BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 12:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Stuki z przodu samochodu.
PostNapisane: 17 listopada 2009, 10:55 
Pierwsze kroki

Witam

Zakupilem miesiac temu 530D z 2001r automat i zaczynam tracic cierpliwosc do stukow (chyba) z zawieszenia. Opisze problem ...
Jak jade spokojnie stuki nie wystepuja, na dziurach i spiacych policjantach tez nie (autko jest juz po wymianie wszystkich przednich wahaczy, drazkow kierowniczych). Problem zaczyna sie jak mocniej przyhamuje. Potem po gwaltownym ruszeniu jest jednorazowy glosny stukot (czuc go lekko na podlodze i na kierownicy). Raczej dochodzi z lewej strony. Jak samochod stoi i gwaltownie nacisne na gaz i puszcze to sa dwa stuki, jeden przy przyspieszaniu, drugi jak puszcze gaz. Cos jakby sie przesowalo ???

Dziwne jest to, ze jak po nocy auto stoi i rusze to przez kilka kilometorw jest cisza.

Mechanicy juz sprawdzili wszystko, byc moze cos wyglada na sprawne ale jest do wmiany. Prosze o mala podpowiedz, moze ktos mial podobny problem. Wymienilem juz wszystkie wahacze i drazki (byly troche wybite i mialy luzy). ale stukot byl przed wymiana i jest po.

pozdrawiam
Tomek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Stuki z przodu samochodu.
PostNapisane: 17 listopada 2009, 10:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
sprawdź poduszki silnika i skrzyni biegów...

PostNapisane: 17 listopada 2009, 11:03 
Pierwsze kroki

BorysKrystian napisał(a):
sprawdź poduszki silnika i skrzyni biegów...

Witam

Niby byly sprawdzane (dwa lata temu poprzedni wlasciciel wymienil pod silnikiem i skrzynia) i sa OK. Ale moze wyciagne ta lewa pod silnikem do sprawdzenia.

PS. Jak poduszki beda uszkodzone to bedzie stukot po hamowaniu? Czasami tez jak przyhamuje przed rondem a potem zjezdzajac z niego dodam gazu to jest dosc glosny, az mozna sie lekko wystraszyc.

pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: 17 listopada 2009, 11:58 
Pierwsze kroki

na banczek lewa poducha silnika ja miałem to samo w swojej e-39 każda zmiana biegów, hamowanie ,ruszanie znlezienie przyczyny stuków zajęło mi ok 1 miesiąc , poducha z góry wyglądała idealni mechanicy mówili że to są poduszki olejowe i jak padną będzie widać olej a ona rozwarstwiła się zaraz przy mocowaniu do nadwozia koszt ok.220 zł :hurra:

PostNapisane: 17 listopada 2009, 15:28 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
ja tak miałem po 3 latach jazdy moją E39.szukanie szukanie i znalezione.w lewym progu w środku jest blacha jak by dodatkowe wzmocnienie progu.podczas mocnego przyspieszenia lub hamowania było puk puk.poprostu sie napręzała i stukała sama w sobie.dostałem sie to niej od środka i ją lekko potraktowałem młotkiem.jak narazie 2 lata cisza.też to było czuć jak by w podłodze,może to akurat u ciebie jest..

PostNapisane: 19 listopada 2009, 21:04 
Pierwsze kroki

Witam

ulinek3 napisał(a):
na banczek lewa poducha silnika ja miałem to samo w swojej e-39 każda zmiana biegów, hamowanie ,ruszanie znlezienie przyczyny stuków zajęło mi ok 1 miesiąc , poducha z góry wyglądała idealni mechanicy mówili że to są poduszki olejowe i jak padną będzie widać olej a ona rozwarstwiła się zaraz przy mocowaniu do nadwozia koszt ok.220 zł :hurra:

No i już po stukach :) Z poduszka strzał w 10. Poduszka wyglądała z zewnątrz jak nowa, wstawiona Lemfordera. Okazało się, ze była poluzowana nakrętka (można było ja ręką odkręcić). Po dokręceniu nastała cisza.

dziękuje za pomoc.

pozdrawiam

PostNapisane: 23 maja 2010, 20:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
jaro5, Witam. Czytałem Twój post dotyczący stuków i rozwiązaniu problem z blachą w progu. Mam podobny problem zawieszenie jest Ok . poduszki pod silnikiem tez a cały czas coś mi stuka przy ruszaniu i hamowaniu . Czy mógłbyś dokładnie opisać mi jak dostać się do tej blachy w progu i w którym ona jest dokładnie miejscu. Z góry dzieki.
Pozdrawiam

PostNapisane: 26 maja 2010, 20:37 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528i
Kod silnika: m52tu b28
witam również mam problem ze stukami w zawieszeniu (tylko prawa strona przód), dodam że wymieniłem już wszystkie wahacze, drążki, łączniki, gumy, dzisiaj wymieniłem nawet amorki i klocki(wiadomo że najlepiej wszystko parami w zawieszeniu wymieniać) dźwięk pojawia się tylko jak wjadę w dziurę lub jadę po bruku, przypomina coś jakby osłona tarczy brzęczała lub jakaś inna blacha, jedyną rzeczą która nie była w zawiasie wymieniana to łożysko amorka, ale jak miałem wszystko wyjęte nie wyczułem żadnego luzu na łożysku dlatego nie wymieniałem, zaczynam się zastanawiać czy któraś z blach osłon wydechu się nie przerwała a kilka ich jest takich grubych i aluminiowych. zaczyna mnie to denerwować na maxa bo wymieniłem już wszystko a to dalej brzęczy, słychać tylko na zewnątrz jak jadę z otwartym oknem przy ścianie po bryku lub najadę na studzienkę to słychać z odbicia od czegoś (ściana)

http://www.facebook.com/pages/BMW-Klub- ... 7149010469

połamane wieszaki lamp e39- mój sposób na naprawę viewtopic.php?f=25&t=104939

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1