BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 20:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Który to czujnik?
PostNapisane: 14 maja 2010, 19:48 
Pierwsze kroki

Witam.
Może mi ktoś napisać ,który z czujników odpowiada za załączanie wentylatora chłodnicy(elektryczny) w BMW e36 1,8i rocznik 1997 i gdzie go szukać?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Który to czujnik?
PostNapisane: 14 maja 2010, 22:13 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Z tego co wiem to powinieneś mieć wiskoze.

PostNapisane: 15 maja 2010, 09:28 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
było coś takiego jak elektryczny wiatrak w 1,8? :orany:

<Croniss>

PostNapisane: 15 maja 2010, 10:39 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Jeżeli kogoś nie było w wcześniejszych czasach stać na Visco to założył wiatrak elektryczny na chłodnice.

PostNapisane: 15 maja 2010, 15:39 
Pierwsze kroki

Croniss napisał(a):

Chyba ktoś nie zrozumiał pytania i się głupio dziwi.
Pytałem o czujnik odpowiedzialny za załączenie wentylatora bo elektryka od viscozy odróżnić potrafię.
Oczywiscie,że były w silnikach 1,8 montowane, również elektryki(wystarczy troszeczkę poczytać).

PostNapisane: 15 maja 2010, 15:55 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
No właśnie czytam i jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Wg. literatury technicznej wygląda to tak http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=35

PostNapisane: 15 maja 2010, 16:02 
Pierwsze kroki

harus napisał(a):
No właśnie czytam i jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Wg. literatury technicznej wygląda to tak http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=35

W moim jest dokładnie taki
http://allegro.pl/item1039166949_wentyl ... ml#gallery

PostNapisane: 16 maja 2010, 10:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Z reguły czujnik temperatury uruchamiający elektryczny wentylator na chłodnicy znajduje się właśnie w chłodnicy.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA91&mospid=47437&btnr=17_0089&hg=17&fg=05
jest to element nr 10.

PostNapisane: 16 maja 2010, 10:49 
Forumowicz

czarlii napisał(a):
Croniss napisał(a):

Chyba ktoś nie zrozumiał pytania i się głupio dziwi.
Pytałem o czujnik odpowiedzialny za załączenie wentylatora bo elektryka od viscozy odróżnić potrafię.
Oczywiscie,że były w silnikach 1,8 montowane, również elektryki(wystarczy troszeczkę poczytać).

kto pyta nie błądzi, pierwszy raz slyszę o elektrycznym wiatraku i nigdy przez 3 lata się z nim nie spotkałem, więc nie wiem dlaczego uważasz, że się głupio dziwię trochę ogłady kolego

<Croniss>

PostNapisane: 16 maja 2010, 10:58 
Pierwsze kroki

Ja mam też elektroniczny wiatrak kolega który ma 1,8 z klima też ma elektroniczny a inny kumpel który nie ma kilimy ma wisko
Dokładnie tam nr 10 to jest włącznik wentylatora też go wymieniałem przy zakupie zwróć uwagę ba są dwa rodzaje kostek jedna na okrągłe piny a druga wersja na płaskie mikro styki, ale najpierw sobie go sprawdź czy działa wykręć go z chłodnicy i wsadź do gorącej wody zagotowanej np. w czajniku i zobacz czy załączy czy nie

PostNapisane: 16 maja 2010, 11:51 
Pierwsze kroki

kto pyta nie błądzi, pierwszy raz slyszę o elektrycznym wiatraku i nigdy przez 3 lata się z nim nie spotkałem, więc nie wiem dlaczego uważasz, że się głupio dziwię trochę ogłady kolego[/quote]

Przede wszystkim pytanie było o czujnik a nie o rodzaj wentylatora jaki jest w moim aucie, bo to akurat dobrze wiem.
Więc myślę, że skoro zabiera się głos to powinno sie pisać na temat.

PostNapisane: 16 maja 2010, 17:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E24, E60
Kod silnika: M30B35, M57D30TÜTOP
A kolego mógłbyś zrobić zdjęcie tego wiatraka? Coś mi się wydaje, że mówisz o wiatraku załączającego się razem z klimą (tego na chłodnicy klimy), bo nigdy, ale to naprawdę nigdy nie widziałem/słyszałem o wiatrakach elektrycznych w E36 (czy nawet innych BMW) na chłodnicy cieczy :zdziwko:
Jeśli właśnie o ten wiatrak Ci chodzi, to nie załącza go żaden czujnik, tylko włącznik klimy :)

PostNapisane: 17 maja 2010, 14:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Elektryczny wentylator na skraplaczu jest włączany przez czujnik temperatury płynu chłodzącego wkręcony z prawej strony chłodnicy. Po wyjęciu wtyczki z niego zewrzyj piny 2 i 3 we wtyczce, wentylator powinien się włączyć na pierwszy bieg, po zwarciu pinów 2 i 1 bieg drugi. Nie zależnie czy klima chodzi czy nie. Nawet silnik nie musi działać, wystarczy kluczyk w pozycji 2.

PostNapisane: 17 maja 2010, 15:52 
Pierwsze kroki

Andrzej87 napisał(a):
Elektryczny wentylator na skraplaczu jest włączany przez czujnik temperatury płynu chłodzącego wkręcony z prawej strony chłodnicy. Po wyjęciu wtyczki z niego zewrzyj piny 2 i 3 we wtyczce, wentylator powinien się włączyć na pierwszy bieg, po zwarciu pinów 2 i 1 bieg drugi. Nie zależnie czy klima chodzi czy nie. Nawet silnik nie musi działać, wystarczy kluczyk w pozycji 2.

Dziękuję kolego za konkretną odpowiedż :ok: Do tej pory próbowano mi tylko wmówić,że w moim aucie powinno być visco a nie wentylator elektryczny :zly:

PostNapisane: 17 maja 2010, 16:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E24, E60
Kod silnika: M30B35, M57D30TÜTOP
czarlii napisał(a):
Do tej pory próbowano mi tylko wmówić,że w moim aucie powinno być visco a nie wentylator elektryczny :zly:

No bo powinieneś mieć vico. W wypadku gdy masz klimę to masz również wentylator elektryczny, ale tylko do klimy. Visco jest zawsze, no chyba, że było uszkodzone i ktoś sobie wykręcił z pompy wody :zdegustowany:
Co do momentu załączania się wentylatora elektrycznego, to przyznaje - jak widać nie miałem racji, a wynika to z tego, że zauważyłem, że ten wentylator załącza się przy włączeniu klimy, Więc wykluczyłem jakiekolwiek czujniki.

PostNapisane: 17 maja 2010, 23:15 
Częsty bywalec

Tak ten wentylator na skraplaczu jest dodatkowy.

Jeżeli chodzi o visco to w niektórych compaktach były one zastąpione pod koniec produkcji wentylatorem elektrycznym. Tak czytałem.

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 maja 2010, 11:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
went. elektryczny włącza się kiedy ciśnienie w ukł. klimatyzacji skoczy do 17-20bar, wtedy włącza się went. aby schłodzić gaz i tym samym obniżyć ciśnienie. Jeżeli Ci się nie załącza podczas gdy klima działa to powinien spalić się bezpiecznik bądź jakieś zabezpieczenie żeby nie rozszczelniło klimy przez za duże ciśnienie...

PostNapisane: 18 maja 2010, 13:13 
Forumowicz

Croniss napisał(a):

czarlii napisał(a):
Do tej pory próbowano mi tylko wmówić,że w moim aucie powinno być visco a nie wentylator elektryczny :zly:

Nikt Ci niczego nie próbował wmówić czytaj ze zrozumieniem :dobani:

<Croniss>

PostNapisane: 19 maja 2010, 01:24 
Częsty bywalec

Prawda,jest i czujnik ciśnienia w układzie włączający wiatrak. Jest on nad osuszaczem, jak chcesz mogę Ci podać jakie piny trzeba zewrzeć, żeby się włączył.

PostNapisane: 19 maja 2010, 05:21 
Pierwsze kroki

Andrzej87 napisał(a):
Tak ten wentylator na skraplaczu jest dodatkowy.

Jeżeli chodzi o visco to w niektórych compaktach były one zastąpione pod koniec produkcji wentylatorem elektrycznym. Tak czytałem.

Pozdrawiam

Moje autko to E36 1,8i touring z pazdzernika 1997 a więc końcówka produkcji tego modelu . Jak już pisałem mam pod maską tylko jeden jedyny wentylator elektryczny.Wymieniałem go już zresztą raz przed dwoma laty bo się zatarło łożysko w silniku el. i grzał mi się.
W zeszłym tygodniu zauważyłem podobne objawy i pierwsze o czym pomyślałem to wentylator lecz nie byłem pewien, który czujnik go załącza i jakie styki trzeba zewrzeć by go sprawdzić więc zwróciłem się o pomoc na forum.
Sprawa okazała się jednak bardziej błaha ,otóż przyczyną grzania był zapowietrzony układ chłodzenia silnika.
Po odpowietrzeniu problem zniknął.
Czytałem,że w e36 1,8 są dwa odpowietrzniki, ja znalazłem tylko jeden ten na chłodnicy obok korka.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1