BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 21:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] problem z kontrolką oleju
PostNapisane: 9 maja 2010, 12:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 1999r
Kod silnika: M47
Witam
W mojej e46 320d z 1999r mam następujący problem... co jakiś czas mruga mi czerwona kontrolka oleju, wydaje mi się że nie jest to uzależnione od obrotów. Wymieniony został czujnik - Przełącznik ciśnieniowy oleju (nr 12 http://bisi.pl/bmw), mierzone było ciśnienie oleju i jest ok, olej jest nowy, silnik chodzi normalnie, po podłączeniu do kompa też nic nie pokazało. Czytałem w innych tematach że może to być spowodowane uszkodzonym czujnikiem poziomu oleju (nr 15 http://bisi.pl/bmw2) dlatego też go odpiąłem aby sprawdzić czy to przez niego, ale problem pozostał, po odpięciu tego czujnika nic się nie zmieniło :(
I teraz mam kilka pytań...czy jeżeli ten czujnik faktycznie jest uszkodzony to po jego odpięciu problem powinien zniknąć?. Czy jest może jakiś inny sposób na sprawdzenie tego czujnika? Czy mogę jeździć autkiem z takimi objawami?
Może Wy coś wymyślicie bo mi już się skończyły pomysły :zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] problem z kontrolką oleju
PostNapisane: 9 maja 2010, 12:31 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 330d
Kod silnika: m57
Odpięcie czujnika nie spowoduje wyłączenia kontrolki. Jedynie może pokazać się bład który możesz odczytać przez OBD.
Kontrolka świeci na czerwono czy pomarańczowo? Jeżeli na pomarańczowo to czujnik działa tylko oszukuje. Jeżeli na czerwono to padł i jest do wymiany. Oczywiście ta teoria jest wynikiem twojego opisu. Nie wiem jak jest w rzeczywistości. Z ciśnieniem oleju się nie kombinuje. Oddajesz do warsztatu albo sam kupujesz wszystko po kolei i podstawiasz. NIe jeździsz.

PostNapisane: 9 maja 2010, 12:59 
Pierwsze kroki

Kontrolka mruga na czerwono...nie ma przy tym żadnego dźwięku, zapala się na ok sekundę i gaśnie

PostNapisane: 20 maja 2010, 20:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Mam podobna sytuacje jak kolega opisal w pierwszym poscie. Od czasu do czasu mruga mi czerwona kontrolka oleju (nie pomaranczona, CZERWONA). Najczesciej kiedy jezdze dosc dynamicznie i stane gdzies na swiatlach lub zwolnie troche obroty silnika gdzies do 1500 to czasem mrugnie na kilka sekund czasem zapali sie na kilkanascie (max 15s.), praca i dynamika silnika sie nie zmienia, pracuje jak zawsze. Dzieje sie to zazwyczaj po przejechaniu conajmniej 20km jak silnik jest juz calkowicie dogrzany. Dodam jeszcze ze olej wymienilem jakis miesiac temu, nie mam skasowanej inspekcji ani oil serwis, na inspekcji zostalo jeszcze 7500km do przejechania. Po okolo 3 tygodniach od wymiany oleju umylem silnik z zewnatrz preparatem do mycia silnikow o nazwie Fuler (taniocha za 13zl). Przed myciem silnik nie mial zadnych wyciekow, umylem go poprostu profilaktycznie bo troche zakurzony byl. Teraz tez nie widac nigdzie zadnych wyciekow. A problem zaczal sie pojawiac nastepnego dnia od umycia silnika. Poziom oleju jest dobry. Olej zalany to Castrol Magnatec 10w40, przy wymianie zostal rowniez wymieniony filtr oleju. Płymu w chłodnicy nie ubywa. Wczoraj bylem na diagnozie komputerowej (interfejs ST 6000) i nie bylo zadnych bledów zwiazanych z cisnieniem oleju. Jest ktos w stanie mi cos podpowiedziec? Co w pierwszej kolejności sprawdzic?

Moje BMW:
e46 320D 136 konikow M47 1999r. produkcji.

Prosze o jakies wskazówki i pomoc.

PostNapisane: 21 maja 2010, 16:55 
Pierwsze kroki

ja wymieniłem dwa czujniki oleju, olej oczywiście tez, byłem na kilku komputerach i nic nie pokazało...teraz autko jest u gościa co zajmuje się elektroniką samochodową i jutro prawdopodobnie po nie pojadę. Usterkę podobno już zdiagnozował i mówił, że to nic poważnego ale musi to jeszcze sprawdzić...jutro jak będę odbierał autko to postaram się dowiedzieć czegoś więcej i napiszę:)

PostNapisane: 21 maja 2010, 18:33 
Forumowicz

bede wdzieczny jesli podzielisz sie widza jak juz bedziesz znal diagnoze i ewentualne rozwiazanie problemu. Moze ktos jeszcze spotkal sie z tym problemem??

PostNapisane: 22 maja 2010, 16:50 
Pierwsze kroki

odebrałem auto, ale niestety przyczyna nie została do końca określona...mechanik powiedział, że jest to na pewno usterka elektroniczna, a ogólnie samochód jest sprawny. We wtorek lub środę będzie jeszcze zmieniał licznik na inny bo uważa, że prawdopodobnie on jest uszkodzony. Jak się dowiem czegoś nowego to napiszę...przecież gdzieś musi być tego przyczyna

PostNapisane: 22 maja 2010, 17:13 
Forumowicz

Dzieki, czekam na dalszy rozwoj sprawy.

A czy ktos moze mi powiedziec czy raczej kontrolka CZERWONA od oleju powinna sie zapalic na stale jesli cos jest nie tak z silnikiem czy moze tez od czasu do czasu sobie mrugac??

PostNapisane: 26 maja 2010, 21:10 
Forumowicz

W moim przypadku czujnik cisnienia oleju padł prawdopodobnie. Dzis sprawdzal mi to mechanik, jutro bede wymienial.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1