BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 lipca 2025, 18:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E3x] Skrzynia automatyczna - Automat - 5HP18
PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 15:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
tak myslalem, mi zabronili rok temu jezdzic :rotfl: , a problemem okazal sie zdychajacy alternator :rotfl:
pojedz tak na wszelki wypadek do innego znachora (polczynska,janki,piaseczno)
nie zaszkodzi

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 09:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325 TDS
Kod silnika: M51
Witam,

Wrocilem z midparts. Olej wymienialo dwoch pracownikow, szef nadzorowal cala operacje Wymienilem olej, ktory byl juz przepracowany, filtr, uszczelke skrzyni - razem 650 PLN. Skrzynia byla podlaczona pod koma. Nie znalezli opilkow oraz bledow. Diagnoza midparts - wszystko jest ok. Moja diagnoza: praca skrzyni sie poprawila, nie szarpie juz tak autem jak zmieniam z R na D i w druga strone, wycie sie zmiejszylo, ale nie ustapilo.
Jezeli chodzi o te dziwne wycie przy koncowce zmiany biegu z 1 na 2 to glowny boss, z ktorym mialem jazde testowa po wymianie, ze to przekładnia planetarna sie odzywa, ale nie nalezy sie tym przejmować.

PostNapisane: 27 maja 2010, 21:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam moje pytanie odnośnie skrzyni automatycznej BMW e36 320 diesel rok 1992 jest taki problem a mianowicie przy zmianie biegów szarpie znaczy jak rusza na jedynce to szarpie szarpie i załapie i trzeba wysokich obrotów aby ruszyć przy jeżdzie kiedy doda sie za duzo gazu nagle pokazuje sie kontrolka (taka z trybami) co moze być powodem? czy moze to być co z elektryka i jeszcze pytanie ile wchodzi do skrzyni oleju i jaki po odkreceniu korka spustu nic nie wyciekła podobno wchodzi do niej 1 litr odkreciłem misę wyjąłem filtr w misie było ok 1 litra oleju zastanawia mnie czy do tej skrzyni wchodzi tam mało oleju i po co jest spust oleju jeśli nic nim nie wycieka? moze jest jakiś inny sposób na spuszczenie wymiane oleju proszę o pomoc z góry dzieki.

PostNapisane: 27 maja 2010, 22:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
mateusz wlacza ci sie tryb awaryjny,ja bym na twoim miejscu poszukal magika od skrzyni
bo powodow moze byc mnostwo

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 27 maja 2010, 22:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
mateusz4401 napisał(a):
Witam moje pytanie odnośnie skrzyni automatycznej BMW e36 320 diesel rok 1992 jest taki problem a mianowicie przy zmianie biegów szarpie znaczy jak rusza na jedynce to szarpie szarpie i załapie i trzeba wysokich obrotów aby ruszyć przy jeżdzie kiedy doda sie za duzo gazu nagle pokazuje sie kontrolka (taka z trybami) co moze być powodem? czy moze to być co z elektryka i jeszcze pytanie ile wchodzi do skrzyni oleju i jaki po odkreceniu korka spustu nic nie wyciekła podobno wchodzi do niej 1 litr odkreciłem misę wyjąłem filtr w misie było ok 1 litra oleju zastanawia mnie czy do tej skrzyni wchodzi tam mało oleju i po co jest spust oleju jeśli nic nim nie wycieka? moze jest jakiś inny sposób na spuszczenie wymiane oleju proszę o pomoc z góry dzieki.

OMG chlopie nie jezdzij tym samochodem tylko laweta i do mechaniaka!!! Oleju w automacie sie nie zmienia jak w silniku tzn spuszcza i wlewa nowy. To sie robi pod cisnieniem i sluzy do tego specjalny sprzet. Prawdopodbnie wlacza Ci sie tryb awaryjny i dodatkowo nie masz oleju. Na moje masz juz raczej po skrzyni jezeli dlugo jezdziles po tych twoich czarach...

PostNapisane: 27 maja 2010, 22:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Seth8 napisał(a):
Oleju w automacie sie nie zmienia jak w silniku tzn spuszcza i wlewa nowy. To sie robi pod cisnieniem i sluzy do tego specjalny sprzet.

Jaki specjalny sprzet...wystarczy pojemnik, weza kawalek i mozna wlewac olej...Olej normalnie spuszczasz jak silnikowy, przez mala dziurke a wlewasz duza...ot cala filozofia...

PostNapisane: 28 maja 2010, 00:37 
Częsty bywalec

Kisiel24 napisał(a):
Jaki specjalny sprzet...wystarczy pojemnik, weza kawalek i mozna wlewac olej...Olej normalnie spuszczasz jak silnikowy, przez mala dziurke a wlewasz duza...ot cala filozofia...

Jestes pewny? Mechanik mi wkrecil ze wymienia sie go pompa pod cisnieniem na wlaczonym silniku odsysajac przy tym stary.

Wtakim razie kolego mateusz4401 zignoruj moj paniczny post ;)

PostNapisane: 28 maja 2010, 01:46 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
tak się wtrące, czytałem gdzieś ładny opisik ze zdjęciami, jak koleś wymieniał olej w automacie, robił to najzwyczajniej w świecie, zadnych cudów, on jeszcze dodatkowo wymienił filterek bo mial jakich cudny chinski :)

^OLO^

PostNapisane: 28 maja 2010, 01:59 
Forumowicz

ad 1. u mnie z 1 na 2 delikatnie czuje ze zmienił bieg, ale napewno szarpnieciem tego nie moge nazwac
ad 2. nic takiego nie ma, na bank cos sie dzieje niedobrego, ale jak bardzo niedobrego to nie bede sie wypowiadał bo mechanikiem nie jestem :)
ad 3. nie sprawdzalem, generalnie z S korzysta sie chyba tylko przy D, biegi 1,2,3 to bieg bezposredni oraz biegi górskie wiec po cholere jechac na nich w trybie Sport ? Dokładnie jest to opisane też w instrukcji obsługi auta
ad 4. ja mam taka "fajna" wajche, ze przy zadnej zmianie nie musze uzywac przycisku, przyzwyczailem sie i uwazam, ale wiem ze to niezły babol tylko nie chce mi sie tego naprawiac
ad 5. ja mam troche inaczej, auto robi sie bardziej mulaste jak sie za bardzo schlodzi, dodatkowo nieraz blokuje sie 2, ale jak delikatnie sie z nia obchodze to po chwili, po podgrzaniu zadczyna juz prawidlowo funkcjonowac, cos czuje ze olej juz jest zjechany i bede w niedalekiej przyszlosci go wymianial
ad 6. wg pewnego bardzo inteligentnego pana inzyniera co 100.000 to juz napewno :)

^OLO^

PostNapisane: 28 maja 2010, 05:53 
Przyjaciel forum

Seth8 napisał(a):
Kisiel24 napisał(a):

Jestes pewny? Mechanik mi wkrecil ze wymienia sie go pompa pod cisnieniem na wlaczonym silniku odsysajac przy tym stary.

Wtakim razie kolego mateusz4401 zignoruj moj paniczny post ;)

Oczywiscie, ze jestem pewny...zapraszam do mojej galerii, sam naprawilem skrzynie automatyczna...napelnilem ja olejem i o dziwo...jezdze caly czas...tak wiec mechanik nakrecil Ci makaron na uszy...oczywiscie, jesli masz "specjalistyczny" sprzet to moze jest latwiej...ale uwiez mi, przy pomocy zwyklego weza tez to zrobisz...

PostNapisane: 28 maja 2010, 22:45 
Częsty bywalec

Kisiel24 napisał(a):
Oczywiscie, ze jestem pewny...zapraszam do mojej galerii, sam naprawilem skrzynie automatyczna...napelnilem ja olejem i o dziwo...jezdze caly czas...tak wiec mechanik nakrecil Ci makaron na uszy...oczywiscie, jesli masz "specjalistyczny" sprzet to moze jest latwiej...ale uwiez mi, przy pomocy zwyklego weza tez to zrobisz...

OK dzieki ;)

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 16:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam ponownie. wymieniłem olej i skrzynia nie do poznania śmiga jak nigdy okazało sie ze olej wyciekł przez rurki chłodzące olej znajdujące sie z przodu samochodu przed chłodnicą, w całości został wymieniony ojej i filtr oraz uszczelki pod obie misy weszło 5 litry oleju ale i to będę chyba musiał dolać bo robiłem to według jednego z opisów znalezionych w necie, a mianowicie po odkrenceniu obu mis oraz rurek chłodzących i wydmuchaniu oleju z nich wyciekło sporo jeszcze oleju. po zamontowaniu nowych części filtr, uszczelki zalałem olejem dextron 3 weszło ok 3-3,5 litrów następnie na odpalonym silniku i na "P" dolewałem aż bedzie sie wylewał weszła reszta oleju następnie zakręciłem korek i zmieniałem na D R N pokoleji i ustawiłem na D i dalej dolałem oleju tak żeby sie wylewał ale nie straczyło mi i muszę dokupić.

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 21:54 
Forumowicz

mateusz4401 napisał(a):
Witam ponownie. wymieniłem olej i skrzynia nie do poznania śmiga jak nigdy okazało sie ze olej wyciekł przez rurki chłodzące olej znajdujące sie z przodu samochodu przed chłodnicą, w całości został wymieniony ojej i filtr oraz uszczelki pod obie misy weszło 5 litry oleju...

Mateusz napisz coś o kosztach całej operacji bo też chcę to zrobić.

^OLO^

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 22:24 
Przyjaciel forum

Malo oleju chlopie...conajmniej o 5 litrow za malo...

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 11:57 
Częsty bywalec

Kisiel24 napisał(a):
Malo oleju chlopie...conajmniej o 5 litrow za malo...

Tez mi sie tak wydaje.

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 16:01 
Panowie z tego co się orientuję to wchodzi 7 litrów oleju.

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 18:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
w vinie jest przeciez ile oleju wchodzi

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 23:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320iA coupe
Kod silnika: M52B20
wg instrukcji do automatu wchodzi 3l oleju :)
myślę czy nie zmienić oleju, bo to wycie na jedynce, z którym jeżdżę od roku, zaczyna mi pomału działać na nerwy...

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 05:56 
Przyjaciel forum

marasss napisał(a):
wg instrukcji do automatu wchodzi 3l oleju

Do samej miski...chociaz to tez sie mija z prawda...na poczatku jak zmienialem olej tylko z miski to weszlo mi ponad 4 litry. Nie sugerowalbym sie instrukcja i zakupil wiecej oleju na wszelki wypadek.

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 14:52 
Forumowicz

a kojarzy ktos cene za 1litr w ASO ?

^OLO^

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1