http://wiadomosci.onet.pl/1831303,28351 ... osceu.html
Proszę......wystarczy tylko chcieć i nie pieprzyć się.
Ja dostałem mandat za przekroczenie 25km/h w wysokości 80 euro.......zapłaciłem wypełniając i odsyłając rubrykę MandatDirectDebit, aby pobrali z mojego konta bankowego. Niestety nie doczytałem, że w odsyłce jako obcokrajowiec powinienem dołączyć kserokopię mojego prawa jazdy.
Pismo powróciło do mnie z takową adnotacją, więc się wkurzyłem i zapłaciłem na poczcie. Za późno.....było już po czasie wyznaczonego terminu na uiszczenie zapłaty, więc pracownik poczty automatycznie doliczył 40 euro zwłoki więcej.
Przekroczenie 25km/h ostatecznie kosztowało mnie 120 euro.
Nigdzie mi się wówczas nie śpieszyło......poprostu zagadałem się z pasażerami i nie zwróciłem uwagi, że nabieram prędkości......w nocy na pustej dwupasmowej drodze (nowo otwartej) szybkiego ruchu......ale nie motorroad, czyli autostradzie, gdzie obowiązuje ograniczenie do 120.
Zamiast 100 km/h leciałem 125. Przyznam, że sam byłem zaskoczony, gdy mnie zatrzymali, że tyle darłem......tak oto byłem zagadany
120€ to w sumie niewiele......ale zapłaciłem za swoją głupotę i brak właściwego skupienia na jeżdzie.......od tamtej pory już mi nie śpieszno.
A tu kolejna ciekawostka z pisma Polski Herald w irlandii
KONWÓJ supernowoczesnych pojazdów Gatso vans, służących do pomiaru prędkości samochodów, wyjechał na irlandzkie drogi.
Osiem pojazdów Gatso vans wyposażonych jest w wysoce zaawansowane technologicznie kamery (nazwane na cześć ich wynalazcy Maurice’a Gatsonidesa), których działanie opiera się na technologii radarowej, wykorzystywanej w celu wykrycia pojazdów przekraczających dozwoloną prędkość i ich sfotografowaniu. Gatso nie są oznaczone więc kierowcy nie będą wiedzieli, że to pojazdy policyjne. Pojazdy zostaną rozmieszczone w konkretnych punktach docelowych, czyli tam, gdzie w ciągu ostatnich lat często miały miejsce poważne wypadki drogowe.
Przypominam jednakże, że tu nie ma częstych ograniczeń do 40km/h lub ciut więcej tam, gdzie jest to zbędne, nie ma częstych patroli policyjnych na drogach kontrolujących prędkość, a ograniczenie na drogach zwykłych międzymiastowymi czy też lokalnymi do 100km/h. Na w pełni wytłumaczalnych odcinkach są słuszne ograniczenia do 80 lub 50 km/h.