BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 19:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Głowica VANOS a bez VANOSA
PostNapisane: 14 października 2009, 15:26 
Forumowicz

Posiadam BMW 520i e34 z 94 r na VANOSIE.Pękła mi głowica.Moje pytanie:Czy głowica z silnika bez VANOSA będzie pasowała do mojego silnika.Znajomy powiedział że będzie pasowała tylko trzeba przełożyć wałki.Czy to prawda?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 15:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
szukaj z vanosem bo bez nie będzie pasowała
a znajomy zakładał już taką głowicę czy tylko mu się wydaje?

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 19:16 
Forumowicz

No ja powiedziałem mu że na pewno nie bedzie pasować,ale on swoje.Dlatego wolałem się poradzić kolegów z forum abym miał 100% pewności.Gościu za kompletną głowice powiedział mi 500 zł z zaworami i wałkami więc chyba nie jest tak strasznie co nie?

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 19:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Michał91 napisał(a):
No ja powiedziałem mu że na pewno nie bedzie pasować,ale on swoje.Dlatego wolałem się poradzić kolegów z forum abym miał 100% pewności.Gościu za kompletną głowice powiedział mi 500 zł z zaworami i wałkami więc chyba nie jest tak strasznie co nie?

przerabiałem ten temat niestety, ale za głowice splanowaną sprawdzoną na szczelnosść zrobione zawory zapłaciłem 1000 PLN, nie kupowałbym kota w worku bez sprawdzenia szczelności nawet nie podchodziłbym do tematu

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 19:32 
Forumowicz

Z tego co wiem auto dostało w tył i jest przeznaczone na części.Masz rację że pasowało by sprawdzić całą głowice tylko że u mnie w lubelskim po obdzwonieniu wszystkich ogłoszeń okazało się że nikt nie chce sprzedać samej głowicy tylko cały silnik a używkę znalazłem w Katowicach.
A może któryś z kolegów miał by do sprzedania głowice.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 19:38 
Częsty bywalec

Michał91 napisał(a):
Z tego co wiem auto dostało w tył i jest przeznaczone na części.Masz rację że pasowało by sprawdzić całą głowice tylko że u mnie w lubelskim po obdzwonieniu wszystkich ogłoszeń okazało się że nikt nie chce sprzedać samej głowicy tylko cały silnik a używkę znalazłem w Katowicach.
A może któryś z kolegów miał by do sprzedania głowice.

jak już będziesz ściągał głowicę to zobacz czy masz już ulepszoną konstrukcje vanosa do 05/94 były felerne, wymiana oringa na tłoku vanosa też by się przydałą poczytaj http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=19546

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 20:21 
Forumowicz

Głowica jest już sciągnięta i poza minimalnym pęknięciem między zaworami na trzecim cylindrze wszystko jest OK.Robił mi to znajomy mechanik który naprawdę zna się na rzeczy.Nie doradzał spawać głowicy bo mówi że to sie nie opłaca a poza tym nikt nie zrobi tego tak jak zrobiła to fabryka w Monachium .Jutro mają przyjść zdjęcia tej głowicy co ja mam ją kupić.Mam nadzieje że wszystko bądzie OK.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 20:27 
Częsty bywalec

Michał91 napisał(a):
Jutro mają przyjść zdjęcia tej głowicy co ja mam ją kupić.Mam nadzieje że wszystko bądzie OK.

zdjęcia głowicy nic nie dadzą dopiero próba szczelności odpowie na pytanie czy jest ok, u mnie nic nie było widać aby coś nie tak z głowicą było, próba szczelności i 1 i 5 cylinder trafiony

Michał91 napisał(a):
znajomy mechanik który naprawdę zna się na rzeczy

poczytaj najpierw o vanosie np. http://www.beisansystems.com/procedures ... cedure.htm po prostu sa błędy konstrukcyjne, chyba że Twój vanos już tak wygląda

Obrazek

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 07:32 
Forumowicz

Nie zauważyłem aby coś w silniku grzechotało.Ale zestaw naprawczy w cenie ok.200zł to nie jest tak tragicznie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 07:59 
Forumowicz

A jak odróżnić głowice z VANOSEM a od tej bez VANOSA? Czy to wybrzuszenie charakterystyczne dla VANOSA widać jakoś na zdjętej głowicy.Moja pęknięta jest u mechanika i nie mam możliwości sprawdzenia tego teraz.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 11:56 
Częsty bywalec

Michał91 napisał(a):
A jak odróżnić głowice z VANOSEM a od tej bez VANOSA? Czy to wybrzuszenie charakterystyczne dla VANOSA widać jakoś na zdjętej głowicy.Moja pęknięta jest u mechanika i nie mam możliwości sprawdzenia tego teraz.

tutaj nie jestem na 100% pewien ale na swojej głowicy widziałem numer zaczynający się od 12...

czyli tak myślę http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... nder_head/ głowica z numerem 121748073 bez vanosa

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... nder_head/ głowica z numerem 121703638 z vanosem

tutaj prosze o potwierdzenie

poproś o fotkę tak aby numer na głowicy było widać

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 18:47 
Częsty bywalec

podbiję bo jednak jest inaczej z tą numeracją

M50 2l, 6 Cyl 24V, Chain, Casting No. 1720901 / 1748411 / 1748393 (approx 1.5mm sensor hole)

M50 2l Vanos, 6 Cyl 24V, Chain, Casting No. 1748411 / 1748393 (approx 6mm sensor hole)

po nr. odlewu nie dojdziesz bo się pokrywają, nie wiem tylko o co chodzi z tymi wymiarami

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 19:32 
Forumowicz

Dzisiaj byłem u mechanika i obaj doszliśmy do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie przekładka całego silnika.Koszt całego motoru to ok.1000 zł a sama głowica min.500 do tego jak napisałeś wcześniej dojdzie sprawdzanie szczelności,uszczelka,robota i trochę się nazbiera.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 20:15 
Specjalista

A co za darmo Ci przełoży? Ciekaw jestem co tak naprawdę jest wart taki silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 20:48 
Forumowicz

Pinczer napisał(a):
A co za darmo Ci przełoży? Ciekaw jestem co tak naprawdę jest wart taki silnik.

A co? Czy ja gdzieś napisałem że za darmo mi przełoży? A co jest warta głowica z nie wiadomo jakiego pochodzenia i z silnika w jakim stanie została wyjęta?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 20:50 
Specjalista

Wolałbym robić głowice nawet kupić jakąś do remontu a nie kolejnego trupa wkładać. Zrobisz jak będziesz chciał.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 21:22 
Częsty bywalec

Michał91 napisał(a):
Dzisiaj byłem u mechanika i obaj doszliśmy do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie przekładka całego silnika.Koszt całego motoru to ok.1000 zł a sama głowica min.500 do tego jak napisałeś wcześniej dojdzie sprawdzanie szczelności,uszczelka,robota i trochę się nazbiera.

zastanawiałem się nad tym samym tylko u mnie koszty były x2, no i problem bo mam ix'a

Pinczer napisał(a):
Ciekaw jestem co tak naprawdę jest wart taki silnik.

dokładnie to przeważyło, jaką miałbym gwarancję że głowica w nowym silniku jest ok?

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 08:08 
Forumowicz

Sprawa wygląda tak że nie ma zbyt wiele ofert sprzedaży głowic a jak są to bez VANOSA.Zamawiając np na allegro też nie mam pewności co do stanu.Natomiast w moich okolicach jest sporo ofert sprzedaży kompletnych silników.I tu właśnie ból że nikt nie chce sprzedać samej głowicy,i w sumie ma racje bo co zrobi później z resztą silnika.Z tego co wiem silniki mają gwarancję na jakiś tam przebieg więc chyba nie będę miał wyjścia. Ale mam do was prośbę:Nie straszcie mnie że będzie lipa tylko mudlcie się ze mną aby wszystko było OK ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 08:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Michał91 napisał(a):
Sprawa wygląda tak że nie ma zbyt wiele ofert sprzedaży głowic a jak są to bez VANOSA.Zamawiając np na allegro też nie mam pewności co do stanu.Natomiast w moich okolicach jest sporo ofert sprzedaży kompletnych silników.I tu właśnie ból że nikt nie chce sprzedać samej głowicy,i w sumie ma racje bo co zrobi później z resztą silnika.Z tego co wiem silniki mają gwarancję na jakiś tam przebieg więc chyba nie będę miał wyjścia. Ale mam do was prośbę:Nie straszcie mnie że będzie lipa tylko mudlcie się ze mną aby wszystko było OK ;)
:14: [-o< :] już się modlę
mudlić chyba przez ó :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 10:48 
Forumowicz

No i jednak zdecydowałem że zakupie używaną głowice.Przyszła w tym tygodniu,mechanik stwierdził że jest OK.Jutro wieczorem samochód do odebrania z warsztatu (stał tam prawie 2 tygodnie).Dojdzie jeszcze wymiana uszczelniaczy i chyba będzie dobrze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1