BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Wariująca elektryka - alarm + światła cofania
PostNapisane: 15 maja 2008, 21:25 
Pierwsze kroki

Witam :)

po 8 miesiącach bezproblemowego użytkowania moja E34 520i zafundowała mi legendarny podobno problem wariującej elektryki.

Objawy (opiszę wszystkie w kolejności pojawiania się, nie wiem czy mają związek):
1. Lampka wewnętrzna w klapie bagażnika zaczęła niekontaktować, migać przy otwieraniu zamykaniu klapy(sprawdzilem przewody - wygladaja ok...)
2. Następnie zauważyłem, że podczas otwierania buni z pilota zaczęła migać oprócz kierunków także jedna lampa światel wstecznych?! (dodam, że bunia wyposażona w fabryczny alarm)
3. Zaraz po tym straciłem całkowicie światła wsteczne :)
4. W międzyczasie przepalił się bezpiecznik od światel wstecznych, wymieniłem, ale nie pomogło
5. Najświeższy objaw, który pojawil sie dzisiaj: podczas zamykania z pilota dzieje się coś takiego:
a) zamyka się centralny, alarm ubezpiecza się
b) centralny po 2 sekundach się otwiera, alarm nadal ubezpieczony :)

Muszę wtedy nacisnąć znów pilota - alarm odbezpiecza się, a następnie po raz trzeci wduszam ten nieszczęsny przycisk i bunia zamyka się normalnie i ubezpiecza alarm.

Szukałem podobnych objawów na forum, ale niewiele znalazłem. Ktoś ma jakiś pomysł?
Mam niedługo przegląd, a bez wstecznych kiepskie moje szanse :D Pomocy! :(

Ostatnio edytowano 15 maja 2008, 23:28 przez ryuu, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, 23:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
A czy bezpiecznik od wstecznych jest ciagle dobry...czy moze go pali...ja bym sprawdzil przewody w wiazce idacej z karoserii do klapy.

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 17:19 
Specjalista

Dokładnie. Zobacz czy jest tam jeszcze oryginalny plastik, i stan wiązki.

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 17:58 
Forumowicz

Moje BMW: Siwa & Czarna
Kod silnika: M54B30 & M54B22
Sprawdz połączenie masy

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 22:02 
Pierwsze kroki

No więc - sprawdziłem. Faktycznie było zwarcie, trzy kabelki były zetknięte ze sobą w wiązce, która idzie z klapy. Naprawiono - ustąpił problem z otwierającym się centralnym :D
Dzięki za wskazówkę.

Natomiast nadal nie ma świateł cofania i przeciwmgielnego. Sprawdziłem bezpiecznik - cały, sprawdziłem żarówki - dobre. Działają tylko lampki oświetlające wnętrze bagażnika.

Powiedziałbym, że padł czujnik cofania w skrzyni, ale czemu nie ma też tylnego przeciwmgielnego?

Jakieś dalsze pomysły? Może przekaźnik???

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 10:35 
Pierwsze kroki

Jako że jestem nowy na forum chciałbym się z wszystkimi przywitać. Mam nadzieję że nie tylko będę korzystał z porad ale również będę z czasem w stanie je dawać :hyhy: . Wiem również, że temat stary, ale to jedyny który znalazłem z takim samym problemem, niestety bez rozwiązania. Zatem teraz do sprawy.

Objawy dokładnie takie same jak u kolegi wyżej. Wszystko działa z wyjątkiem świateł przeciwmgielnych i cofania. Bezpiecznik dobry. Żarówki sprawdzone. Jedyny "komunikat" jaki mam to gdy otwieram bagażnik zapala mi się kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych. Czy jesteście w stanie pomóc rozwiązać problem lub nakierować gdzie szukać przyczyny?

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 11:11 
Częsty bywalec

Musisz szukać przyczyny w wiązce kabli która idzie do klapy-najczęściej na łączeniu z resztą karoserii przewody się przełamują. Być może nie ma dobrej masy a jak otwierasz klapę to dociskasz przewody i coś tam trybi. A podświetlenie rejestracji działa?

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 11:32 
Pierwsze kroki

Tak, podświetlenie rejestracji i oświetlenie bagażnika działa bez problemów

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 22:45 
Pierwsze kroki

El-Tomaso Bardzo dziękuję za poradę. Faktycznie, problem tkwił w wiązce idącej z klapy do karoserii. Miałem dwa kabelki całkiem przecięte. Złączyłem je, poizolowałem i działa.

Ale... działa to co nie działało, czyli światła cofania i przeciwmgielne. Natomiast dzisiaj jak jechałem autem zauważyłem że po tym jak naprawiłem problem "z tyłu", pojawił się nowy z przodu. Mianowicie przestały działać wycieraczki w trybie czasowym i na pierwszym stopniu (co ciekawe na najszybszym biegu działają), przestały działać również elektryczne szyby oraz centralny... czy jest jakiś bezpośredni związek? wszystko się stało z chwila złączenia przeciętych przewodów w wiązce. Zwarcie wykluczone. Bezpieczniki dobre. Czy moglibyście pomoc? Chciałbym wreszcie zrobić wszystko i cieszyć się z jazdy tym wspaniałym autkiem.

Ostatnio edytowano 17 maja 2009, 22:57 przez infospec, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 22:45 
Pierwsze kroki

aj, podwojny post :/ prosilbym o usuniecie tego. Przepraszam

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 06:55 
Pierwsze kroki

Czy ktoś ma jakieś pomysły co mogło się stać? Wyczytałem, że podobne objawy są jak się przepali jakiś duży bezpiecznik przy akumulatorze, ale czy wtedy działałyby wycieraczki tylko na najwyższym stopniu? I gdzie dokładniej szukać tego bezpiecznika? widziałem tam jakieś dwie plastykowe małe puszki przy akumulatorze, to jedna z nich?

Tytuł: Re: [E34] Wariująca elektryka - alarm + światła cofania
PostNapisane: 24 listopada 2010, 12:50 
Forumowicz

Mam u siebie ten sam problem:
Od dłuższego czasu mam problem z niedziałającymi światłami wstecznego i przeciwmgielnymi - wszystkie są w lampach na klapie bagaznika.
Próbowałem sprawdzac przewody i nie zauważyłem przeterć itd.
Podczas jazdy mam cały czas podświetlona kontrolkę włączonych świateł przeciwmgł. tylnych, ale nie swieci ona mocno tylko lekko sie jarzy.
Gdy otworze bagażnik świeci się mocno.
Dodatkowo zdjąłem tapicerke pokrywy bagażnika i odłączyłem przewód odpowiedzialny za oswietlenie bagażnika - i co dziwne, przy odłączonym tym przewodzie jak włacze światła przeciwmgł. tylne to w bagażniku oświetlenie sie włącza.
Dodatkowo na wyłączonym silniku jak otwieram klape i mam podłaćzony przewód oświetlenia bagażnika świecą sie światła tablicy rejestracyjnej.Przy włączaniu wstecznego tez pali sie lampka przeciwmgiel. tylnych.Samochód trzeba zamykac 2 razy, bo za 1-szym odbija.
W którym dokładnie miejscu sprawdzic te przewody: jest im tam bardzo duzo i na sporej długosci , czy jest jakies konkretne miejsce , w którym przecierają sie te kabelki?

PostNapisane: 24 listopada 2010, 20:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43
Apan napisał(a):
W którym dokładnie miejscu sprawdzic te przewody: jest im tam bardzo duzo i na sporej długosci , czy jest jakies konkretne miejsce , w którym przecierają sie te kabelki?

konkretnie na odcinku między klapą a karoserią. j.w

PostNapisane: 25 listopada 2010, 12:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
na zawiasie klapy. muszisz to porozkładać i posprawdzać. ja u siebie miałem np tak że wywalał mi błąd otwartego bagażnika i świecił światłem w bagażnkiku (ja mam kombi ale problem ten sam). u mnie jest o tyle gorzej że ktoś klapę zdejmował w przeszłości i odciął kable, potem polutował sztukując z jakichś innych (masakra) więc tak raz na pół roku coś przestaje chodzić :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1