BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] touring 316 1993 szym z tyłu zalezny od prędkości...
PostNapisane: 11 grudnia 2009, 09:54 
witam mam taki problem, w moim e30 słychac metaliczny szum ? tarcie ? troche taki pisk jakby coś o siebie tarło metalicznie. hałas dochodzi z tyłu i jest zależny od prędkości, wciśniecie hamulców nic nie zmienia, reczny też nie zmienia nic w tym chałasie, nie wiem może to łozyska kół ? generalnie strasznie mnie to wkurza zrobiłem w aucie na prawde sporo rzeczy i zostało mi praktycznie tylko usunąc ten pisk i zrobić rozrząd bo dzwoni, opony nie mają również nic do powiedzenia w tym temacie, testowałem dwa komplety kół... może ktoś ma jakiś pomysł ? dyfer też już wymieniałem i wydaje mi sie że to nie to... podpora wału jest nowa, na prawde nie mam pomysłów może ktoś miał coś podobnego...

Tytuł: Re: e30 touring 316 1993 szym z tyłu zalezny od prędkości...
PostNapisane: 11 grudnia 2009, 15:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Kolego to samo miałem w e30, i nadal w nim to szumi :D Dyfer wymieniałem trzy razy i nie chciało ustąpić, łożyska kół powymieniałem, podporę wału, poduszki belki, i dalej szumi, najprawdopodobniej winne są temu łożyska w dyferencjale, te przy flanszy.
W mojej nie wymieniałem tylko elementu nr. 9 z rysunku
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... uspension/
Sądzę iż może on powodować iż półoś leży nieprawidłowo, nacisk na łożyska w dyfrze jest nieprawidłowy i przez to szybciutko padają kolejne łożyska.
Możliwe że nie mam racji, ale taka moja skromna wizja, więc nie bijcie :)
Jeszcze napisz jak się mają tuleje belki, nr. 3 z wyższego rysunku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1