BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 12:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Przerywa przy przyspieszaniu. Może cewki ?
PostNapisane: 10 marca 2010, 12:56 
Forumowicz

Moje BMW: było E36 jest E46
Kod silnika: M52B28TU
Witam silnik to 1.8IS. Zaczal mi od prawie roku przerywac. Po wymianie swiec jest poprawa. Wymienilem tez kable ale bylo to samo wiec oddalem do sklepu. Zastanawiam sie czy to nie wina cewek ? Jak je sprawdzic ? Na postoju jak dodaje gazu to nie wkreca sie na obroty hehe "wrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyyyy" tylkko "w wr wrrr wrr wrrry wryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy" I jak rozpedzam sie np na 3 biegu to przy 4 tys zaczyna przymulac przerywac jak wskoczy na 5 tys to juz do odciecia idzie. Wkurzajace to przy wyprzedzaniu. Nieraz tez potrafi przymuliac od 2 tys do 3tys. Silnik jest po remoncie, glowica zawory i uszczelniacze byly robione. Ale nadal to samo. Mam popekana gume od dolotu ale chyba to nie powinno az tak wplywac na przerywanie zaplonu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Przerywa przy przyspieszaniu. Może cewki ?
PostNapisane: 10 marca 2010, 21:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36
sprawdź tą gumę może to ona, przez to zła dawka paliwa idzie

PostNapisane: 11 marca 2010, 11:17 
guma od dolotu powietrza (wymienić koniecznie) lewego powietrza łapie....

PostNapisane: 12 marca 2010, 23:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M52B20
Witam,

Kolego lucasp w swoim 1.6 mam praktycznie te same objawy. A masz u siebie cos takiego że jak ciagniesz na 3 czy 4 to zauważalne jest przy tym zmulaniu auta spadanie na ekonomizerze wartości średniego spalania. ( jak się rozpędza auto, to stoi ten wskażnik w miejscu czy ma jakies większe odchyły) U mnie w momencie zmulania właśnie coś takiego jest zauważalne. Czytałem sporo o tym i wersji jest sporo. Przepływka, ta guma własnie o której była mowa , może to być również czujnik położenia wałka rozrządu. U mnie były wymienione kable, świece, filtr paliwa, kupiłem używaną przepływkę po podmiance nic lepiej. Auto miałem podłaczone do kompa nie pokazał żadnych błedów. Co prawda podłaczona była do Smartboxa a czytałem że do bemek najlepsza jest ipna. A tak wogóle jutro auto idzie do mechanika na wiosenne odświerzenie i ma się też tym zająć. Ciekawy jestem czy uda mu się to zdiagnozować. Taki własnie urok bemek że niektóre usterki jest ciężko rozkminić.

PostNapisane: 13 marca 2010, 15:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 sedan/ e36 coupe
Kod silnika: 318 / 316
U mnie jest to samo. W momencie tego zamulania ekonomizer pokazuje troche nizsza wartosc. Co ciekawe - na zimnym silniku zaraz po ruszeniu ciagnie bez problemu. Ale po przejechaniu nawet niewielkiego dystatnsu kiedy zlapie chociaz troche temperature zaczyna mulic. Podejrzewam katalizator - moze sie zapycha ?

PostNapisane: 13 marca 2010, 19:46 
Pierwsze kroki

Kolego david_pct u mnie jest identyko zaraz po odpaleniu to nie wystepuje. i Właśnie jak troszke temperatura wskoczy to wtedy zaczyna się to niefajne mulenie. I w rozmowie z mechanikiem też powiedział że może to być wina zapychającego sie kata. Ale z tego co czytałem to czujnik wałka rozrządu wysyła info na ekonomizer ale mam nadzieje że to będzie kat bo z tego co wiem to jest to tańsza sprawa. Ale tak sobię myśle że jeśli byłby to czujnik to te objawy z biegiem czasu by się nasilały. Robię w częściach i czunik jak dla mnie to koszt około 300 paru złotych. A tak wogóle to kata da się jakoś przeczuścić?? Dziś wstawiłem auto do mechaniora i jak odbiorę dam znać co i jak. Oczywiście jak mechanik dojdzie co to jest :) Ale trzeba być dobrej myśli!!!

PostNapisane: 13 marca 2010, 19:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
a może pompa paliwa już nie domaga albo filtr paliwa jest zasyfiony?

PostNapisane: 13 marca 2010, 20:06 
Pierwsze kroki

Filtr paliwa wymieniony, pompa raczej ok. Zobaczymy co mechanik postawi za diagnozę.

PostNapisane: 14 marca 2010, 13:11 
Forumowicz

Moje BMW: było E36 jest E46
Kod silnika: M52B28TU
W moim przypadku na pewno nie pompa paliwa bo u mnie na LPG i na PB jest tak samo. Wczoraj sciagnalem gume i obwiazalem ladnie tasma i jak reka odjal. Zero przerywania. Wczesniej jak wyzucalem na luz podczas jazdy to trzymal obroty 1100 i dopiero jak sie zatrzymalem to spadaly powoli do 900. A teraz od razu do 900 i ladnie stoi w miejscu obrotomierz nie buja sie. Pojezdzilem godzine i wszystko wrocilo ale z mniejszym skutkiem. Obroty na luzie podczas jazdy juz sie utrzymuja na 1000. Musiala gdzies tasma puscic bo przez ta godzine troche go potestowalem :cwaniak:
Wiec zamawiam gume i nowy filtr powietrza.
I jeszcze jedna dziwna sprawa zamienilem cewki miejscami z 1-2--3-4 na 3-4--1-2 no i zaczal mocno przerywac i mulic. Podpialem tak jak byly i jest lepiej. Dziwne to dla mnie, kazda cewka przeciez jest taka sama.

maestro1986k - napisz jak znajda u ciebie powod.

PostNapisane: 23 marca 2010, 19:40 
Pierwsze kroki

NO WITAM PANOWIE. MOJE BI EM DABLJU ODEBRANE OD MECHANIORA. WIEC TAK CO DO TEGO PRZERYWANIA I MULENIA TO WRESZCIE UDAŁO SIĘ ZDIAGNOZOWAĆ. WINA BYŁA PO STRONIE SONDY LAMBDA. MIAŁA PEKNIECIE PRZY GRZAŁCE. SAMOCHÓD ODRZYŁ I ŚMIGA JAK TALALA. A CO DZIWNE TE OBJAWY JAK JUŻ PISAŁEM BYŁY OD POCZATKU JAK KUPIŁEM BMW. ALE W TĄ ZIMĘ SIE TO NASILIŁO I MOŻE DOPIERO TERAZ WYWALIŁO BŁĄD NA KOMPIE. A BYŁA OSTATNIO PODŁACZONA POD KOMPA NA JESIENI I WTEDY NIC NIE POKAZAŁO. TAK WIĘC ŻYCZĘ POWODZENIA W DIAGNOZIE WASZYCH USTEREK.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1