groocha napisał(a):
witaj kolego pochwal się jak ten sprzęcik śmiga, gdzie zamontowałeś? ile kosztowało strojenie? i jakie parametry strojenia muszą być na tym pierdółku do strojenia, też chcę zakupić taki sprzęcik i czekam na cenne rady, pozdr Marcin
Witaj.
Marcin wiec tak...kupilem radio Uniden pro 520 XL i do tego antenke Wilson Litle Will(ona ma ok 99 cm) jest to taki zestaw jak masz link do niego wyzej ktorego ja podawalem.
Za strojenie placilem 20 zl.Antene mam na dachu za pasazerem tak bardziej z tyl...kabel puscilem do bagaznika...pod kanape,pozniej tunelem srodkowym a radio mam zamontowane na tunelu srodkowym po stronie pasazera(zrobie fotki to wrzuce)
groocha napisał(a):
i jakie parametry strojenia muszą być na tym pierdółku do strojenia
Ogolnie chodzi o to bys mial jak najnizsze SWR...SWR mierzy sie zarowno na 1szym jak i na 40stym kanale...co do strojenia poczytaj badz pogadaj z kims co sie na tym zna dobrze(ja sam nie stroilem bo nie mam przyzadu i za bardzo sie nie znam....ale przypuszczam ze jakbym mial przyzad do strojenia to bym sobie zestroil sam

)
Co by tu jeszcez...a jesli chodzi o porade...to radyjko zdecydowanie polecam...ale co do anteny...to jakbym kupowal drugi raz to wziol bym sirio ml145...zreszta tutaj male porownanie kolesia ktory sie na tym zna dosc dobrze...oczywiscie jesli chodzi o zasieg to zaleznie praktycznie od wszystkiego...terenu,pogody,radia,zaklocen,smochodu itp
sirio ml145 - zasięg ok 15-20km - cena ok 140zł, dlugość 1,5metra
wilson little wil - zasięg ok 12-14km - cena ok 130zł długość 1 metr
sirio as-100 - zasięg ok 10-12km - cena ok 130zł długość 1 metr
president floryda - zasięg ok 7-9km - cena ok 140zł. długość 0,5 metra.
Tak ze na podsumowanie jesli chodzi o ten moj zestaw to jestem bardzo zadowolony i oczywiscie polecam.
Jesli jeszcze cos chcesz wiedziec sluze pomoca(na ile bede potrafil)
[ Dodano: 11 Listopad 2008, 16:10 ]iglu napisał(a):
radio mam zamontowane na tunelu srodkowym po stronie pasazera(zrobie fotki to wrzuce)
Obiecalem wiec wrzucam fotki...(robione telefonem wiec prosze o wyrozumialosc jesli chodzi o jakosc

)
Radio nie jest mocowane bezposrednio do tunelu(plastiku) tylko jes zamontowane na uchwycie...zalezalo mi na tym by nie dziurawic tunelu...wiec zrobilem jak widac....uchwyt ten jest zrobiony z blaszki ktora jest przymocowana po drugiej stronie tunelu(plastiku)do takiego stelaza z metalu...(jest tam takie cos jak sie sciagnie ta poleczke nizej zegarka.
(jesli kogos by blizej interesowalo w jaki to dokladnie sposob jest zrobione moge zrobic rysunek pomocniczy bo zdjec z montazu niestety nie mam)