Witaj. Ja miałem taki sam problem w swoim aucie. Na początku nie było widać nigdzie żadnego pęknięcia chłodnicy, lecz po wykręceniu zbiorniczka wyrównawczego (foto: plastikowy zbiorniczek z lewej strony chłodnicy) zauważyłem, że od środka jest pęknięty prawie przez całą długość. I całe szczęście, że tylko tyle się stało

po kupnie na szrocie za 30zł. owego zbiorniczka zamontowałem z powrotem oczywiście wymieniając dwie uszczelki i dodatkowo wysmarowałem to sylikonem silnikowym (który wytrzymuje duże temperatury) i jak na razie trzyma się

a i dodam Ci tylko, że następstwem tego, że powstało takie duże ciśnienie które rozwaliło plastikowy zbiornik było wyłamanie się łopatek w pompie wody i zagotowanie płynu chłodniczego

co do zalania układu chłodniczego wodą nie ma jakichkolwiek przeciw wskazań tylko uważaj na niskie temperatur, żeby nie było przymrozku (lepiej od razu po uszczelnieniu zalej płynem).
A czy poszła Ci uszczelka pod głowicą możesz zdiagnozować sprawdzając poziom oleju (czy nie ma żadnego osadu i czy poziom oleju znacznie nie wzrósł).