volpek napisał(a):
Dobra koniec tej przepychanki bo złazimy z tematu, lepiej niech qqiz się pochwali co tam pod maską ostatnio zmajstrował.
Ostatnio prace ruszyły nieco na nowo.
Z uwagi na moją niechęć do dłuższego przebywania w warsztacie który robi swapa, fotek będzie niestety nieco mniej.
Wieczorem w wolniejszej chwili może wrzucę trochę z rozbiórki m3 i jej miksowania z tdsem, ale to w sumie nie jest najciekawsze w temacie.
- całe zawieszenie m3 już siedzi w touringu
- siedzi też most, wał i koła (tymczasem te z emki)
Odstąpiono od planu przerabiania pompy. Barierą okazało się przerabianie kanału olejowego, trzeba by się jakoś z zewnątrz wwiercać w blok:/
Generalnie motor siedzi bardzo podobnie jak na wcześniejszych fotkach, ale jest o jakieś 3-4cm bardziej do przodu:/
Chłodnica się mieści, takie umiejscowienie bardzo pasuje też skrzyni
Pasuje też o dziwo wałowi. Na długość idealnie pasuje ten z m3:)
Do zrobienia pozostało to, co najważniejsze, czyli:
- nowa misa
- mocowanie motoru
Łapy są już dorobione, mocowania pod łapy właśnie się w tym momencie wytwarzają.
Misa jest pocięta i dziś będzie spawana w nowy wzorek;)
Maska oczywiście się zamyka i pozostaje jeszcze miejsce. Taki był zresztą podstawowy warunek całej operacji.
Między misą a maglownicą zostanie jeszcze pewnie z 1cm luzu, czyli tak raczej na styk
Podczytałem na syndykacie, że PUZ zrobił to podobno bez przerabiania misy.
Im bardziej się przyglądam całemu problemowi, tym bardziej dochodzę do wniosku, że przerabianie misy, to najprostsza metoda. Bez tego trzeba by opuszczać jakoś ławę, a maglownice wysunąć do przodu, ale licho wie jak.
Moja wiedza mechaniczna jest mizerna, ale wyobraźnia podpowiada jedynie takie rozwiązanie tej kwestii bez dziury w masce i modyfikacji misy.
Szczerze mówiąc jestem bardzo ciekaw jak to rozwiązał puz.
Kierownik zamieszania, wczoraj stwierdził, że w piątek planuje odpalenie.
Pożyjemy zobaczymy, nie ufam już w żaden termin
Aha, zapomniałem jeszcze o problemie kolektora wydechowego, który z jednej strony wymaga przerobienia
Jakoś się dziad nie chce mieścić
Wie ktoś czy dzieło PUZa już jeździ? Była jakaś prezentacja?
pozdro