BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 14:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Głośna praca silnika przy 3000 obr.
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 13:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Dlaczego przy 3000 obr silnik zaczyna glosno rzęzić. po przekroczeniu tej wartości znów pracuje normalnie. Co może powodowac tą sytuacje????

Mod. Edit - Tytułuj poprawnie posty! Proponuje przeczytac regulamin zanim założysz następny temat.

Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2008, 13:29 przez domann13, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 13:25 
np. przepalony wydech. to normalne, że chodzi głośno przy 2500-3000 najgłośniej, później już jest okay. Może masz gdzieś jakąś dziurkę? Nieszczelność na obejmach?

Tytuł: odp
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 13:53 
Poszukaj zanim zapytasz

nie to na pewno nie jest wina wydechu. ale dzieki za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 15:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
domann13 napisał(a):
Dlaczego przy 3000 obr silnik zaczyna glosno rzęzić.

Jakiego rodzaju jest to rzedzenie??Jakby metal o metal...czy takie gluche stuki...moze jakies tarcie??Postaraj sie jak najdokladniej opisac te stuki to moze ktos cos poradzi...moze ktos sie z tym spotkal.

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2008, 15:40 
Forumowicz

Poszukaj zanim zapytasz - z tego co wiem temat juz byl poruszany na forum i raczej nic ponad to co napisane sie nie dowiesz.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 22:49 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
Przyłączę się do tematu.

U mnie to wygląda tak, że przy obrotach 2450-2550 silnik robi się głośniejszy. Nie słychać w tym momencie żadnego rzężenia, czy innych od razu dających się sklasyfikować, niepożądanych dźwięków. To jest po prostu głośniejsza, bardziej natarczywa praca. Tego buczeniem nie można jeszcze nazwać (już można - patrz dopisek z 3 listopada poniżej) ale ewidentnie coś jest nie tak bo wcześniej nie było takiego odgłosu. Powyżej 2600 jest już normalnie. I teraz ciekawostki: występuje to tylko na obciążonych silniku bo jak podciągnę do 2500 tyś. obr. na jałowym to tego nie ma. Poza tym im mocniej mam wciśnięty pedał gazu pokonując tą granicę tym bardziej słychać ten dźwięk. Druga sprawa, na zimnym słychać to najmniej. Staje się to najbardziej słyszalne kiedy motor ma optymalną temp.

Głośniejszą pracę zauważyłem po zmianie świec i filtra powietrza. Nie sądzę, żeby to miało znaczenie. Wymieniłem dwu-elektrodowe świecie Bosch-a na cztero-elektrodowe z platynową masową firmy Beru.

Ktoś już miał podobną sytuację i wybrnął z tego?

"Poszukaj zanim zapytasz - z tego co wiem temat juz byl poruszany na forum i raczej nic ponad to co napisane sie nie dowiesz."

pawelhel - ja się nie doszukałem takich info.

[ Dodano: 3 Listopad 2008, 21:29 ]
Sugestia na temat tego co powyżej. Czy to może hałasować vanos? Słuchając silnika przy otwartej masce, na obrotach trochę powyżej 2 tyś, gdzieś w rejonach vanos-a dobiega rzężenie. Odgłos jakby stukanie metal o metal z dużą prędkością. Tak dużą, że prawie jest to jednostajny dźwięk. Na pewno to nie jest dźwięk typu klekotanie.

Nie wiem czy ma to ma związek z objawami w poście powyżej. Słuchając tych dźwięków z kabiny to jest już bardziej takie buczenie.

Tytuł: Re: [E36] Głośna praca silnika przy 3000 obr.
PostNapisane: 27 listopada 2009, 09:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43
mam to samo co domann13,ma e36 compact i przy 3000 slychać tarcie-powyżej i poniżej cicho. tarcie jak by metal o metal, na biegu jalowym tego nie ma, mechanik podejrzewal dyfer ale jest ok, napinacz lancuszka tez dobry jak na razie nie mozemy dojsc co to takiego, kazal jeździć i czekać aż da o sobie poważniej znać, oby tylko nie byo za późno :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1