BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 10:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Strzela w wydech
PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 10:02 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
A więc tak, wkońcu dorobiłem sie interfejsu od kolegi nerwusa
Po sczytaniu błędów ku mojemu zdziwieniu, zamiast błędu, że cos nie tak z czujnikiem połóżenia wałka ( bo cały czas jest odpięty) wyskoczył bład nr 200 Control unit - self test, ale pojeździłem troche ok 20 km, i potem wyskoczył ten czujnika połżenia wałka, dzisiaj rano skasowałem błędy pochodził silnik troche aby sie zagrzać i znowu jest ten z control unit.
Co do live data..
Kąt zapłonu na zimnym silniku wynosi ok 27 na benzynie (pracuje nie równo i na niskiej prędkości obrotowej) na gazie nieco mniej ok 21 ( pracuje równiej na nieco wyższej prędkości obrotowej w porównaniu do beznyzny), w miare nagrzewania silnika kąt maleje, ok temp 80 stopni na gazie nawet mieści sie w granicach i wynosi 9.5 ale po dodaniu gazu zwiększa się na ok 15-17, na beznynie nawet na ciepłym silniku sie nie mieści i wynosi ok 15 ( z tym że tez pracuje na wolnych nie równo).
Na podłączonym czujniku trudno stwierdzić jakie są kąty zapłonu, bo nie chce odpalić, ale raz mi sie udało że tak jakby lekko zachycił i od razu zgasł to kąt wykoczył chyba 7,5 a więc sie mieścił w granicach.
Da sie coś z tego wywnioskować??? Marko84s do Ciebie to głównie kieruje ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 22:23 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Nie pamiętam dokładnie ale kąty powinny być koło 10 stopni na wolnych więc coś tu jest nie tak bo masz za wysokie dopiero przy bardzo dużym obciążeniu mogą podskoczyć nawet do 50 stopni.
Za prawidłowe kąty odpowiadają czujnik wałka, czujnik wału i czujnik spalania stukowego ewentualnie może komp ci pada. Wyjątkowo ciężki przypadek ci się trafił, podmieniałeś komputery z tego drugiego silnika? Jakiego programu używasz do diagnostyki INPY czy Carsofta?

PostNapisane: 10 kwietnia 2010, 07:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
do diagnostyki używam INPY, kompa mam tylko jednego, ze swojego starego silnika, i nie mam skąd wziąźć aby podmienić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1