BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 09:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Dziwne drgania silnika
PostNapisane: 4 kwietnia 2010, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: e38 730D
Kod silnika: M57
witam koledzy. od razu przechodzę do problemu żeby nie nudzić . odpalam silnik , nie ważne czy zimny czy ciepły poprostu odczuwam drgania silnika , obroty stoją w miejscu , nie ''huśta'' nimi , a silnik tak jak by poprsotu się ''rzucał '' temperatura silnika ok , spalanie tez ok , nie kopci , co chodzi o obroty pracuje równo , dodam ze dzieje się to i na gazie i na benzynie , bez żadnych zmian .. gaz sekwencyjny. Nie przeszkadza to podczas jazdy ale poprostu nie lubię takich objawów i dlatego od razu o ile jest to możliwe wolałbym to usunąć hehe z gory dzieki za pomoc . pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e34 dzwine drgania silnika
PostNapisane: 4 kwietnia 2010, 11:05 
Forumowicz

Moje BMW: e34 525ix
Ja bym obstawiał poduszki silnika (do wymiany)

Tytuł: Re: e34 dzwine drgania silnika
PostNapisane: 4 kwietnia 2010, 11:28 
Forumowicz

no tylko ze one powtarzaja sie w rownych odstepach tak jak by wiesz .. np. przyjmijmy ze ''+'' jest to dzwiek normalny a ''-'' te szaprniecie hehe to jest to mniej wiecej w takiej czestotliwosci ... ++++++++++--+++++++++++--++++++++++-- , regularnie sie to powtarza . to tez bys postawil na poduszki , czy to zmienia posatc rzeczy ... pozdro

Tytuł: Re: [e34] dzwine drgania silnika
PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 00:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
obejrzyj poduszki czy są ok (choć wątpię żeby nie były - toż to mel gumy taki że nie wiem co trzeba zrobić żeby to uszkodzić :) )

ale ja bym po prostu wybaczył 15 letniemu autu jakieśtam drgania - jesli wszystko działa ok i nic nie hałasuje ;)

ps: a ile Ci pali gazu tak swoją drogą w mieście i w trasie? masz vanosa?

pzdr

PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 01:26 
Częsty bywalec

Miałem podobne objawy, obejrzyj gumę od przepływki do kolektora czy nie ma pęknięć w miejscu wejścia odmy (czy nie łapie przez to lewego powietrza) i czy nie ma "smalcu w tym elemencie oraz jesli jest brudna (a zapewne będzie) wyczyść przepustnicę. Robiłem wczoraj, mi pomogło. :)

PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 13:36 
Forumowicz

hehe one nie jest 15 letnie tylko 19 letnie hehe wlasnie niewiem czy to vanos czy nie powiem zczerze hehe wydaje sie smieszne ze tego niewiem :P poprostu wiem ze jest to 525i 141kv , 192KM i 24v. Wszystkie oznaczenia jakie sa na mojej bmw :) zobacze te poduszki moze jutro jak znajde chwile :) to postaram sie napisac. No ona pali tak w miescie 12-13 litrów na trasie jak jechałem katowice-gdańsk to wzieła 10,6 ale to srednia z całej trasy :) aha i z ta gumą tez postaram sie zobaczyć to napisze czy pomogło :) pozdrawiam

PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 21:32 
Zacna persona forum

fakt że uszczelnienie dolotu może pomoc ;)

jeśli 91 rok to raczej nievanos tak jak moja (92 rok). zobacz czy masz garb na pokrywie zaworów od przodu silnika na wysokości wałka ssącego. Jeśli masz - vanos, jeśli nie - nievanos

[cenzura] mnie pali dobre 2,5l wiecej.... ale walczę - wymieniam na dniach kolektor ssący bo stary ma antywystrzały które są nieszczelne ;)

PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 21:42 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
U mnie tez "drgnie" co jakis czas m50b25 `91 bez vanosa i tak jak pisze wladek wybaczam to staruszkowi hehe. Po za tym chodzi bardzo ok, nie mam gazu a jak jezdze po miescie delikatnie i nie przekraczam 3000rpm to pali 10-10,5 l/100km , trasa tempo normalne 8,5-9,5. Z racji cen PB tez przymierzam sie do LPG bo wole zeby mi wciagnela 14 lpg w miescie bo to i tak duuuzooo taniej wyjdzie.

PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 21:50 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
kolego krokowca spr.pewnie dostał sie do niego mały syfek i miesza wolnymi obrotami.nie ma bata panowie staruszek ma mieć też obroty ok :super: :super: :super: :super:

PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 23:38 
Zacna persona forum

eh, mam nadzieje ze po zmianie kolektora czyli uszczelnieniu dolotu spadnie spalanie.

krokowiec - możliwe. jak bede zdejmował kolektor to krokowiek spędzi szczęśliwe kilka godzin pływając w benzynie, potem dostanie dobrego smaru w płynie (nie, wd40 to nie smar ;) )

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 20:57 
Forumowicz

witam po przerwie. wiecie jak ciezko jest pogodzic prace , rodzine i bmw hehe dla kolegi jaro5 pisalem wyzej ze oborty sa ok , tylko silnik drzy to jest raz a dla reszty kolegow a szczegolnie dla bartezza wyczyscilem te rure gumowa i wyjalem ten ''smalec'' i sie poprawilo ale nie do konca , chyba ta przepustnica jeszcze jak piszesz i bedzie wszystko w porzo. a waldekkow spalanie ma duzy zwiazek z tym kolektorem ssacym ... bo dzisiaj mi kolega gadal ze jego bmw 750 z 89 r. pali mu 19 l gazu ... troche duzo nie ... pozdro .

ps. jak moge dodac zdjecie swojego uatka jako avatar ...

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 21:31 
Częsty bywalec

karpiu12345 napisał(a):
witam po przerwie. wiecie jak ciezko jest pogodzic prace , rodzine i bmw hehe dla kolegi jaro5 pisalem wyzej ze oborty sa ok , tylko silnik drzy to jest raz a dla reszty kolegow a szczegolnie dla bartezza wyczyscilem te rure gumowa i wyjalem ten ''smalec'' i sie poprawilo ale nie do konca , chyba ta przepustnica jeszcze jak piszesz i bedzie wszystko w porzo. a waldekkow spalanie ma duzy zwiazek z tym kolektorem ssacym ... bo dzisiaj mi kolega gadal ze jego bmw 750 z 89 r. pali mu 19 l gazu ... troche duzo nie ... pozdro .

ps. jak moge dodac zdjecie swojego uatka jako avatar ...

No to się cieszę że pomogło :)
Sprawdź jeszcze czy ten owy "smalec" nie cofnął się aż przez przepływke do puszki filtra powietrza jak to miało miejsce u mnie, na szczescie kratki w przepływce dalo sie zdemontowac i ladnie ja w środku wyczyściłem. :ok:

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 22:28 
Forumowicz

o pomoglo ale tak jak pisalem ie do konca hehe ale jest ok. jutro zrobiereszte i zoacze co dalej , aha dzisiaj kupilem swiece wiec tez wymienie hehe dam znac jak to opanuje niedlugo . a co chodzi o filtr powietrza to tam nie ma smalcu napewo iz 2 tyg temu go wymienilem. pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1