BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 20:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] straciła moc :(:(:( ratunku
PostNapisane: 21 maja 2010, 18:07 
Forumowicz

Moje BMW: e38 730D
Kod silnika: M57
witam koledzy. znow musze sie zwrocic o pomoc do Was. Moje autko ginie :( poprsotu słabnie podczas jazdy. naciskam na gaz i wchodzi na oborty jak by jej sie nie chciało , a czasami wchodzi normalnie , niewiem co jest grane. pojechałem na komputer żadnych błędów , wymieniłem świece , filtry itp. i nic. dodam ze na benzynie dzieje sie to czesciej niz na gazie. niewiem czy to pompka paliwa , niemam pojecia. na gazie jakos sobie radzi lae to nie to co było tydzień temu :( jutro sobote wiec jak bym miał jakies rady z Waszej strony to mogłbym jeszcze gdzieś pokopac :D dodam ze wszystko działa ok , pali normalnie , nie szarpie , obroty ok , wszystko ok . ale gdy chce ja rozpezić to juz zaczyna sie góra ogromna można powiedzieć nawet na prostej drodze :( z góry dzięki za sugestie , może ktos pomoze. pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e34 straciła moc :(:(:( ratunku
PostNapisane: 21 maja 2010, 19:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
U kolegi w 325i silnik m50b25 z gazem miał podobnie. Tylko że stalo się to po wybuchu gazu i coś tam mu się oberwało i przytykało powietrze w dolocie. Być może u Ciebie też nie dostaje powietrza. Przynajmniej wszystko wskazuje na jakąś usterke mechaniczną skoro na kompie nic sie nie wyświetliło albo byłeś na lipnej diagnostyce.

PostNapisane: 21 maja 2010, 19:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d sedan
A sprawdzałeś przepływke...???

PostNapisane: 21 maja 2010, 19:40 
Forumowicz

sprawdziłem przepływkę wziąłem od kolegi i jest to samo. sprawdziłem caly dolot ale nie odkręcałem kolektora ... kolego ukanio328i, na sekwencji wybuch gazu raczej nie następuje nie ??? czyż sie myle ??? miałem uszkodzony kruciec za kolektorem ssacym ale poszedlem na latwizne i wymieniłem go bez zdejmowania kolektora. zdjąłem przepustnice i poprsotu miałem dostęp jezeli mozna to tak nazwac do tego własnie miejsca , poskladałem wszystko i działalo no a teraz niewiem . ukanio328i, byłem w ASO , moje koelga tam pracuje no ale niestety nie jest to jego warsztat , i kierownik powiedział zebym zostawił auto , to wiecie z czym sie to wiąże hehe koszt pewnie tragiczny i zrezygnowałem , wolę poszukac samemu bo moze to byc pierdoła nie ?? ale dzieki za podpowiedzi

PostNapisane: 21 maja 2010, 21:32 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
kolego a jak z katami ????? może wjechałeś do wody i katalizatory sie posypały.miałem tak w e32 730.objaw był podobny.

PostNapisane: 21 maja 2010, 23:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Kolega ma w swojej m50b25 zwykły gaz i do tego mial porobione antywybuchy i chyba coś z nimi się stało jak dobrze pamietam. Jeden mial zrobiony na kolektorze ssącym a drugi jakoś miedzy przypływką a przepustnicą chyba w tej gumie ale pewien nie jestem. I ten anty wybuch mu przytykał powietrze. Ale skoro masz sekwe to inna bajka.

PostNapisane: 22 maja 2010, 10:13 
Forumowicz

ukanio328i, sorki wielkie , nie napisałem w pierwszym poscie ze mam sekwencje teraz tak patrze a bylem pewny ze napisalem . zaraz ide do garazu moze cos tam wynajde :D :zdrowko:

PostNapisane: 22 maja 2010, 10:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.5tds E36 1.8is
Kod silnika: M50B25
Widze kolega ma identyczne objawy Tyu mu w gaz a on się rozpędzia jakby mał 70koni prawda?

PostNapisane: 22 maja 2010, 17:03 
Forumowicz

siwusekm1, no dokladnie tak . koledzy bylem w garazu nie znalazlem nic podejrzanego tylko to ze w kolektorze ssacym jest tak jak by troche oleju takiego przepalonego , niewiem czy to normalne czy nie . a tak w zasadzie nic , jeszcze raz przegladalem dolot powietrza wszystko ok , aha i jeszcze wyjalem swiece czy go porsptu nie zalewa na ktoryms tam garnku , no i zauwarzyłem ze te gumy "fajki" sa troche spekane , ale niewiem czy to ma cos wspolnego . wiec to wszystko co zaobserwowalem :) a kolega siwusekm1, tez przerabia ten problem ???

PostNapisane: 22 maja 2010, 17:45 
Forumowicz

identyczne objawy co Kolega komp wykazał błąd przepływki i sondy, założone nowe i du... A jak odłączysz aku na chwile żeby się zresetował to jak chodzi? też mam m50b25 z vanosem

PostNapisane: 22 maja 2010, 18:01 
Forumowicz

powiem ci tak , mi czasami sie to dzieje ale czasami czesciej niz rzadziej :( wiec tutaj jest cos dziwnego , bo jak dziala raz dobrze a raz zle ... dziwne . to ty juz troche kasy wydales na to widze :( ja narazie nic nie bede kupował wiesz o co chodzi , bo nikt nie jest pewien co to jest , narazie zobacze tak po troszku wszystkiego , moze to jest sam kolektor ssacy , moze ten olej w kolektorze bruzdzi niewiem ... troche jestem w kropce , a dac auto na warsztat to dzieki :)a ty od dawna tak masz juz ???

PostNapisane: 22 maja 2010, 18:20 
Forumowicz

Mi od tygodnia się tak dzieje. Raz dobrze a raz ledwo co. Na innym forum znalazlem info że to może być ECU bo tylko to mu zostało do wymiany a tak wszystkie czujniki itd nowe i to by sie mogło zgadzać bo jak zrobie reset to przez jakiś czas dobrze chodzi :( jak masz olej w kolektorze to sprawdz odme

Tytuł: Re: [e34] straciła moc :(:(:( ratunku
PostNapisane: 22 maja 2010, 19:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34/E30
Kod silnika: M20B20/M30B35
Zrób reset kompa i zobacz po tym co i jak

PostNapisane: 22 maja 2010, 19:27 
Forumowicz

Właśnie mówię że po resecie jakiś czas jeździ dobrze. Przed chwilą wymontowałem cały sterownik silnika i co? odziwo zapalił i dobrze chodził tylko kontrolka od abs się świeciła natomiast jak odłączyłem sterownik gazu to nie chciał zapalic(ster. silnika był podłączony) teraz moja teoria jest taka że to wina gazu jakoś nie właściwie podłączona bo u tych osób u których takie obiawy występują maja instalacje gazową a 90% sekwencje ma ktoś jakiś pomysł?

PostNapisane: 22 maja 2010, 20:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b25
Kolego podjedz do dobrego gazownika, sekwencja mogła rozjechać ci mapę wtrysków benzyny, albo jak koledzy wcześniej pisali jest żle podłączona. Zacznij od podłączenia sekwencji do kompa diagnostycznego sprawdz czy nie ma błędów w sterowniku gazowym, jak złapał błędy to na benzynie również będzie kiepsko jeżdził. Napisz jaki jest u ciebie sterownik gazu.

PostNapisane: 23 maja 2010, 11:28 
Forumowicz

karpiu12345 na 90% jestem przekonany że to wina gazu. Dziźś zrobiłem ok 200km na samej bp i zero jakichkolwiek problemów ale gdy tylko włączyłem gaz to po paru km znowu traci powera.

PostNapisane: 23 maja 2010, 12:28 
Forumowicz

sorki ale zabalowalem troche i nie moglem wczoraj juz napisac hehe siwusekm1, troche to dziwne ale mi o dziwo chodzi lepiej na gazie , na benzynie jest gorzej . ale sprobuje tak jak ty zrobic z 200 albo 300 km na benzynie i moze sie cos poprawi :) i wlasnie wczoraj jechalismy w 5 w moim autku no i w pewnym momencie bylo takie zqachowanie ze tak jak by wszystko spadlo cala moc i wogole :( i juz pozniej nie chcialo worcic do normnalnosci ale przejechalismy kilka km i znowu sie poprawilo . masp4, mam ci napisac nr tego sterownika czy wogole instalacje jaka mam ???

PostNapisane: 23 maja 2010, 15:31 
Forumowicz

No mi tez lepiej na gazie chodzi ale jak zrobie reset i jezdze na samej benzynie to jest dobrze dopoki nie wlacze na gaz

PostNapisane: 23 maja 2010, 22:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b25
Napsz jakiej firmy jest sterownik gazu.

PostNapisane: 24 maja 2010, 05:46 
Forumowicz

Ja mam instalacje auto gaz a sterownik jest zenit.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1