BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Tył ucieka kiedy tylnym kołem najadę na wyrwę/dziurę
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 16:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,
jestem świeżym użytkownikiem a to jest mój pierwszy post.
Mam swoje E36 od ponad roku.
Jestem zadowolony, jednak od momentu jej nabycia - do teraz, borykam sie z jednym problemem.

Podczas pokonywania wyrw lub dziur w podłożu przy prędkości rzędu 60-70km mam wrazenie że tyl chce mi uciec na bok (co prawda nigdy nie uciekł)
jest to wrazenie chwilowej destabilizacji kierunku jazdy tylnej osi lecz po ułamku sekundy wszystko wraca do normy. Kiedy przodem najadę na wyrwę - wszystko jest dobrze. Jednak najezdzając tylem auto bujnie tyłem w poziomie na tyle odczówalnie ze czuje to z przodu.

Amortyzatory(monroe) i gumy wymieniłem na nowe pół roku temu z przodu i z tyłu, sprężyny seryjne autko postawione wysoko (poprawa była znikoma) zresztą przed wymianą i tak miałem w środku cicho. wymieniłem sobie tuleje wzdłużnych wachaczy. Zbierzność dobra, opony zużywa równo zostawia jeden ślad.
Nie mam pomysłu co może być przyczyną chwilowch destabilizacji...

Dodam ze w astrze nigdy nie miałem takiego zjawiska? a moze to urok napedu z tyłu?
Pozdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 16:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Ja mialem podobny problem i wydaje mi sie ze to taki urok tylniego napedu.
Poczytaj co mi napisali http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=27753 powiem Ci jeszcze ze kilka dni potem jechalem sa sama droga co mnie postawilo bokiem i okazalo sie ze na tym zakrecie jest zapadnieta studzienka i w nia musialem wpasc ze mnie postawilo bokiem.

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
A może masz tuleje tylnej belki wybite? Nie ma czegos takiego jak "uroki tylnego napedu", bo tylny naped w rekach wprawnego kierowcy to naprawde fajna zabawka, 100x lepsza niz przedni. :)

Stan na rownym podlozu, zaciagnij hamulec reczny i sproboj delikatnie ruszac w przod i w tyl i sluchaj czy nic nie stuka i czy wtedy tez nie masz takiego odczucia jak przy wjezdzaniu w dziury.

Jak masz luzy w zawieszeniu, szczegolnie z tylu - wtedy mozna mowic o "urokach tylnego zawieszenia". ;) Zmienia sie geometria zawieszenia, obciazenie na kolach i lecimyyyyyy ;)

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, 11:59 
Forumowicz

Tak jak mówi Kucu, będzie to tultja pływająca wachacza. Koszt ok. 50-100 zł zależy od producenta. Mi udało się wymienić bez wyciągania wachacza ale z pomocą bo trzeba jakoś wachacz unieruchomić. Tylko kup lepszą tuleję bo ja kupiłem tanią a za miesiąc było to samo. Także wymieniałem drugi raz.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 23:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Witam,
Miałem podobny problem w E36 i okazało się że to jednak zbierzność :) . Byłem w jednym punkcie i stwierdzili że jest ok, pojechałem do innej stacji z lepszym sprzętem i wykazało że lewe tylne koło odbiegało nieco od normy. Zrobili korekcje i wszystko wrociło do normy :super:
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 11:59 
Pierwsze kroki

U mnie w e39 winne za takie zachowanie auta był wahacz tylny-tylny-górny, więc jak widzisz (na podstawie poprzednich postów) przyczyn może być wiele. Wg mnie powinieneś sprawdzić luzy na tylnym zawieszeniu. Nie polecam "trzepaków" bo tam prawdopodobnie nic Ci nie wykryją. Podjedź do dorbrego mechanika który wię gdzie złapać koło żeby sprawdzić konkretny element zawieszenia. Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, 17:07 
Forumowicz

Moje BMW: bmw e61
Kod silnika: N52b30
na 100% jakas tuleja gumowo metalowa w tylnym zawieszeniu jest wybita mialem kiedys z tym do czynienia jest bardzo ciezko zlokalizowac ta usterke

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 21:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Dobrze,
dziękuję Wam za odpowiedzi, wynika z tego dla mnie, że musze pojechac do dobrej stacji diagnostycznej na gruntowny przeglad tylnego zawieszenia połączony ze sprawdzeniem zbierzności.
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.

Rafal

PS: Siemasz Marcinku - Kucusiu :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 09:07 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
Hej Rafał, milo spotkac "sąsiada" na Forum ;) Trzeba bylo od razu do mnie podbić z tym ;) Jak chcesz to skontaktuj sie ze mna, moze cos zaradzimy, bo na szarpakach o na 99% nie wyjdzie, sa na to inne sposoby;) nowy nr wyslalem Ci na PW
Pozdro

Tytuł: Re:
PostNapisane: 16 lutego 2010, 14:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M43
kosa8312 napisał(a):
Tak jak mówi Kucu, będzie to tultja pływająca wachacza. Koszt ok. 50-100 zł zależy od producenta. Mi udało się wymienić bez wyciągania wachacza ale z pomocą bo trzeba jakoś wachacz unieruchomić. Tylko kup lepszą tuleję bo ja kupiłem tanią a za miesiąc było to samo. Także wymieniałem drugi raz.

Napisz jak to zrobić samemu.

Tytuł: Re: [E36] Tył ucieka kiedy tylnym kołem najadę na wyrwę/dziurę
PostNapisane: 16 lutego 2010, 14:16 
Forumowicz

Moje BMW: e36 328 Sport
Kod silnika: M52B28
Może się dołączę aby nie zaczynać nowego tematu. U mnie po tych ostrych śniegach miałem tylu śniegu w nadkolach z tyłu że mi koło dobijało do tego ubitego zamarzniętego śniegu. Od tamtej pory na wybojach cos mi stuka z tyłu po prawej. Macie pomysł co to może być?

PostNapisane: 16 lutego 2010, 14:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
U mnie winą pływania po wjechaniu na nierówność były sanki tylnego zawieszenia. Mechanik również na pewniaka wymienił tuleje, poprawa była jednak to nie do końca naprawiło problem. Po wymianie sanek problem zniknął. Okazało się że były minimalnie skrzywione.

PostNapisane: 16 lutego 2010, 19:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i
ja miałem tak samo w swoim i pojechałem do warsztatu i wymienili mi tuleje wahaczy tych środkowych (pod drzwiami). Co prawda zapłaciłem 320zł ale wszystko jest ok i prowadzi się dobrze

PostNapisane: 16 lutego 2010, 19:26 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57D30N2
Garaż: Było:
E90 330d
E46 330i
E36 318i
E36 323i
E36 318i
ja miałem podobnie ,wymieniłem te tuleje pod progiem w tylnych wahaczach i jest ok. luz był mały tylko oderwała się guma od tej tulejki wewnętrznej co wchodzi śruba i wahacze przesunęły się do środka przez co była duża zbieżność i rzucało tyłem. Dodam ze na śniegu była tragedia

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1