BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 13:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Poprawienie osiągów 524td
PostNapisane: 5 marca 2010, 23:03 
Forumowicz

Moje BMW: było 524td jest530d
Kod silnika: M57
Witam wszystkich, już obleciałem wszystkie posty i nadal nie mogę się doczytać jak można w 524td podnieść minimalnie osiągi, słyszałem że się da bo trochę zapasu jest, ale w jaki sposób i czy ktoś z was już coś takiego zrobił lub z tym się spotkał, jedni bawią się w chipy inni w montaż intercoolera ,ale nikt nie opisuje czy to ma jakiś sens i czy daje efekty, jeżeli posiadacie taką wiedzę to dajcie jakiś pomysł,dzięki z góry za info :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Poprawienie osiągów e34
PostNapisane: 6 marca 2010, 02:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
napewno chipem z diesla coś da się wykrzesać, pytanie jest tylko czy warto i za ile ??
przyjmuje się, że ze sprawnego silnika diesla da się podnieść moc i moment o 15-20%

nie wiem jak to wypadnie w wiekowch już lekko autkach

Tytuł: Re: [E34] Poprawienie osiągów 524td
PostNapisane: 6 marca 2010, 09:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e65
Kod silnika: m57b30tu2
Witam. Chip da dużo. Założyłem do swojego td. Spalanie na poprzednim poziomie ale moment i przyspieszenie się poprawiło. Z 14s na 11s do 100. co przy automacie jest dobrym osiągiem. Polecam http://www.moto.allegro.pl/item91289063 ... _25km.html
Gość szybko i bezproblemowo realizuje. Pozdrawiam.

PostNapisane: 6 marca 2010, 11:03 
Forumowicz

Aha bo ty iro.bond masz motor 2.4 td to lux,nareszcie kogoś znalazłem. A jak u Ciebie iro.bond to wyszło, przysłali Ci ten chip do wlutowania czy oprogramowanie?? Bo jeszcze jest jedna sprawa tam są dwa kompy ,jak to jest ,możesz trochę rozjaśnić co i jak to przebiega :D dzięki z góry

PostNapisane: 6 marca 2010, 15:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
załoz wieksze turbo :hyhy:

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 6 marca 2010, 15:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 525 TDS Touring
W mojej poprzedniej buni 524 TD z 1989 roku (skrzynia manual), zamontowałem chip z wgranym programem z rosyjskiej stronki, efekt był extra, na domiar tego jeszcze znajomy mechanik już po chipowaniu przez dzień bawił się z ustawianiem nastawnika na pompie wtryskowej, Panowie przez 2 lata jeszcze jeździłem i nic się nie działo a auto miało odejście jak benzynowe (spalanie się nie zmieniło zawsze oscylowało 9-10 l/100). Fakt nigdy nie byłem z nią na hamowni ale power miała niesamowity, moja obecna E39 525 tds musi się skryć pomimo 170 koni do tamtej.
Podstawa:sprawna pompa wtryskowa i turbo, ciśnienie na tłokach, dobre paliwko i dobry program w chipie oraz odrobina czułości :-)

PostNapisane: 6 marca 2010, 18:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e65
Kod silnika: m57b30tu2
Gość wysyła gotową kość. Podać trzeba tylko nr. kompa, u mnie jest 0 281 001 080. Jest to ten większy komp, 2 licząc od strony szyby. Montaż chipa to jest max 10 minut. W kompie jest podstawka, także zamieniasz tylko kości. Bez lutowania. A moment obrotowy ma teraz naprawdę duży. Przy normalnej jeżdzie pali około pół litra mniej.

PostNapisane: 6 marca 2010, 18:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320iT
Kod silnika: M54B22
o do chipu polecam ci tego gościa jest dobry i robi dobre chipy http://www.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?t=1316

a możesz takrze wsadzić intercooler i komp od tds i będziesz miał tak moc jak tds

Obrazek

PostNapisane: 7 marca 2010, 11:56 
Forumowicz

Raczej zdecyduje się na chipa tak jak opisał to iro.bond bo to chyba będzie najpewniejszy i nie zbyt drogi zabieg i co najważniejsze(sprawdzony :) ),bo z tą przeróbką na TDS-a to nie bardzo chce mi się bawić i nie wiem czy uzyskam pożądany efekt bo coś mi się wydaje że komp i intercooler nie pomoże, ale intercooler ważna rzecz, zapewne w pewien ciepły dzień wyląduje u mnie w aucie:D . Jak coś już zadziałam napiszę na forum jak to wyszło :D
Wielkie dzięki za informacje chłopaki :padam: pozdrawiam.

PostNapisane: 27 marca 2010, 23:34 
Forumowicz

Właśnie założyłem chip, wszystko jest ok auto żywe,silnik elastyczny, aż miło ,tylko jest jeden problem puszcza dosyć niezłego dyma jak się lekko zwiększy obroty czy to na biegu jałowym czy też podczas jazdy przy przyspieszaniu.Niby nie przeszkadza mi to ,diesel ma prawo,ale słyszałem że jak program dobrze jest zrobiony to nie powinno mocno dymić. (zaznaczam że turbo jest dobre,pompa również, końcówki wtrysków wymienione,dolot szczelny,filtr powietrza ok.) ,czyżby zły program dostałem? ,czy tak musi być?

PostNapisane: 28 marca 2010, 00:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
według mnie tak musi być, albo delikatnie zmniejsz program jak Ci to przeszkadza
Pojedz na hamownie :hyhy:

Dymek to ostrzeżenie dla innych: "uwaga, uwaga POWER inside" :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 28 marca 2010, 14:00 
Forumowicz

Przeszkadzać nie przeszkadza bo to dzieje się tylko podczas depnięcia. Ale kopnięcie ma naprawdę fajne,nie podchodziłem do tego chipu na serio, nie spodziewałem się że tak może chodzić :orany: moment naprawdę się poprawił szczególnie w dolnym zakresie obrotów, ciągnie od samego dołu na niskich czy na wysokich biegach, naprawdę LUX i co najważniejsze turbo dziura nie wyczuwalna co było dużym mankamentem,niewielka rzecz a cieszy jak cholera:D Szczerze mówiąc jeździłem TDS znajomego i tak nie był żywy.Z hamownią muszę poczekać jak będę miał trochę wolnego czasu,obecnie totalny brak :) jak zbadam to się odezwę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1