BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] Awaria silnika m30b30
PostNapisane: 7 grudnia 2009, 20:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 530i 89r
Witam wszystkich. Potrzebuje porady . Posiadam BMW E34 model 530i rok 89 - silnik 12 zaworowy benzyna + gaz. Ostatnio cos mi strzeliło w silniku i teraz mam z nim problem a mianowicie odpala ale nie wchodzi na obroty. Wachluja pomiedzy 400 a 1300. Na gazie wogóle nie odpala a odpalał. Wymieniłem świece przewpdy ale bez rezultatu. Jak go odpalam to po dodaniu gazu strzela spod kolektora wogóle mi szaleje. Prosze o porade co robic.Pozdrawiam.Kosiorek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] Awaria silnika m30b30
PostNapisane: 7 grudnia 2009, 20:56 
Częsty bywalec

sprawdz gume antystrzalowa tak na poczatek

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 21:47 
Pierwsze kroki

sprawdziłem i jest ok. Powiem tak. Jakis czas jezdziłem na gazie i zapomiałem o zatankowaniu benzyny. Skutkiem tego spaliła sie pomka paliwa. Kupiłem uzywana od E34 520. Gosciu mi ja wstawił i zalałem potem paliwa i hyba chrzczonego bo jak przełaczyłem na benzyne to zaczoł kopcic strasznie dodam ze tankowałem benzyne a nie ON:). Na nastepny dzień pojechałem na dany CPN i pojechałem właścicielowi że ma H... paliwo. Wróciłem i zaczeły sie problemy. Kreciłem chcac go odpalic to zczeły sie strzały i zaczoł silnik nierówno pracowac. Obroty wachluja sie pomiedzy 400 a 1200-1300. Naciskam edał gazu z trudem wielkim dochodza do 3000 tys i spadaja gwałtownie. Nawet teraz na gazie nie chce odpalic. Nie wiem co robic. Prosze wszystkich o pomoc. Kocham swoje auto (GWIAZDOR) i chce je uzdrowic.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 22:02 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
Odepnij przepływke i zobacz czy będzie lepiej. Jeśli tak to przepływka umarła.

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 08:03 
Pierwsze kroki

przepływke odpiołem i dalej to samo(:.

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 09:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Przejrzyj wszystkie przewody podciśnieniowe i gumę dolotu stawiam na to że gdzieś łapie lewe powietrze.

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 19:46 
Pierwsze kroki

Przejrzałem juz wszystko. Najgorsze jest to ze na 3 swiecach nie ma iskry a swiece i przewody sa nowe. Nie wiem co jest ......

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 19:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
czy pompa od 3,0 jest taka sama jak 2,0 . tego nie jestem pewien. a kopcił bo pewnie wtryski się zapiekły . może czujnik impulsowy .

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 16:50 
Pierwsze kroki

Z tego co dowiedziałem sie na BMW-klub to chyba zaczne remontować cały silnik :(

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 18:38 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
Poczekaj z tym remontem. Jak na trzech świecach nie ma iskry to doprowadź pierw układ zapłonowy do ładu. Może kopułka jest do dupy i ma przebicia, spróbuj wymienić taniej cie wyjdzie niż remont. Druga opcja to palec w kopułce. Skoro przewody i świece masz nowe to zacznij od tego, no chyba że twój motorek nie ma już ciśnienia to remoncik sie przyda

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 10:55 
Pierwsze kroki

Powiem tak. Wcześniej miałem BMW 750 IL i tam juz miałem spore wydatki zaczełem od skrzyni automat a wiadomo czesci nowe i oryginalne to kosztowała:). Potem jeszcze pare innych rzeczy i wyszła niezła sumka. Ciężko mi było sie z nia rozstac po wypadku. Teraz tez mam BMW tylko ze 530 i przez moje całe dalsze zycie pozostanie ta marka w sercu. Choć obecna nie ma tyle mocy co 750:). Tak Myśle ze za 1-2 powróce do modelu 750 tylko juz rocznikowo młodsza:). Teraz mam córeczke mała i tu mam wydatki dlatego chce ja zrobić jak najbardziej oszczednym kosztem co nie znaczy ze byle jak. U mnie autko to jak członek rdziny:) wiec musi byc ideał:). Odstawiłem do mechanika i zobacze. Ponoc do onca tygodnia ma ja zrobić. Wole sie dowiedziec co mogło byc przyczyna niz ma mnie s....... skasowac bóg wie za co. Wiadomo mechanik nie znajomy to i cena wysoka:). Dam znac co było o ile zrobi. Pozdrawiam wszystkich miłośników fanatyków kochajacych BMW. :ok:

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 21:38 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
Witam
Sprawdz czy przeplywomierz o numerze 0280203027 sie nie zacina czy chodzie bezoporowo

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 19:37 
Pierwsze kroki

Mam pytanie czy jeżeli obroty sa 500 a powinny byc 800-900 i przy przygazowaniu spadaja i silnik prawie gaśnie czego to może byc wina-PRZEPŁYWOMIERZA?.Jeżeli tak to czy zamiana przepływomierza od 535 bedzie odpowiedni bo w mojej 530 12v jest taka wielka paka a tamten jest mały. Prosze o opinie.

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 17:33 
Częsty bywalec

bardziej krokowy broi moim zdaniem a przeplywki chyba budowa sie nie roznia wazne aby nr pasowal

PostNapisane: 16 grudnia 2009, 15:50 
Pierwsze kroki

Witam . Mam pytanie posiadam BMW E34 530i silnik rzędowy 12v 1989 rok i zastanawiam sie jaka bedzie najlepsza instalacja gazowa sekwencyjna do tego auta . Prosze wszystkich co maja takie utka i zamontowany gaz o opinie i porady . Pozdrawiam KOSIOREK.

PostNapisane: 16 grudnia 2009, 19:14 
Specjalista

Pompy są te same.

Sprawdź tak jak ktoś pisał czy się przepływomierz nie przycina.

Kontrola układu WN.

Podmień sterownik silnika.

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 09:06 
Pierwsze kroki

Właśnie zamówiłem przepływke nową i czekam na przesyłke. Zamontuje i bede wiedział czy to ona czy może czujnik położenia wału albo cos jeszcze innego. Mam nadzieje że nic powaznego nie bedzie bo teraz to juz w tysiacach wychodzi mi koszt całej naprawy. Zastanawiam sie nad jedna żecza a mianoicie wcześniej tak mi nie kopciła (OLEJU NIE BIERZE) i spala owiele wiecej niz po tym wystrzale. Juz nie wiem co mam z nia zrobic. A w Makowie Mazowieckim ta sa pseudo mechaniki kazdy sie tutaj tylko reklamuje i chwali a w rezultacie same kaszaniarze.

PostNapisane: 25 grudnia 2009, 11:55 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
Do Rzedowej m30 http://www.allegro.pl/item864949535_now ... 5_730.html
taka dobra rada co najmniej dwa zabezpieczenia antywybuchowe zeby 1tys PLN nie poszedl przy pierwszej probie odpalenia. PZDR P.S Brat ma ladne 535i z ksiazka serwisowa, sphera klima za czapke gruszek PZDR

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1