BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 08:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] wymiana oleju. 5W czy 10W ?
PostNapisane: 1 grudnia 2009, 19:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 550i
Kod silnika: N62B48
Witam przytoczę na swoim przykładzie miałem e36 318i 160tys. zalałem je 5w40 okazało się że wypłukało cały układ smarowania i popychacze zaworów do wymiany . Dobrym wyborem był 10w40 Castrol Magnatec :) .Pozdro.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 20:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
szosti napisał(a):
Tak w ramach wyjaśnień zapytam te oleje co wymieniłeś (tj. motul, lm, valvoline) są lepsze od mobil1? Bo dotychczas cały czas właśnie na mobilku 10w40 jeździłem i tak pytam, żeby na przyszłość wiedzieć co kupić, czyli jaką markę?

Problemem mobila nie jest jego słaba jakość, bo wszystkie oleje są zbliżone jakościowo, jego problemem jest ilość podróbek występujących na rynku. Oleje które przytoczyłem nie są rozlewane w Polsce, też występują podróbki, ale w znacznie mniejszych ilościach.
Z własnego przykładu podam iż po zmianie z castrola magnatec 10w40 na Motula 10w40 zmniejszyło się pobieranie oleju poprzez uszczelniacze zaworowe, motul posiada więcej składników "odświeżających" gumę.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 20:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
jurexxx napisał(a):
szosti napisał(a):
Tak w ramach wyjaśnień zapytam te oleje co wymieniłeś (tj. motul, lm, valvoline) są lepsze od mobil1? Bo dotychczas cały czas właśnie na mobilku 10w40 jeździłem i tak pytam, żeby na przyszłość wiedzieć co kupić, czyli jaką markę?

Problemem mobila nie jest jego słaba jakość, bo wszystkie oleje są zbliżone jakościowo, jego problemem jest ilość podróbek występujących na rynku. Oleje które przytoczyłem nie są rozlewane w Polsce, też występują podróbki, ale w znacznie mniejszych ilościach.
Z własnego przykładu podam iż po zmianie z castrola magnatec 10w40 na Motula 10w40 zmniejszyło się pobieranie oleju poprzez uszczelniacze zaworowe, motul posiada więcej składników "odświeżających" gumę.

dzięki wielkie za poszerzenie horyzontów :super: a jak mi silnik wziął prawie litrę oleju na 3 tyś. km. to dużo czy mało [m52b20 - przebieg 256tyś.] bo nie mam porównania gdyż w okolicy nikt 2 litrówką nie jeździ :luka:

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 21:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
szosti napisał(a):
a jak mi silnik wziął prawie litrę oleju na 3 tyś. km. to dużo czy mało [m52b20 - przebieg 256tyś.]

Nie ma rewelacji :) mogło by być lepiej, ale nie ma też tragedii :) Wychodzi ~333 ml oleju/1000 km. Podobnie jak u mnie...

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 21:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
szosti, mobil 1 i castrol to dobre oleje. Motul i valvoline lepsze ale różnica IMO niewspółmierna do kosztów.

Natomiast zmiana oleju na 5w niesie ze sobą pewne ryzyko, ale warto spróbować. ;)

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 21:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43B19
bemo napisał(a):
Witam przytoczę na swoim przykładzie miałem e36 318i 160tys. zalałem je 5w40 okazało się że wypłukało cały układ smarowania i popychacze zaworów do wymiany . Dobrym wyborem był 10w40 Castrol Magnatec :) .Pozdro.

jest przykład, a ja wczesniej zostałem zakrzyczany przez Bobby_Valentino ze głoszę jakies błedne mity i ze to jest nie możliwe.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 22:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
piotrek85-09 napisał(a):
bemo napisał(a):

jest przykład, a ja wczesniej zostałem zakrzyczany przez Bobby_Valentino ze głoszę jakies błedne mity i ze to jest nie możliwe.

Jak się jeździ na hipolu, selektolu albo Lotosie to tak jest.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 22:09 
Forumowicz

wlasnie jaka marke ? bo tez juz sam nie wiem ktory jest najdroższy ?

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 22:12 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jesli kupilbym auto ktore jezdzilo na mineralu to zrobilbym plukanke a nastepnie zmienil na polsyntetyk. Jesli wszystko byloby ok, to wtedy zmienialbym na syntetyk. Co do wyplukania nagaru to po to jest filtr oleju zeby w nim sie ten syf zatrzymal.

Ostatnio u brata w lancii zmienilem wlasnie na polsyntetyk valvoline. Na razie brak jakichkolwiek problemow choc silnik (glownie turbo) jest w watpliwym stanie. Mam nadzieje ze mniej oleju bedzie bral.

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 22:35 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
Z tego co sie oczytalem tutaj i nie tylko to valvoline jest swietny a zwlaszcza seria produktow maxlife
Ja wlasnie w niego teraz zainwestuje valvoline maxlife 5W40

Moja ukochana :) viewtopic.php?p=392599#392599

PostNapisane: 2 grudnia 2009, 08:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43B19
Bobby_Valentino napisał(a):
piotrek85-09 napisał(a):
bemo napisał(a):

ale przeciez mówiłes ze to nie mozliwe,tak napewno jezdził na oleju który Ty wymieniłeś

PostNapisane: 30 marca 2010, 18:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 550i
Kod silnika: N62B48
Bobby_Valentino napisał(a):
piotrek85-09 napisał(a):
bemo napisał(a):

Kto jeździ na czym to indywidualna sprawa ja leje Castrola a co do Motula to wiem że w Niemczech serwisy nim beemki zalewają . A co do silnika to trzeba wiedzieć jaki olej zastosować o jakich parametrach, przebieg wszystko ma znaczenie. W książce od bryki pisze czasami jakim olejem zalać jak by co :) . A co do sprawności i żywotności silnika to już zależy od kierowcy :hyhy:

PostNapisane: 30 marca 2010, 20:15 

michalkusaj napisał(a):
Z tego co sie oczytalem tutaj i nie tylko to valvoline jest swietny a zwlaszcza seria produktow maxlife
Ja wlasnie w niego teraz zainwestuje valvoline maxlife 5W40

Poprzegladaj sobie internetowy katalog olejow intercars. Masz podzial na minerale, syntetyki i polsyntetyki. Niektore valvoline 5w to polsyntetyki i ich bym unikal. Skoro i tak bulisz za lepszy olej to warto kupic full syntetyk. Ja nastawialem sie na durablend 5w40 (na allegro w dziale syntetyczne) ale w IC byl jako semi. Kupilem MST 5w30, taki jest przewidziany wg strony valvo do mojego motoru. Polecam ostroznosc przy zakupie bo allegro potrafi zmylic.

PostNapisane: 30 marca 2010, 20:38 
Melahiel napisał(a):
castrol magnatec powinno byc ok

Coście się uparli na tego Magnatec'a? To raczej kiepski olej.

ded napisał(a):
Co do wyplukania nagaru to po to jest filtr oleju zeby w nim sie ten syf zatrzymal.

Chyba zbyt śmiałe stwierdzenie.

PostNapisane: 30 marca 2010, 21:06 

Castrol swietnie sie reklamuje. BTW ostatnio widzialem taka scenke w markecie w dziale motoryzacyjnym. Podchodzi facet do polki z olejami i rozglada sie swoimi oczami teskniacymi za rozumem. Podchodzi jego zona i mowi "Mobila wez, jest dobry" :rotfl:

Ja dochodze do wniosku ze w PL to przecietny kowalski jezdzi na mineralnym mobilu i filtronie. Jak wleje castrola to znaczy ze bardziej dba o auto. Jak mowie komus ze leje valvo to nie znaja takiej marki nawet, gdy mowie ile kosztuje taka jedna wymianka to pukaja sie w glowe :P

PostNapisane: 30 marca 2010, 22:56 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: 2xM50b25
Gadacie glupoty moja ma 260+ fantazje sprzedajacego byla zalana 15w40 hydraulika mi waliła brała mi duzo oleju teraz zalem 10w40 hydraulika nie wali tylko przy odpaleniu jak zimny silnik i oleju nie bierze duzo na 2500km jakies pol stanu :) a wczesneij brałą duzo tego syfu 15w40. wiec kolego jak nie bierze ci 10w40 to spokojnie lej 5w40 ale w sumie lepeij zalej sobie jakeis 10w60 :) jak lubisz poszaleć .ale przy 5w40 pameitaj jak u Cieknie ci z uszczelek z pod dekla lub z pod miski kapie badz jest mokro to na 5 bedze bardze lecieć no chyba ze sie tylko poci to nie ma obaw.:P . Ale wymiana tych uszczelek to nie jest droga sprawa :)

PostNapisane: 31 marca 2010, 10:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
Ostatnio wyczytałem bardzo ciekawą rzecz. Mianowicie, wiekszość firm olejowych robi oleje na bazie mineralnej. Tylko niektóre firmy jak Mobil, Motul, Liqui Moly (nie wiem jak Valvo) robia oleje na bazie całkowicie syntetycznej. Popatrzcie na strone LM - macie tam oleje syntetyczne i ojele w technologii syntetycznej.

PostNapisane: 31 marca 2010, 14:59 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
I tak właśnie jest, też o tym czytałem i to bardzo dużo. Z Mobila prawdziwym full syntetykiem jest Mobil 1 5W50, natomiast 5W40 już nie do końca, bo powstaje na bazie oleju mineralnego tylko jest później uszlachetniany, tak że technologia syntetyczna znaczy, że nie jest to full syntetyk :rotfl: To samo jest z Castrolem, 5W40 to coś pomiędzy full syntetykiem a półsyntetykiem, stad takie rozbieżności w cenie. Bardzo dużo naczytałem się o oleju ELF EXCELLIUM LDX 5W40, zalecany jest do aut z hydraulicznymi regulatorami zaworów, ma duży współczynnik płukania, coś około 12, spełnia normy BMW, i z tego co wyczytałem wielu osobom pomógł w przypadku cykających popychaczy, tyle że w Mitsubishi. Sam zastanawiam się czy tym nie zalać swojego, bo te Mobile i Castrole to moim prywatnym zdaniem są do bani. U wielu osób przy zalaniu Mobila 10W40 odzywają się popychacze, zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku, u mnie stało się to samo, wydaje mi się że zapycha on kanaliki i dlatego tak się dzieje :kwasny: Natomiast wszyscy którzy jeździli na full syntetykach nie mają takich problemów. Używał ktoś z Was tego Elfa??

PostNapisane: 31 marca 2010, 15:16 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52b20
TRIBUL napisał(a):
... Sam zastanawiam się czy tym nie zalać swojego, bo te Mobile i Castrole to moim prywatnym zdaniem są do bani. U wielu osób przy zalaniu Mobila 10W40 odzywają się popychacze, zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku, u mnie stało się to samo, wydaje mi się że zapycha on kanaliki i dlatego tak się dzieje :kwasny: Natomiast wszyscy którzy jeździli na full syntetykach nie mają takich problemów. Używał ktoś z Was tego Elfa??

Jezdze wlasnie na mobilu 10w40, slychac popychacze na cieplym jak i na zimnym :kwasny:
Wczesniejsza diagnoza byla taka ze panewki ,lecz po dluzszych ogledzinach stwierdzono ze to popychacze ...
Dolacze sie do pytania czy ktos jedzil na tym oleju ELF EXCELLIUM LDX 5W40 ?? Myslalem wklasnie w pierwszej kolejnosci nad zmiana oleju na inny , badz odrazu wymiane poychaczy , silniki ma 270 tys przebiegu

PostNapisane: 31 marca 2010, 15:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 520i 24v
Kod silnika: m50b20
Melahiel zostan przy 10w
do michalkusaj jesli nie masz wątpliwosci co do prawdziwego przebiegu Twojej BeeM to z czystym sumieniem zalej Ją olejem 5w :cwaniak:
takie moje skromne zdanie :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1