Generalnie nie jestem jakims tam ekspertem ale juz troche automatami pojezdzilem i wyglada to tak :
-Podczas jazdy mozesz wrzucac wszystkie biegi do przodu czyli machac miedzy 234D
UWAGA NIE WOLNO WRZUCAC NA N PODCZAS JAZDY ZNISZCZYSZ SKRZYNIE a na R czy P nie wrzucisz bo jest blokada ktora sie wylacza gdy skrzynia przelaczy sie na tryb awaryjny wiec raczej nie probuj
- tryby 234 nie sa przydatne na codzien uzywa sie ich w gorach podczas holowania kogos lub Cie (jedno i drugie nie zalecane), jazdy w gorach etc
- Zmieniaj tryby pomiedzy PRND dopiero po
calkowitym zatrzymaniu auta. To bardzo niszczy skrzynie.
- Nie wolno (jest blokada) wrzucac biegu z N na D gdy silnik jest na wysokich obrotach
- Jezeli chodzi o trzymanie gazu i hamulca to nie jestem pewny wiem ze niektorzy tak robia ale nie mam pojecia jak to dziala na skrzynie ja wkazdym badz razie tak nie robie
- Na swiatlach czy w korku nie wrzucaj na N czy P chyba ze wiesz ze naprawde dluuuugo bedziesz stal. Zwieksza zuzycie skrzyni a sprzeglo na tym nie cierpi jest hydrokinetyczne(mokre)
- Co do kick downa u mnie jest tak ze na trybie sport jak mu depne bez kick downa to i tak mi zrzuca bieg na ekonomie nie zawsze ale sie zdarza duzo zalezy od sytulacji. Ale kick down nie zawsze zrzuca najnizej jak sie da kick down wymusza (o ile obroty na nizszym biegu nie wyjda na czerowne pole

) zrzucenie biegu. Dobrym sposobem przed wyprzedzaniem jest trym sport i zaraz przed wyprzedzaniem mocne przycisniecie gazu (zredukuje bieg) a szarpniecie jest minimalne dzieki temu ze skrzynia ma sprzeglo hydrokinetyczne i potem but z kick downem. Dzieki temu zrzuci Ci na 80% 2 biegi ale czy jest sens tak silnik pilowac...
To chyba tyle pozdro