pamo napisał(a):
Hubertdo, wg mnie Samsungi kiepsko świecą, mam kilka różnych modeli w pracy i nie mają porównania do mojej iiyamy. Dla mnie Samsung jest jak Kia - sorry ;p Od Samsunga, jeśli nie miałbym kupować iiyamy to pewnie wolałbym już LG.
zwróć uwagę na to, że w Agito zapłacisz sporo za przesyłkę, więc sprawdź cenę dokładnie, bo może się okazać, że z przesyłką zapłacisz i tak więcej niż w sklepie.
W monitorze podstawa to matryca. W tej iiyamie, którą wymieniłeś jest matryca o bardzo dużej skali jasności i dosyć dobrym kontraście (choć nie bardzo dobrym: 300 cd/m2). Jednak wykonana jest ona w technologii TN, co oznacza, że ma bardzo małe czasy reakcji (2ms) - monitor nie smuży, ale uzyskane jest to kosztem kątów patrzenia - tylko 160, 170 stopni i jakości odwzorowania barw.
Jak będziesz miał okazje przetestuj sobie jakiegoś Samsunga, Gateway, HP czy EIZO. Cokolwiek co jest oparte na nowych matrycach Samsunga SPVA lub S-IPS to zobaczysz różnicę w odwzorowaniu barw jak i przede wszystkim różnicę podczas patrzenia z dużego kąta.