BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 14:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] niskie obroty na paliwie
PostNapisane: 21 lipca 2009, 11:55 
Pierwsze kroki

dziwny przypadek jak odpalam na gazie jest ok minimalne falowanie obrotów jak to na gazie ale gdy włącze na paliwo obroty spadaja do ok 400 i smierdzi jakby nie przepalal calej dawki paliwa telepie calym autem dziwne jest jeszcze to ze jaj dodam gazu to wchodzi na obroty bez problemu pompcy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 16:32 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
myśle że to może byc nagar na wtryskiwaczach gdyż jeździsz na gazie a w tym czasie wtryski są suche. na wyższych obrotach paliwo się przebija dlatego chodzi oki. spróbuj dodac jakiejś domieszki do paliwa do czyszczenia wtrysku i pośmigaj troche na samej benzynce. może się odetkają.
możliwe też że komputer nałapał błędów jak to przeważnie bywa jak się jeździ na gazie i zmodyfikował trochę ustawienia pod gaz. jak przejedziesz się na benzynie to powinno wrócić do normy. :D

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 21:58 
Pierwsze kroki

skojarzyłem teraz ze właśnie od tego momentu tak zaczeło sie dziać od kiedy dolałem do paliwa tego preparatu na przeczyszczanie wtrysków dzisiaj na gazie tez przez pewien czas na takich niskich obrotach chodził ale po chwili juz było ok lecz gdy przełacze na paliwo to odrazu obroty spadaja do 400. Prawda to ze jak odlacze akumulator na cala noc to skomputer wykasuje te bleby?????????

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:06 
Forumowicz

czy jak wyłączysz akumulator na całą noc to komp wykasuje wszystkie błędy to nie wiem. w niektórych markach aut tak. ale czy bmw tak ma to nie wiem.
możesz jeszcze sprawdzić silniczek krokowy, przeczyścić go, sprawdź sondę lambda czy nie jest walnięta.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 23:04 
Pierwsze kroki

a jak to mozna sprawdzic czy ta sonda jest sprawna ? spróbuje jeszcze ja przegonic na paliwie tak jak pisałeś ma trase jutro 120 km zobaczymy co sie bedzie dziac

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 07:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Kolego wszystkich błędów i tak nie skasujesz, ale wystarczy że ściągniesz klemy z akumulatora i je połączysz ze sobą na parę sekund co spowoduje rozładowanie się kondensatorów.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 14:29 
Pierwsze kroki

a czy pompa paliwa moze odpowiadać za nierówne obroty również na gazie ???? bo czasami głośno ja słychać i wtedy właśnie obroty wariuja

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 22:03 
Forumowicz

Pompa paliwa raczej nie ma nic wspólnego z jazdą na gazie. Ale jeżeli jest walnięta to na paliwie może nie chodzić jak należy. Wiem że można sprawdzić wydajność pompy paliwa.

Proponuje pojechać na komputer. Podłączysz i wszystko powinno być widać jak na dłoni. Będziesz miał pewność co nawala. Mniej kłopotu, stresu niż sprawdzanie wszystkiego po kolei i na pewno mniejsze koszta.

Co do sondy lambda można ją sprawdzić ale raczej tylko mechanik albo gazownik będzie miał tester do sondy.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 13:56 
Pierwsze kroki

tak zrobie pojade na kompa zobaczymy co pokarze bo ja juz nie wiem co to moze byc jak mu sie chce chodzi wrecz idealnie ale czasami głupieje

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 21:30 
Częsty bywalec

pompa nie ma nic do rzeczy jeśli mówimy o gazie
wlej preparat i pojeździj na PB jakieś 100 km zobacz jaki przyniesie skutek jesli podejrzewasz wtryski (zapieczone)..
jesli zdejmiesz klemy błąd zostanie skasowany, lecz jeśli błąd pokazuje jakaś uszkodzona część i wystąpi nadal to ponownie zostaje zapisany w pamięci komputera.
kasowanie błedow wiele nie pomaga ponieważ po 20 uruchomieniach silnika powyżej 1000 obrotów gdy błąd nie wystepuje zostaje automatycznie skasowany.
tak zostało zapisane w programie komputera.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1