BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 06:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 520i Uszkodzony immobilizer?
PostNapisane: 31 grudnia 2009, 08:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich,

posiadam E34 520i m20b20 ze starszą wersją immobilizera (nie w kluczyku), immobilizer na osobnym pudełku (na nim czerwona dioda) dociskany przed uruchomieniem do drugiej części na desce rozdzielczej. Pojawił się następujący problem:
- część od deski rozdzielczej wydaje się pracować prawidłowo, miga na czerwono jak dawniej. Po przyłożeniu do niej czarnego pudełka powinna się na nim zapalić czerwona dioda informująca, że wszystko jest OK i samochód da się uruchomić. Niestety nie dzieje się tak, dioda się nie zapala i nie można uruchomić auta (po przekręceniu kluczyka brak reakcji). Autko udało mi się uruchomić dwa razy, odpiąłem akumulator na ok 2-3 min i po tym zabiegu immobilizer zaczął działać, samochód można było odpalić. Sposób ten pomagał tylko na jedną aktywację immobilizera. Po tym ponownie trzeba było odłączyć akumulator i zapalił tylko raz. Wydaje się, że komputer blokuje po pierwszym uruchomieniu?

W tym momencie nic już nie działa, odłączanie akumulatora nie pomaga (zadziałało tylko dwa razy).

Miał ktoś z Was podobny problem lub jakis pomysł jak to można rozwiązać?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] 520i Uszkodzony immobilizer?
PostNapisane: 1 stycznia 2010, 20:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Immo powoduje jakieś odcięcia i w zależności od producenta odcina obwód zapłonowy.
Możliwe że gdzieś w podłączeniu na kablu masz przerwę i nie możesz zamknąc obwodu.

Druga sprawa to sam transponder który przykładasz. Ma w sobie malutki magnesik.
Kiedyś spadł mi na ziemię jak otwierałem auto i wypadł. Szukałem godzinę żeby móc odpalić auto :mad:
Nie upuściłeś go nigdzie ostatnio?

Tytuł: Re: [E34] 520i Uszkodzony immobilizer?
PostNapisane: 2 stycznia 2010, 19:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzięki za odpowiedź. Transponder raczej na pewno jest sprawny, nie upadł mi nigdzie, dodatkowo mam zapasowy i na nim też nie działa. Dzisiaj ruszałem kablami, ale nic. Nie wiem czy podczas tych dwóch prób odłączania akumulatora coś poruszyłem i przez to zadziałało.

Czy jest jakiś bezpiecznik od immobilizera? Nie znalazłem w skrzynce pod maską ani pod tylnim siedzeniem.

Czy możliwa jest sytuacja, że udało mi się tylko dwukrotnie uruchomić auto po odłączeniu akumulatora a później ten błąd został już zapamiętany w komputerze? Czy mógłby tu pomóc restart kompa przez zmieranie klem?

Muszę jakoś dotransportować auto do mechanika, mógłbym mieć dostęp do kompa z autka bez immobilizera, czy podłączenie takiego komputera obejdzie immobilizer?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1