BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 19:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] OLYN UKLADU CHLODZENIA
PostNapisane: 19 września 2009, 12:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 touring
Kod silnika: M47
Zbliza sie pierwsza zima z moja nowa bunia e46 320D 1999r.w zwiazku z tym ze nie wiem jaki jest plyn w ukladzie chlodzenia (czy jest wogole)zamierzam go wymienic przed pierwszymi przymrozkami.Nie wiem za bardzo na jaki,co na ten temat mowi producent i sami uzytkownicy tej marki,czy jest roznica w plynie do benzyny czy diesla.Na allegro jest jakis plyn do BMW koncentrat ale postanowilem najpierw tutaj zajrzec Prosze o porade do konkretnie mojego modelu.,z gory wszystkim dziekuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: OLYN UKLADU CHLODZENIA
PostNapisane: 19 września 2009, 12:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
mario741 napisał(a):
Zbliza sie pierwsza zima z moja nowa bunia e46 320D 1999r.w zwiazku z tym ze nie wiem jaki jest plyn w ukladzie chlodzenia (czy jest wogole)zamierzam go wymienic przed pierwszymi przymrozkami.Nie wiem za bardzo na jaki,co na ten temat mowi producent i sami uzytkownicy tej marki,czy jest roznica w plynie do benzyny czy diesla.Na allegro jest jakis plyn do BMW koncentrat ale postanowilem najpierw tutaj zajrzec Prosze o porade do konkretnie mojego modelu.,z gory wszystkim dziekuje.

Cokolwiek wlejesz nie zrobi większej rożnicy, ja leję od paru lat Petrygo i jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 13:49 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
[quote="mario741"]czy jest w ogole[/quote
czyżby w 320D nie widać jaki jest poziom płynu w zbiorniczku? :hyhy: Kolego, zobacz jaki jest stan ,a poza tym dobrze ,że przed zimą chcesz to mieć jak należy. Najpierw sprawdż jakośc płynu w swoim aucie,albo podjedż do najblizszego warsztatu,w ktorym sprawdzą ci przyrządem temp. zamarzania ,powinna być ok -35 st. C,albo kup sobie taki przyrząd . Ja tak zrobiłem(przyda ci się) ,kupiłem firmy Prestone i mierze sobie temp. zamarzania i wrzenia,cena ok.20 zł,warto.Jeśli temp. będzie ponizej -30 st.C to sugeruję wymienić płyn.Ja wymieniam na ori koncentrat,ale jak napisał Bobby_Valentino, możesz kupić gotowy płyn np. Prestone lub inny i będzie dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 18:22 
Pierwsze kroki

Wiem kolego gdzie jest plyn czyzbys wszystkie rozumy pozjadal??uwaznie czytaj ,,,bo w tytule czy plyn jest wogole chodzilo mi czy moze jest tam woda bo niby skad mam wiedziec??A tak na marginesie czy oplaca sie kupowac jakies mierniki z marketu spokojniejsza glowa i auto w lepszym stanie nawet jesli mialbym wymieniac plyn co rok(lol) ;) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 19:12 
Forumowicz

Zamiast podziękować za dobre rady to próbujesz sę obrażać...zastanów się . Napisałeś w ten sposob jakbyś nie sprawdzał w ogóle poziomu płynu, tak to zrozumiałem Są na forum również takie pytania.
Napewno masz plyn ,a nie wodę , tylko chodzi o to jakie ma parametry zamarzania?
Jak kupowałem kolejne auto to przed zimą musiałem jeżdzić po warsztatach by sprawdzili mi temp. zamarzania.
Czasami płaciłem za tę usługę 10 zl,a czasem było gratis,ale był to jakiś kłopot i strata czasu. Irytowało mnie to. Tak więc pomysł z kupnem takiego przyrządu jest dobry. W warsztatach mają takie same ,albo gorsze. Ale to szczegól. Zwroć uwagę,że jak wymienisz płyn trzeba dobrze odpowietrzyć układ,a wielu ma z tym w BMW kłopoty. Ja w swoim rok temu po sprawdzeniu miałem plyn idelany na - 35 i kłopot z głowy,może u ciebie też tak jest.Dlatego warto najpierw sprawdzić co się ma w ukladzie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 19:32 
Pierwsze kroki

Nie obrazam ,dziekuje :] gdzies wyczytalem ze bmw nie wiem ktore modele ze maja uklad samo odpowietrzajacy sie ,moze tak byc?Co do wymiany to pewnie i tak sam bym tego nie robil.pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 20:01 
Forumowicz

W porządku,kolego. :) Niestety odpowietrzanie silników w BMW to cała "literatura" :hyhy: jak w piszesz w szukaj to zobaczysz ,że samo się nie odpowietrza i jakie niektórzy koledzy mają z tym problemy. Ja sam sporo nerwów straciłem zanim się nauczyłem.
Dlatego zanim ruszysz układ chłodzenia trzeba się zastanowić czy jest koniecznośc.
Jeśli masz dobry płyn to nie warto wymieniać. W pelni sprawny układ chlodzenia (szczelny, sprawny termostat,pompa i visco)obok dobrego oleju to w tych silnikach podstawa. Niestety wielu o to nie dba i dlatego przegrzewają silniki,niszczą uszczelki albo głowicę. Naprawdę wkurzam się jak przy kolejnej kupionej beemce niesprawne jest prawie zawsze visco :zly:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1