BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 czerwca 2025, 12:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 1,8is Nie odpala
PostNapisane: 14 marca 2010, 21:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Witam,

Mam problem ze swoim e36. Jest to sedan po swapie i siedzi w nim m42 1.8IS. Auto jest w wyjątkowo dopieszczonym stanie i nigdy mnie nie zawiodło.. do teraz. Kupiłem sobie e46 i z powodu braku miejsca, zawiozłem e36 do domu do rodziny, żeby postało sobie w garażu. Przed tym kupiłem jeszcze nowy akumulator, żeby nie było niespodzianek, pojeździłem jeszcze kilka dni i zawiozłem auto na miejsce. Auto było tam kontrolnie odpalone ze 2x w ciągu 3 tygodni - aż pojawiła się potrzeba przestawienia go i auto nie chce odpalić.

Kręci, wszystko teoretycznie jest ok ale nie odpala. Nigdy wcześniej tak się nie zdarzyło. Wszystkie bezpieczniki są ok. Wiem że może to być np. pompa paliwa (nigdy auto nie przerywało nie dławiło się i nie traciło mocy... dlatego nie jestem tego pewny) Świece są zmienione z 1kkm temu. Kable są ok. Nie mam pojęcia co może być. Zaznaczam, że nie było wcześniej objawów typu długie kręcenie, przerywanie, nierówna praca. Po prostu auto odpalało od dotknięcia, nigdy nie falowało itd...

Wybieram się tam na święta, a tu na miejscu mam chłopaków z częściami od e36. Pytanie - jakie części zabrać ze sobą, żeby ew. je powymieniać i trafić na uszkodzenie (zaznaczam że na tamtym zadupiu nie będę miał możliwości diagnostyki i średnio widzi mi się ciągnąć auto na linie 200km :( ) Z góry dzięki za podpowiedzi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 1,8is Nie odpala
PostNapisane: 14 marca 2010, 22:21 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe
Kod silnika: M52B20
Ja bym obstawił czujnik położenia wału korbowego. Kolega miał tak samo. Auto chodziło dobrze. Postawił do garażu i na drugi dzień już nie odpaliło. Podobno ten czujnik to typowa usterka.

PostNapisane: 14 marca 2010, 22:29 
Forumowicz

pierwsze pytanie czy jest benzyna... moze ktos sobie przejazdzke 2 razy zrobił i sie skonczyło ;)

PostNapisane: 15 marca 2010, 08:35 
Zacna persona forum

Jest benzyna... prawie pół baku. Żeby nie było - nie ma żadnego lpg itp. Auto stoi u rodziców w garażu jako 3-cie "w kącie" więc historie z "zatajanym" paleniem gumy podczas przechowywania auta raczej wykluczone, chociaż nie wiem co tam w mojej Mamie drzemie :hyhy: Też myślałem o tym czujniku wałka. On jest tak na dole z przodu ? Nie powinienem chyba mieć problemów z wymianą?

PostNapisane: 15 marca 2010, 12:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Ja stawiam na wilgoć i zastanie się niektórych elementów ruchomych potrzebnych do sterowania podczas rozruchu, jak np. Klapa przepustnicy, silnik krokowy itp.

PostNapisane: 15 marca 2010, 13:47 
Zacna persona forum

Problem w tym, że auto stoi w suchym garażu... :( Skąd wilgoć? A co do krokowca i przepsutnicy to czyściłem kontrolnie na jesień...

PostNapisane: 16 marca 2010, 08:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42
zdejmij przepływkę i do gumy idącej do przepustnicy popsikaj plakiem podczas jak ktoś będzie próbował odpalic, kiedyś miałem takie same objawy i kolega tak mi zrobił. Pomogło, auto odpaliło :) o ile dobrze pamiętam kupiłem jeszcze taki dodatek do paliwa co ponoc czyści wtryski ale nie pamiętam czy to było wtedy. a na popych sprawdzałeś :] ??

PostNapisane: 16 marca 2010, 08:31 
Zacna persona forum

No właśnie jeszcze nie był sprawdzany na pych. Posprawdzam te tematy jak tam będę i dam znać co i jak.

PostNapisane: 18 marca 2010, 23:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
jeśli podejrzewasz układ paliwowy to sciągnij jeden miękki przewód z końca listwy wtyskiwaczy i zakręć silnikiem. Jak poleci waha - to waha dochodzi, jak nie no to nie dochodzi... Ja w ten sposób zdiagnowowałem padniętą pompę paliwa u siebie w e34 :)

ale faktycznie tak jak koledzy piszą może to też być czujnik wału. Wymiemisz sobie w 15sek - zadna filozofia ;)

PostNapisane: 19 marca 2010, 09:41 
Zacna persona forum

A jak ściągnąć ten przewód w IS`ie? Sposób wydaje mi się łatwiejszy niż jakieś mierzenie napięć itd ;) Będę "u niej" za 2 tygodnie i zbieram wiedzę;)

PostNapisane: 19 marca 2010, 18:36 
Zacna persona forum

odkręcasz cybant - sciągasz przewód :P

A serio - listwa wtryskiwaczy iłdzie wzdłuż kolektora nad nim. od przodu i od tyłu dochodzą do niej przewody miękkie. Lepszy dostęp jest do przedniego (przy pierwszym garze). Mocowany jest na cybant, sciągnij go z metalowego króćca, zakręć silnikiem kilka sek i zobacz - wszystko powinno byc zalane wahą w okolicy. Jeśli nie jest to waha nie leci i masz odpowiedź :] Mozna też wyjąć pompę i na którko podpiąc do akumulatora. Moja nawet pracowala ale nie pompowała benzyny.

PostNapisane: 29 marca 2010, 21:01 
Zacna persona forum

Wiecie co, nagle auto odżyło. Nic nie było ruszane bo jeszcze nie było okazji aż tu nagle odpaliło. I odpala za każdym razem. Tylko... pracuje nierówno - falują obroty - nigdy wcześniej tego nie było. Czy to potwierdza czujnik wałka albo pompkę paliwa?

PostNapisane: 29 marca 2010, 21:13 
Zacna persona forum

to że nagle odżyło nie potwierdza nic :P wszystko co Ci pisaliśmy może akurat działać czasowo.... ale spodziewaj się że problem się powtórzy i to raczej szybko niż późno :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1