora:)i niestety bez zmian...a nie mam chwili zeby to sprawdzic....myslalem moze ze to guzik..ale przemiezylem go wstepnie i wyglada ok..

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2008, 17:40 
Pierwsze kroki

kem44 napisał(a):

Przywracanie pamieci automatycznego podnoszenia szyb elektrycznych
sprawdzalem tylko w swojej e36

napewno mieliscie taka sytuacje : odlaczyliscie akumulator, potem podlaczyliscie spowrotem, a szyby nie chcialy sie podnosic automatycznie po wcisnieciu 2 pozycji przelacznika :kwasny: (gdy mocniej nacisniemy przycisk i puscimy wtedy szyba sama powinna zamknac sie albo opuscic)

robimy wtedy tak:

spuszczamy zamknieta szybe na dol mocno trzymajac mocniej przycisk po opuszczeniu do konca trzymamy guzik jeszcze pare sekund ok. 5 - 10. Potem z powrotem podnosimy szybe w ten sam sposob.
Po tej operacji szyby powinny zamykac i otwierac sie juz automatycznie po mocniejszym wcisnieciu guzika

Ja robiłem to w podobny sposób tylko musiałem sam do tego dojść bokażde odłączenie akum powoduje że właśnie lewa szyba sie źle podnosi.

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, 22:56 
Pierwsze kroki

MÓJ PROBLEM z szybą kierowcy jest taki że wogule niedziała nieraz coś się ruszy ale niechce całkowicie działac teraz już wcale nic tylko słychać jak coś tyka i nic więcej BMW E36 1.8 IS macie jakąś rade pomużcie pozdro :/

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 20:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 QP
Kod silnika: m54b30
Witam, sprawa wyglada tak

Mam e36 coupe 96 rok 320i

Nie moge sobie poradzic z szyba kierowcy, po nacisnieciu przycisku podnoszenia w pozycji 1 i trzymaniu go (lekko wcisniety) podczas podnoszenia szyby w pewnym momencie szyba staje i cofnie sie kawalek z powrotem po ponownym nacisnieciu to samo... zauwazylem ze zawsze w tych samych miejscach sie blokuje (3, 4 miejsca)

Po wcisnieciu przycisku do konca i przyczymaniu chwilke (powinny jechac same do gory bez trzymania) wystepuje ten sam problem.

Pomaga tylko trzymanie przycisku na maxa wduszonego do momentu podniesienia calkowicie szyb, wtedy jest ok.

Jak sobie poradzic z tym problemem, na pewno ktos mial tak samo bo z tego co czytam jest to czesta przypadlosc e36 coupe z racji szyb bezramkowych.

Za kazda informacje bede wdzieczny.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1