BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 07:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] 750i Brak mocy, duze spalanie
PostNapisane: 3 maja 2010, 13:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e32 750i
Kod silnika: M70
Kilka dni temu zaczely sie dziac dziwne rzeczy z silnikiem i skrzynia.

Po rozruchu, samochod/silnik zaczal wpadac w dziwne drgania, obroty jalowe oscylowaly w granicach 350-450rpm. Po ruszeniu, okazalo sie, ze kompletnie brak mu mocy, doslownie osiagi malucha. Przyspieszenie do 100kmph zajmowalo dobre 40-50 sekund. Skrzynia w trybie "E" takze nie pracowala poprawnie. W granicach 3,5k rpm nastepowalo przelozenie wyzej i po ulamkach sekund znow wyzej, silnik wracal do pracy w przedziale 1,5k-2k rpm.
Sytuacja unormowala sie dwukrotnie po okolo 15-20 minutach jazdy. Jednak przy dojezdzie do skrzyzowania, skrzynia przerzucala sie na wyzsze nizsze przelozenie w okolicach 1200-1300rpm w krotkich odstepach czasu, powodujac nieprzyjemne i niepokojace szarpanie.
Zaznaczam, ze sytuacje powtarzaly sie i na zimnym i na rozgrzanym silniku. Temperatura nigdy nie przekroczyla polowy pola.

Spalanie horrendalne, crica 40-45L/100km. ;(

Wczoraj od pierwszego odpalenia bylo super, wszystko dzialalo poprawnie. Trasa 300km ze srednim spalaniem 11L, moc i reakcje silnika oraz skrzyni w jak najlepszym porzadku.
Dzis od rana znow zaczal wariowac, niestety, juz nie wrocilo do normy.

Wstepnie biore pod uwage:
1. Swiece
2. Sonde/sondy Lambda
3. Przeplywki

Swiece maja ok 25tys przelatane (nie wiem w jakim stanie sa - nie sprawdzalem), olej ok 7-8tys. Obroty na zimno i na cieplo trzyma poprawnie. Jesli pracowal normalnie, stale obroty ~650rpm, jesli pracowal jak zolw z polamalnymi lapami, takze stabilnie ~400rpm.

Zrobilem wczoraj maly test z przeplywkami, za rada forumowiczow 7er.pl.
Test polegal na sprawdzeniu, czy w ogole piec ryknie przy odlaczonych przeplywkach.
Wyniki te same i na zimnym i na cieplym piecu.

- LEWA wylaczona, PRAWA wlaczona - dziala "normalnie" vide - brak mocy, obroty ~400rpm, dziwne drgania, zuzycie paliwa kolosalne.

- OBIE wylaczone - odpala na 2-3 sekundy, gasnie.
- LEWA wlaczona, PRAWA wylaczona - jw, odpala na 2-3 sekundy, gasnie.

Przeplywke zdjalem, rozebralem, wszystkie druciki, czujniki wygladaja na nieuszkodzone. Pare fotek wysokiej rozdzielczosci strzelilem, moge wkleic/podeslac, jesli to w czyms moze pomoc.

Idac dalej ta droga - wymienilem dzis lewa przeplywke. Jest chyba jeszcze gorzej niz bylo.
Zaczal gasnac i jeszcze mniej mocy jest, jak sie zdaje.
Po doprowadzeniu do 1200-1400 obrotow, na "P", po puszczeniu gazu, dusi sie, skubaniec.
Co to jeszcze moze byc?
Co jeszcze, w jaki sposob moge sprawdzic, zdiagnozowac, chocby wlasnie wstepnie?

Forum przejrzalem od dechy do dechy, nie znalazlem niestety odpowiedzi stricte dotyczacej zaistnialego problemu.

Bardzo prosze Was o pomoc, tudziez roztrzasniecie problemu. :/ Na wszelkie pytania dodatkowe postaram sie od razu udzielic odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e32] 750i brak mocy, duze spalanie
PostNapisane: 3 maja 2010, 13:35 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
czujniki położenia wału są 2 radzę od nich zacząć

PostNapisane: 3 maja 2010, 13:42 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
siema.miałem kiedyś podobne objawy w mojej 750.z tego co pamiętam to dostała mi sie woda do tego pocentriometru od jednej prepustnicy :rozpacz: też raz jechała jak rakieta a raz do bani :mur: rozebrałem je i pozbyłwm sie znikomej ilosci wody.i było git.moze to jest i u ciebie ? :piwo:

PostNapisane: 3 maja 2010, 13:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Jaro, jakies dokladniejsze informacje dla laika moglbys ekhm.. wyprodukowac? Bede zobowiazany.
Nadmienie tylko, ze problemy zaczely sie, gdy bylo kompletnie sucho, podowczas nie padalo przez okres paru dni, wiec pytanie, czy jest sens? Jesli to sprawdzenie, wyczyszczenie nascie minut czy pol godziny zabierze, zrobie to i tak, profilaktycznie.

PostNapisane: 3 maja 2010, 13:57 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
masz zamiast linek od gazu kabelki do przepustnic.posprawdzaj połączenia w kostkach.to jest obok przepływek na początku kolektorów.takie okrągłe kostki.jedz jeszcze może na kompa.to prosty silnik.cudów nie ma.

PostNapisane: 3 maja 2010, 14:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Jest poniedzialek, 3 maja. Ciezko mi sie dostac do komputera w dniu dzisiejszym, a cos wymyslec musze :/ bo mam 250km trasy przed soba. Powaznie zastanawiam sie, czy nie przebolec tych 100L zupy i nie wyjechac dwie godziny wczesniej, bo 70-90kmph i to tyle, szybciej raczej nie pojade...

PostNapisane: 3 maja 2010, 14:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
skąd jesteś ??

PostNapisane: 3 maja 2010, 14:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Wroclaw, obecnie w okolicach Obornik Wlkp rezyduje.

@Jaro
Nie dam rady tego sciagnac ad hoc. Wszystko siedzi tak mocno, ze boje sie cos uszkodzic, nie widze tez mozliwosci, aby przy tak scisle przylegajacych elementach, cos tam moglo sie dostac, powodujac takie problemy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1