ANDREW E36 napisał(a):
qqiz napisał(a):
Czyżbyś kupował w sklepie, który sobie zafundował taką reklamę?:

Wpisujesz się w ten trend używając takich słów.
Masz rację, moja wypowiedź była nie stosowna i pisana pod wpływem emocji
po chwili zastanowienia . . .
Bardzo raduje mnie tak szybki rozwój techniki. Dzięki temu policjanci mogą kierowców skuteczniej karać i nakładać na Nas kary. Mam również nadzieję że urządzenie to zostanie szybko rozpowszechnione na terenie całego kraju
Nasze bezpieczeństwo jest najważniejsze !
Kyokushin napisał(a):
Wybitnie debilna reklama.
zgadzam się
qqiz napisał(a):
w przeciwieństwie do kontroli bagażników, których dokonuje na wyrywki SG i SC w 4 lokalizacjach przy mojej trasie do domu. Jadę legalnie, a i tak spotyka mnie dolegliwość i to regularnie. To mnie wkurza, podobnie jak pomysły dmuchania na skrzyżowaniach.
To również w trosce o bezpieczeństwo innych . . . Bóg jeden wie co ludzie wożą w bagażnikach . . . tyle się teraz w telewizji słyszy o niebezpiecznych narzędziach, narkotykach.
Jeśli taka kontrola może uratować chodź jedno ludzkie życie to znaczy że warto !

Wszystko fajnie, ale kontrola prędkości takim urządzeniem z daleka nie powoduje uciążliwości dla jadących zgodnie z przepisami. Pozwala za to karać tych, którzy przepisy łamią.
To właśnie odróżnia kontrole radarowe od prewencyjnego zatrzymywania uczciwych ludzi aby zweryfikować czy nie są przemytnikami. Podobnie jak inaczej działa zatrzymywanie na wyrywki aby ktoś dmuchnął w alkomat lub pomysły na prewencyjną kontrolę korespondencji.
Metoda badania prędkości radarem nie naraża jadących zgodnie z przepisami na kłopot.
Gumiś napisał(a):
qqiz napisał(a):
Może jednak jak będą skuteczniej łapać, to ludzie będą wolniej jeździć, co?
Może i tak. Skoro ograniczenia stawiają ludzie oświeceni przez wyższą siłę i wiedzą lepiej co jest dla kogo "lepsze"

Wierzysz w to? Sądze że nie. Jednak większość ograniczeń prędkości jest poustawiana "o tak o".
No i dochodzimy do konkluzji, że może w przypadku ograniczeń prędkości zaszło już desuetudo. Może należałoby znieść ograniczenia prędkości?
Uważam, że pod wieloma względami byłoby to dobre rozwiązanie.
Ale pewnie taki pomysł wzbudzi zaraz powszechne oburzenie.
Jakoś dziwnym trafem jak mowa o radarach, to większość oburzona, że jak można karać, skoro się przekracza "tylko tam gdzie bezpiecznie", "gdzie warunki pozwalają" i "kiedy jadę dobrym wozem". Policja za to zła, bo się uwzięła na kierowców, bo się chowa po krzakach itd
Ale jak ktoś znajomy będzie miał wypadek przez jakiegoś imbecyla jadącego za szybko, to zaraz będzie, że furiat, pirat, morderca i gdzie była policja.
Trochę hipokryzja i tyle.
Albo są ograniczenia i kary za ich łamanie, a policja ma z pełną surowością i wszelkimi dostępnymi metodami tępić piratów albo nie ma ograniczeń, każdy lata ile chce i odpowiada bezpośrednio za skutki swoich czynów.