BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 10:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Szpera - jest? brak? jakie kłopoty?
PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 20:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316i,e30 316i
Kod silnika: M43B16, M40
witajcie. kupiłem 3 mies. temu e 36 compact. Jest obniżona, ma przerobiony wydech itp. Ogólnie robi fajne wrażenie- silnik w miarę suchy, pracuje miarowo itd. Ale nie o to mi chodzi. Czytałem tematy na forum. Jeden z kolegów wspomniał o kłopocie przy jeżdzie na śliskim podłożu( w czasie zimy). Spotkałem się z tym samym problemem - jednym kołem stanąłem na ubitym sniegu, a drugim na gołym asfalcie. Koło na śniegu mieliło jak kopnięte, na asfalcie stało i ja stałem z całą tą furą. Z wiad. na forum dowiedziałem się o związku tego przypadku ze szperą. Nie wiem teraz - czy ją mam, czy nie? Jeśli nie mam to dorobić to gówno, czy jak? Czy poprzedni właść. przy tym grzebał, czy tak wyszło z prod.? Nie chcę się ślizgać w/w sposób. Jak z tego wybrnąć?
pozdrawiam
Mariusz

http://img153.imageshack.us/img153/503/54349907.jpg

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Szpera - jest? brak? jakie kłopoty?
PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 20:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
Z technicznego punktu widzenia to nie masz szpery. Gdyby była to drugie koło zawsze by się też kręciło. Wątpię, żebyś miał fabrycznie szperę...

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 20:49 
Pierwsze kroki

wielkie dzieki! rozumiem,ze mogę się trochę uspokoić? Przez głowę przeleciało mi, że ktoś "polepszał" sobie parametry. Czy tą slizgawę (o ktorej wspomniałem) można jakoś zniwelować? Może zmiana kapci na węższe( są szerokie-265?)? Prawdę mówiąc, ten samochód na zimę taką, jaka była, można zostawić na parkingu. Jazda grozi tragicznym zejściem...
Jeszcze jedno - nie mogę odkręcić tylnych kól - mają śruby zabezpieczające(nie dostałem klucza przy zakupie. Nie zwróciłem uwagi). Czy jest możliwe, że mam tylne koła wybebeszone z hamulców? Jeśli tak, to ile m/w kosztowałoby odtworzenie?

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 21:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
no na zimę koniecznie węższa opona być musi. A z hamulcami to nie wiadomo co poprzedni właściciel miał na myśli i nie wykluczone, że są odcięte. Zdejmij koła i przekonaj się jak jest...

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 21:12 
Przyjaciel forum

marius05 napisał(a):
wielkie dzieki! rozumiem,ze mogę się trochę uspokoić? Przez głowę przeleciało mi, że ktoś "polepszał" sobie parametry. Czy tą slizgawę (o ktorej wspomniałem) można jakoś zniwelować? Może zmiana kapci na węższe( są szerokie-265?)? Prawdę mówiąc, ten samochód na zimę taką, jaka była, można zostawić na parkingu.

Nie zniwelujesz tego, taka jest poprostu zasada dzialania otwartego mechanizmu roznicowego. Moment obrotowy trafia na kolo z najmniejszym oporem.

marius05 napisał(a):
Jeszcze jedno - nie mogę odkręcić tylnych kól - mają śruby zabezpieczające(nie dostałem klucza przy zakupie. Nie zwróciłem uwagi).

Filmy instruktazowe

ogarniety wulkanizator Ci to zrobi.

Ostatnio edytowano 14 kwietnia 2010, 21:13 przez Vermilion, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 21:12 
Forumowicz

Moje BMW: e36 ---> e39
Kod silnika: M42B18---> m52b25
marius05 napisał(a):
ą szerokie-265?
Jeśli są takie jak piszesz to zdecydowanie za szerokie buty dla compact`a 1.6 zmień na mniejsze ;)

Uploaded with ImageShack.us

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 08:56 
Pierwsze kroki

witaj. z tymi oponami trochę mi się zle napisało :wstyd: 205/65/15 - to ich rozmiar.
cieszę się, że istnieje to forum. wszedłem w temat śrub-złodziejek, jakie mam wkręcone. Sądziłem, ze nie dostałem nasadki do nich przy zakupie. Przetrzepałem cały samochód i znalazłem(!) - w tylnej popielniczce :rotfl:
Tak, jak poradziliście - podniosłem samochód(jedną stronę)i próbowałem zakręcić kołem - dalo się, ale z bardzo silnym oporem. Więc może mam tą szperę? Co do hamulców - na ręcznym nie mogłem zakręcić, więc myślę, ze jakieś szczątkowe ślady po hamulcach w bębnie znajdę...(jak stanę na górce, to trzyma słabo :( co mam sądzić o tych wszystkich objawach (szpera i hamulce)?

Tytuł: Re: [E36] Szpera - jest? brak? jakie kłopoty?
PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 10:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Jeśli samochód nie ruszył jak jedno koło miałeś na lodzie a drugie na asfalcie to szpery nie masz, zresztą już ci to koledzy pisali. Nie ma w tym żadnej filozofii.
A to że ciężko się kręciło kołem związane jest z tym, że kręciłeś też wałem i skrzynią biegów. Lekko możesz kręcić sobie przednim kołem albo kiedy obydwa tylne są w powietrzu.

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 10:47 
Pierwsze kroki

dzięki - rozumiem i tak podejrzewałem. Przyzwyczajam się już do tej myśli i niedogodności z tym związanych. Powiedz mi tylko, czy ktoś tę szperę wymontował, czy nie było jej fabrycznie? Jeśli pytam o bzdury, to wybacz - nie jestem w tym temacie nawet wróblem :/

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 11:05 
Pierwsze kroki

Poprostu seryjnie wyszla bez szpery Nikt jej nie wymotowywal (prawdopodobnie) Popros kogos zeby Ci rozkodowal VIN to CI powie wszystko o Twojej Buni Aczkolwiek sa tez sporadyczne akcje jak u mnie tzn rozkodowalem VIN i koles mi powiedzial ze niestety niemam szpery... Jedak mam buty 225 na tyle i jak pale kapcioa to zawsze ciagna 2 kola boki wychodza normalnie takze ktos ja zamontowal do mojej slicznotki :hyhy:

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 11:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 328 coupe
Kod silnika: M52B28
Tylko dla informacji. U mnie jest ASC-T i w zimę w sytuacji takiej jak opisałeś koło które się kręci jest przyhamowywane, aż w końcu zaczyna się kręcić drugie. Działa to bardzo dobrze. Jednak potrzeba dużo więcej mocy silnika. Mi podczas czegoś takiego często gaśnie silnik, bo ruszam na możliwie małych obrotach, żeby nie spowodować poślizgu kół, a wtedy zaczyna być przyhamowywane jedno z kół i zapotrzebowanie na moc wzrasta. Nie wiem jak to jest ze szperą, ale tam na pewno nie ma tego problemu, że silnik jest hamowany, cała jego moc idzie w koła, tak mi się wydaje. Ciekawy jestem opinii ludzi ze szperą.
Wg mnie:
1.załóż najwęższe możliwe nowe opony (oraz mające wysokie oceny w testach), jakie przewiduje się dla tego modelu
2.ew. załóż szperę, sam mam na to ochotę i to nie do driftu, a na zimę, ASC-T świecił mi się przy każdym praktycznie ruszaniu, a mam nowe opony z dobrymi wynikami w testach

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 12:19 
Pierwsze kroki

"załóż szperę"...no tak - jaki to m/w koszt?

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 16:51 
Częsty bywalec

Szpery do BMW drogie nie są bo jest ich dość dużo, od E36 kosztuje w granicach 1000zł. Tyle że jak masz 1.6 to prawdopodobnie trzeba by wymienić od razu cały wózek i wał (lub zespawać go z dwóch). Nie ma żadnych niedogodności związanych z brakiem szpery, przydaje się conajwyżej wtedy kiedy chcesz driftować czy się ścigać albo zimą jak ugrzęźniesz w zaspie. Jeżeli uważasz że zimą auto ci się za bardzo ślizga to lepiej szpery nie montuj bo będzie dużo gorzej. Poza tym w 1.6 nie ma ona zbytnio sensu bo ledwo starczy mocy żeby ją "rozpiąć".

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 17:10 
Pierwsze kroki

dzięki. trochę "pomniejszyłeś" znaczenie mojej beni :) , ale zdecydowanie poprawiłeś mój nastrój pisząc, ze nie ma niedogdności związanych z brakiem szpery
Na zimę w takim razie zmienię opony na węższe i jakoś przezyję. Teraz pozostanie mi tylko pomartwić się o hamulce tylnie - ...są...,czy ich nie ma...? Nie mogę w warunkach "poddomowych" zabrać się za zdejmowanie bębna.
pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 17:51 
Częsty bywalec

Nie miałem takiego zamiaru, po prostu żeby szpera funkcjonowała prawidłowo potrzebny jest odpowiedni moment obrotowy. Np. szpera 80% będzie się zachowywała jak 100% dopóki nie dostanie obciążenia w granicach 400-500Nm. Przy 25% próg jest wielokrotnie niższy ale zasada ta sama.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1