Sylwek_ch napisał(a):
Człowiekowi nie można powierzyć takiej władzy
Dlaczego każdy ma zapędy totalitarne i mówi o jednym człowieku
Nikt nie mówi o tym aby zrobić Wielkie Imperium Ziemskie gdzie byłby Wielki Imperius Caesarius.
Ludzie, przecież pisze nie o jednym władcy ale o rządzie, demokracji, ciele skłądającym się z wielu ludzi wybieranych przez wielu ludzi podejmujących decyzje wspólnie etc. Naprawdę jest wielu ludzi na Ziemi którzy dorośli do tego...
Jeżeli miałby być jakikolwiek prezydent, a jasne że każdy team ma jakiegoś lidera to byłby na takich zasadach jak jest obecnie co za różnica, prezydent Ziemi, prezydent usa, prezydent polski, szef w robocie czy sołtys we wsi....
Wszystko to samo tylko skala inna. To co dla jednych jest sufitem, dla innych jest podłogą.
To co przerasta niektórych ogarnianie i wydaje się 'wieeelkie' dla innych jest normalną rzeczą. To samo w tym przypadku. Wieksza skala i to wszystko.
Różnorodny świat jest piękny, ale czy unifikacja i ułatwienie komunikacji ma zabić te różnice? Absolutnie w żadnym wypadku.
Wspólny globalny rząd ułatwiłby spojrzenie na problemy planety, póki co, ludzkości, w skali całości. Łatwiejszy, dostepniejszy sposób komunikacji, podróży, wspólnej gospodarki daje nam lepsze możliwości poznania innych kultur i nie ma na celu zatarcia ich odrębności.
Poza istniejącymi odrębnościami kulturowymi powstania nowa, większa kultura, kultura Ziemi, która wcale nie musi być jedyną kulturą, patrząc na to z większej skali.
Taki jest postęp. Bardzo duży krok naprzód. Ewolucja kulturowa.
Ktoś w ogóle wie dlaczego jest aż tyle różnych języków na świecie (ja wiem, jestem Ciekaw czy wiecie to samo co ja, czy inną teorię)?