BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 00:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] m50b25 - dzwięk jakby zacierało się coś w silniku
PostNapisane: 19 października 2009, 15:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38
Kod silnika: m52b28
Wiem, że niektórzy mogą być źli na tego typu tematy ale spróbuję bo spędza mi to sen z powiek.

Zimny silnik, jadę 2 km zmieniając biegi do 2500 obr. Nie ma mowy o żadnym katowaniu itd. Podjeżdzam pod dom i takie kwiatki mi się zrobiły. Jak to usłyszałem to nie wiedziałem co mam powiedzieć :shock: Jakby coś się zacierało, właściwie to słychać ciszej nad pokrywą głowicy, a głośniej na dole. Im większe obroty (na postoju też) tym głośniej jest. Kontrolka od oleju się nie świeci na odpalonym silniku. Auto zbiera się normalnie jak wcześniej. Chyba panewkę i sworzeń tłoka można wykluczyć - ten dziwny dźwięk jest wolniejszy.

Film :

http://w911.wrzuta.pl/film/1D71ExaD7O0/mov00175

Skrzynia to Automat

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: m50b25 - dzwięk jakby zacierało się coś w silniku
PostNapisane: 19 października 2009, 17:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Sunny napisał(a):
Wiem, że niektórzy mogą być źli na tego typu tematy ale spróbuję bo spędza mi to sen z powiek.

Zimny silnik, jadę 2 km zmieniając biegi do 2500 obr. Nie ma mowy o żadnym katowaniu itd. Podjeżdzam pod dom i takie kwiatki mi się zrobiły. Jak to usłyszałem to nie wiedziałem co mam powiedzieć :shock: Jakby coś się zacierało, właściwie to słychać ciszej nad pokrywą głowicy, a głośniej na dole. Im większe obroty (na postoju też) tym głośniej jest. Kontrolka od oleju się nie świeci na odpalonym silniku. Auto zbiera się normalnie jak wcześniej. Chyba panewkę i sworzeń tłoka można wykluczyć - ten dziwny dźwięk jest wolniejszy.

Film :

http://w911.wrzuta.pl/film/1D71ExaD7O0/mov00175

Skrzynia to Automat

czy silnik to M50TUB25?

czy to brzmi podobnie http://www.drvanos.com/index.php?option ... &Itemid=10?

jeżeli tak to zobacz tutaj http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=19546

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 09:15 
Pierwsze kroki

Niestety to nie to. Vanos chodzi cichutko. Jak wspomniałem wydaje mi się, że to coś z dołu dlatego, że u góry silnika słychać ciszej a na dole głośniej i narasta to wraz z obrotami. Stan oleju jest ok, kontrolka nie zaświeca się. Jakby coś zacierało się. Na filmie, który umieściłem powyżej, ewidentnie słychać to walenie od dołu. Jednak dźwięk ten nie idzie w parze z szybkością obrotów silnika, jest o wiele wolniejszy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 11:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Nie mam możliwości sprawdzić dźwięku ale może to pompa wspomagania? Sprawdź poziom oleju.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 11:32 
Pierwsze kroki

A co sie dzieje jak wciśniesz pedał sprzęgła milknie albo coś się zmienia moze to poprostu łożysko oporowe na sprzęgle. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 12:13 
Pierwsze kroki

To niestety nie pompa wspomagania ani pompa wody

Skrzynia to automat

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 14:56 
Forumowicz

Moje BMW: było 524td jest530d
Kod silnika: M57
Jedz do mechanika jak człowiek zna się na rzeczy to będzie wiedział co to jest. Ja przed bmw miałem audi b4 i jak tylko było ok 2500tyś obr.słyszalny był grzechot ,mechanik tylko posłuchał i od razu wiedział, okazało się niestety że zatarta panewka (no ale niestety nie chcę cię martwić , ale jak grzechocze to panewka jeśli oczywiście to jest ona, to nie ma szans że żeby wał nie był porysowany.Droga sprawa.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 11:02 
Pierwsze kroki

Kolego to jest 6 cylindrowe BMW a nie jakieś popierdułkowate audi z czym to porównujesz? Jeśli miał zawsze olej to mu nic się niestało, a jak panewki dostanom po dupie to ciśnienie oleju sie zapala.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 14:43 
Forumowicz

Moje BMW: 2003 BMW 530i
Kod silnika: M54B30
nieco cie uspokoję:) to coś o czym ty mówisz to są odgłosy z okolic sprzęgła bądź dwumasówki ja mam to samo ale co z tego :) , wiem na bank że to nie motor a sprzęgło nowe , dumasówka u mnie troche leży bo buda wpada już w minimalne wibracje . Osłuchalem silnik 50 razy z szpecem od BMW i powiedzial ze to zapewne koło dwumasowe:)

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 14:51 
Pierwsze kroki

Byłem u mechanika od skrzyń automatycznych, ale nawymyślał że on nie wie co to za dźwięk, musi rozkładać, ble ble ble 600 zł itd itp.
Wolę uniknąć tego typu kosztów.

W aucie jest skrzynia automatyczna oraz klimatyzacja (nie sprawna) nie wiem czemu.

Może ktoś z Was spotkał się z takim dźwiękiem jak na filmie ? Wolę wiedzieć co typować niż rozkładać skrzynie za 600 zł żeby dowiedzieć się, że to wcale nie to.

http://www.vimeo.com/7346144

Dodam, że jak jadę to słyszę w kabinie dźwięk podobny do takiego jakby klocki tarły o tarczę.

A może to być sprężarka klimy ? nawet jeśli nie jest włączona ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 21:30 
Częsty bywalec

na moje na bank to nie jest vanos
stawiałbym na łożysko oporowe więc nie zdziw się jak mechanik opowie Ci że wymiana sprzęgła kompletnego załatwi sprawę.
tak czy siak sprawdź czy na wciśniętym sprzęgle jest llto samo, zcy podczas zwiększania opbrotów jest szybsze bicie i nie jeździj TAK!!!!
możesz poważniej uszkodzić samochód jeśli coś loto w silniku

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2009, 08:05 
Pierwsze kroki

_Red_Coupe_325 napisał(a):
stawiałbym na łożysko oporowe więc nie zdziw się jak mechanik opowie Ci że wymiana sprzęgła kompletnego załatwi sprawę.
tak czy siak sprawdź czy na wciśniętym sprzęgle

Jedno "ale" - to skrzynia automatyczna ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2009, 08:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
_Red_Coupe_325 napisał(a):
tak czy siak sprawdź czy na wciśniętym sprzęgle jest llto samo, zcy podczas zwiększania opbrotów jest szybsze bicie i nie jeździj TAK!!!!
możesz poważniej uszkodzić samochód jeśli coś loto w silniku

łożysko oporowe w automacie? mówiąc o sprzęgle masz na myśli konverter?

P.S. tak to niestety jest z automatami u mnie byłojakiś dzwięk słychać przez ok 2 min trochę drażniace ale skrzynia chodziała bez zarzutu, jak zobaczyłem olej zdecydowałem się na krok o którym mówi mechanik wg mnie te 600 PLN za rozłożenie zdiagnozowanie złożenie to nie jest dużo ale po rozłożenie zaczynaja się do piero koszty tarczki, kosze...?, regeneracja konvertera no i na koniec robi się 4000 PLN, jeżeli to jest usterka skrzyni to tylko warsztat od automatów nie zwykły mechanik, dostaniesz gwarancję itd

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2009, 11:15 
Częsty bywalec

tak
konverter
jeśli mam Ci pomóc - jak okaże się że to automacik nawala to proponuję poszukać manuala bo na pewno bardziej Ci się opłaci jak naprawa automatu
jego naprawa jest droższa z reguły ale nie wiadomo co mogło pójśc

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2009, 21:28 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedzi :)

Wpierw ściągnę pasek i zajrzę do sprężarki klimy, może łożysko na sprzęgle sprężarki zaciera się i to ten dźwięk i klima w ogóle nie działa od kupna auta.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1