marcinkbig napisał(a):
Kiedyś na youtubie widziałem jak sprawdzić.
W skrucie, zapalasz najlepiej ciepły silnik, i odpinasz wtyczke cewki np.1.
Jak cewka jest ok to wyczujesz że silnik inaczej chodzi, a jak jest uszkodzona to nie będzie różnicy w pracy silnika.
Jak cewka 1 będzie ok to wkładasz spowrotem wtyczke i odłączasz cewke np.2 i tak dalej.
Dodatkowo przy odłączonej wtyczce lekko przegazuj silnik, bardziej widać różnicę w pracy silnika.
A dlaczego ciepły silnik, bo umnie jak silnik był żimny to cewka chodziła dobrze ze wzrostem temperatury silnika cewka nie dawała iskry, tym bardziej jak dodawałem gazu.
Kolego dobry sposob ale przez odpinanie cewki na zapalonym silniku istnieje bardzo duze ryzyko ze mozesz ja spalic i to szybko . wiecej... nawet na wylaczonym silniku cewke powinno sie odpinac po odlaczeniu klem .
a jak sprawdzic najbezpieczniej?? jedz na kompa ale ''pozadnego'' a nie za 50 zl
ja wywalilem 350 zl ale sprawdzil wszystko ..ustawil caly komp sprawdzil sonde , cewki , zrobil wykres calego silnika a przy okazji cisnienie na cylindrach i cewka nr 2 miala opozniony ''zaplon'' od dolu przez co auto gorzej sie zbieralo . wymienilem i jest lepiej
a za samo sprawdzenie cewek skasuje napewno mniej niz 350zl
a jak juz naprawde chcesz sprawdzic domowym no i tanim sposobem to odlanczaj cewki zaczynajac od 1 na zgaszonym silniku i za kazdym podlaczeniem i odlaczeniem nastepnej uruchamiaj i wylanczaj silnik -i po lekkim ''przygazowaniu'' mozesz byc pewien ze uslyszysz roznice i bedziesz pewny ze jej sam nie spalisz ... tylko wykryjesz uszkodzona (a jak cewka nie dziala tylko na rozgrzanym silniku to zrob to co w/w ale na rozgrzanym silniku )