BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 22:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Brak ciepłego nawiewu
PostNapisane: 26 sierpnia 2008, 09:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Witam! Niemam w sowim aucie ciepłego nawiewu, a raczej niemam wogule regulacji tzn jakbym nie kręcił tym pokrętłem ciągle daje zimny naiwew... Ktos napisal ze mogły paść elektrozaworki ale jak one wyglądają i gdzie moge je znalesc? Co może być tego przyczyną? Układ mam odpowietrzony a termostat mam ok, Czy moze to bys powodowane niewimienionym filterm pylkowym? W książce serwisowej pisze ze był wymieniany w grudniu wiec chyba jeszcze jest ok?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2008, 11:14 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: ....................
Kod silnika: ....................
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... lit=wodzu6
Z filtrem pyłkowym ten problem raczej nie jest związany....jakby był zapchany to by też nie leciało zimne powietrze, albo leciało by ledwie, ledwie...

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2008, 11:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
hmm... a u mnie bylo podobnie, i po wymianie filtra była zdecydowana poprawa.. :|

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2008, 14:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: ....................
Kod silnika: ....................
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... lit=wodzu6
anya napisał(a):
hmm... a u mnie bylo podobnie, i po wymianie filtra była zdecydowana poprawa.. :|

Dziwna sprawa :niepewny: ...no bo jak to może być, że dajmy na to filtr pyłkowy jest zatkany(brudny) i leci zimne a ciepłe już nie :zdziwko:
Ale może....są rzeczy na tym świecie, które się fizjonomom nie śniły :hyhy:
Ale skoro taki przypadek był to pewnie może tak być :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2008, 08:09 
Częsty bywalec

powracam do tematu...
według sam naprawiam brak ogrzewania moze wywołać zepsuty czujnik temp, rezystor i elektrozawory... rezystor jest dobry sprawdzalem nie miernikiem ale zaróweczka i akumulatroem i zaróweczka świeciła czyli on jest ok... Teraz tak jak sprawdzic ten czujnik temp? Gdzie sie znajduja te całe elektrozawory i jak one wyglądają? Jak je sprawdzić czy sa dobre???

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2008, 21:28 
Pierwsze kroki

witam napisz najpierw jaki masz motor , czujnik temp ale czego ? a elektro zawory znajdują się miej więcej po prawej stronie kolektora dolotowego i sterują one przepływającym płynem ale żeby je sprawdzić to trzeba je wyciągnąć i wtedy z podłączoną kostką spróbować przestawić nawiew w środku sprawne zaworki będzie słychać jak pracują tylko musi ci ktoś pomóc bo sam nie dasz rady słuchać i przestawiać w środku. tylko z tym wyjęciem zaworków wiąże się później odpowietrzanie układu

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2008, 08:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Elektrozawór myślę.. Znajdziesz dużo info na jego temat na forum
Wszyscy ubolewają głównie gdy coś im pyka/puka pod maską cyklicznie..
Tym czasem zaobserwowałem, że gdy mi raz padł nawiew, a potem się naprawił samoistnie (jak to bywa w BMW :] ) to przy kolejnych puknięciach elektrozaworu, przed tym puknięciem nawiew zwalnia i znowu, po puknięciu przyspiesza.
To wygląda w climatronicu tak (możesz mieć troszkie inny ale podobny):
Obrazek
Obrazek

Można dziada wyczyścić może pomoże.. trzeba mieć torxa żeby rozebrać
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, 06:35 
Częsty bywalec

mam 2 dniagnozy zwiazku z tym nawiewem i mam teraz pytanko co sie stanie jakbym wyjoł ten elektrozawor i dałbym tam jakas rorke zeby to ze soba połaczyć? (musze jechac do kilec na uczelnie we wtorek i srode a zinmo ostatnio) Jak sie do niego dostać, nawet jak odkręce ta osłone co sa filtry i silnik nawiewu to i tak niewloze tam reki :kwasny:

Diagnoza to potencjometr na panelu? Jak zmienic tak koncówke zeby weszło odpowiednio pokrętło? czy tylko i wyłacznie musze kupic nowy panel?

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, 08:07 
Forumowicz

A ja w swojej becie mam podobny problem, ale wygląda on tak:

1) Nawiew ustawiony na szybę lub nogi

LECI TYLKO CIEPLE (GORĄCE) POWIETRZE NIEZALEŻNIE OD TEGO CZY KRĘCĘ POKRĘTŁEM

2) Nawiew ustawiony na twarz:

LECI TYLKO ZIMNE POWIETRZE + TYLKO PRZY NAWIEWIE NA TWARZ DZIALA MI KLIMA I TO DZIALA DOSC DOBRZE, W LECI PRZY UPALACH +30 CHLODZILO FAJNIE

Też ktoś mi wspominał, że może być padnięty elektrozawór

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=393131#393131 :

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, 10:46 
Częsty bywalec

jeszcze jedno pytanie czy te lelktrozawory sa identyczne we wszystkich silnikach? Jak kumpel ma do sprzedanie od e30 wygląda bardzo podobnie czy da rade wsadzic? Prosze o wmiare szybko odp bo jak dzis tego nie zrobie to znowu bede musial czekac do soboty :(

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 18:31 
Częsty bywalec

wyjolem dzis elektrozawor i sprawdzajac na nim nap. wyszlo miedzy 11-12V w zaleznopści od polozenia pokretła od ogrzewania czy to sterowanie jest odpowiednie?? I jeszcze jedno pytanko czy ta cala nagrzewnica jest ona jakos elektruyczna i mogkla ulec uszkodzeniu z powodu braku w niej wody??

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, 19:40 
Pierwsze kroki

Witam. Przepraszam że dołącze się do tematu ale mam także problem z ogrzewaniem a mianowicie jeżeli silnik pracuje na biegu jałowym i jest rozgrzany z nawiewów leci ledwie ciepłe powietrze ale gdy obroty wzrosną do ok. 2500/3000 z nawiewów zaczyna lecieć gorące powietrze. Samochód to e36 m40 była już wymieniona pompa wody i układ jest odpowietrzony. :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 13:42 
Forumowicz

Witam wszystkich. Troche odświerze temat miałem zakłądać ale skoro jest to pozwolicie ze przedstawie tu swój problem. Mam BMW e36 320i klima manualna dwustrefowa. Stałem pewnego razu na biegu jałowym a że było zimno włączyłem klime na ciepłe powietrze (dwie strefy na 28 czyli na max). Temperatura silnika była ok (kreska pionowo) i leciało zimne powietrze :niepewny: Poczekałem 5 min i dalej zimne. Dodałem gazu i momentalnie zaczeło leciec ciepłe i wsio było ok. Przedwczoraj wieczorem wyruszam w miasto ustawiam klime na 28 jak wcześniej... i dupa. Zimne powietrze nawet jak temperatura silnika wrosła na pion :szok: Dziś jak jeździłem to temperatura silnika wychyliła sie nawet ponad pion bliżej czerwonej kontrolki. Jak zajechałem pod dom odkręciłem korek od chłodnicy to lekko wywalił płyn chłodniczy. Co to może byc? Termostat? Dodam ze nic jeszcze nie grzebałem i nie sprawdzałem. Dzięki za pomoc Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 11:27 
termostat,odpowietrz układ

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 16:02 
Forumowicz

tak jak pisałem nie sprawdzałem niczego zanim napisałem posta. Otwieram zbiorniczek wyrównawczy i było w nim dosyć mało płynu :szok: . Dolałem, przejechałem sie ...i jest ciepłe ogrzewanie :padam: z tym że albo mi sie wydaje albo wolno łapie temperature (pionowa wskazówka) :niepewny: digital21, dzieki za pomoc i wydaje mi sie ze mój termostat powoli chce nowego brata na swoje miejsce ;)

Tytuł: Re: [E36] Brak ciepłego nawiewu
PostNapisane: 4 października 2010, 10:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320 98'
Kod silnika: M52B20
Nie chce zakładać nowego posta więc moje pytanie dołącze tutaj, mianowicie cieple powietrze leci tylko na nogi i szybę, a na twarz leci tylko zimne... Co jest przyczyną ??

Tytuł: Re: [E36] Brak ciepłego nawiewu
PostNapisane: 4 października 2010, 12:44 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
Ile bedzie jeszcze tych samych pytan(co drugi dzien to samo pytanie na foum)
Kolego tak juz jest w e36 na twarz Ci cieple powietrze nie poleci
Masz wszystko OK

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1