BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 lipca 2025, 21:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Montaż zestawu HID
PostNapisane: 25 czerwca 2010, 18:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47N
Witam,
poszukuję kogoś z okolic Częstochowy kto pomoże mi zamontować zestaw Hid w mojej buni e46 po lifcie. Sam się tego nie podejmuje, mam już wszystko kupione tylko potrzebuje kogoś z pewną ręką.

Pomoże ktoś?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Montaż zestawu HID
PostNapisane: 25 czerwca 2010, 18:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Kolego, montaż jest jest bardzo prosty, to raz. Dwa, jazda na HID-ach grozi przyczepieniem się policji i zabraniem dowodu. Chyba, że masz soczewkę, a HID-y nie mają większej barwy jak 6000 kelwinów. Zrobisz jak chcesz, ja tylko radzę :)

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 19:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
binta napisał(a):
jazda na HID-ach grozi przyczepieniem się policji i zabraniem dowodu. Chyba, że masz soczewkę, a HID-y nie mają większej barwy jak 6000 kelwinów. Zrobisz jak chcesz, ja tylko radzę

grozi grozi ale jak masz soczewke i spryski -obowiazkowe to bez obaw (samopoziomu nikt ci nie sprawdzi na miejscu )
hidy moga byc tez 8000k-niebieskie
przypomne - w przepisach ogolnych jak i szczegolowych o oswietleniu zewnetrzym pjazdu jest TYLKO uszczegolnione to ze barwa swiatla nie moze byc oslepiajaca i nnych pojazdow poruszajacych sie na drodze i granica swiatla i cienia (jak podjedziesz do sciany np) ma byc widoczna (swiatlo nie moze sie rozpraszac)
mialem raz przypadek ze policjant zabral mi dowod za HIDY 6000k ..kontrola trwala ponad godzine -najpierw przyczepil sie ze sa biale ALE wpadaja w kolor niebieski (ale jak go ''zgasilem'' ) to czepil sie ze 6000k sa niedozwolone .. to tez nie dal rady bo zabrac za to bo molil glupoty ! jestem instruktorem nauki jazdy wiec rozmowa byla ostra :rotfl: suma sumarum zabral dowod za czarne szybki..

montaz jest prosty -dasz rade ja bazowalem tylko na relacji sprzedawcy

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 19:04 
Przyjaciel forum

DaRo25 napisał(a):
binta napisał(a):
jazda na HID-ach grozi przyczepieniem się policji i zabraniem dowodu. Chyba, że masz soczewkę, a HID-y nie mają większej barwy jak 6000 kelwinów. Zrobisz jak chcesz, ja tylko radzę

grozi grozi ale jak masz soczewke i spryski -obowiazkowe to bez obaw (samopoziomu nikt ci nie sprawdzi na miejscu )

Dlatego napisałem o soczewce :ok: W sumie 8000k też wchodzi w rachubę ale wtedy jest bliżej niż dalej tego, że policja jak nie za światło to za coś innego (przykładem może być chociażby Twoja historia) zabierze dowód albo da mandat

Wracając do montażu. Przy zestawie powinieneś mieć instrukcję obsługi. Chwile Ci zejdzie zanim to pojmiesz ale ogólnie rzecz biorąc montaż nie jest trudny

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 19:20 
Pierwsze kroki

Witam,
sprobuję założyć ten mój zestaw i zobaczę. Soczewek nie mam podobnie jak spryskiwaczy. Barwa światła to 4300 k myślę że nie powinny oślepiać?

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 19:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
na pewno będą oślepiać bo nie ma soczewek

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 19:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57D30
Było kilka artykułów na ten temat w "Motorze" i "Auto Świecie". HID'y mają inną wiązkę światła w porównaniu do oryginalnych xenonów - nie da się ich ustawic tak byś nie oślepiał innych kierowców jadących z naprzeciwka.

BYŁE:
E46 M57D30 Orient Express by Forest
viewtopic.php?f=6&t=70227&start=0
Obrazek

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 20:25 
Zacna persona forum

Forest.maxbimmer napisał(a):
nie da się ich ustawic tak byś nie oślepiał innych kierowców jadących z naprzeciwka.

pierwsze slysze o takim czyms ... nawet jak spuszcze lampy na sam dol ze np bede widzial tylko 2 metry przed autem .. to tez bede oslepial innych??? dla mnie to bzdura . HIDy napewno maja inna wiazke swiatla i napewno to nie to samo co ori ksenony ALE da sie je ustawic by nie razily ..bo jak by bylo jak piszesz to codziennie by mi mrugali ze ich oslepiam jak i innym tez .. ale oczywiste ze soczewka to podstawa i spryski najlepiej ori by co jakis czas same myly klosze.

a tobie uksi1986 nawet nie radze zakladac hida jak nie masz soczewki :kwasny: bo kontrole masz murowana ''na slepo'' cie zobacza a do tego bedziesz strasznie wkur..al innych uczestnikow ruchu -beda strasznie razic (nie raz nie dwa widze jak jedzie za mna stara audi albo golfa lub wszystko jedno na hidach bez soczewki i od razu mam ochote nacisnac mocno pedal hamulca :kwasny: ) i nie ustawisz granicy swiatla-cienia bo bez soczewek hidy rozpraszaja sie w kazdym kierunku takze pod jakim katem nie spojrzysz na klosz wlaczony na swiatlach mijania to bedzie jak na drogowych .. i sam tez wiele mniej zobaczysz na hidach bez soczewek ..najpierw pomysl o soczewkach kolego

PostNapisane: 30 czerwca 2010, 09:00 
Przyjaciel forum

DaRo25 napisał(a):
Forest.maxbimmer napisał(a):
nie da się ich ustawic tak byś nie oślepiał innych kierowców jadących z naprzeciwka.
nie ustawisz granicy swiatla-cienia bo bez soczewek hidy rozpraszaja sie w kazdym kierunku takze pod jakim katem nie spojrzysz na klosz wlaczony na swiatlach mijania to bedzie jak na drogowych .. i sam tez wiele mniej zobaczysz na hidach bez soczewek ..najpierw pomysl o soczewkach kolego

Potwierdzam. Zamontowałem na próbę i szybko zdemontowałem :)

PostNapisane: 30 czerwca 2010, 09:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
A ja mam za to do sprzedania zestaw HID`ów wymontowany z e46 a więc z oprawkami przystosowanymi do e46, całość sprawna i bardzo tania, 6000k, info na PW ;)

PostNapisane: 30 czerwca 2010, 12:06 
Zacna persona forum

binta napisał(a):
Potwierdzam. Zamontowałem na próbę i szybko zdemontowałem

ale czemu zdemontowales ? bo nie miales soczewek czy nie mogles ustawic tak by nie oslepialy innych kierowcow-co dla mnie jest niemozliwe

PostNapisane: 1 lipca 2010, 08:23 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316i
Prosze was, nie róbcie tego allegro tuningu, jak widze te wszystkie auta z powstawianymi HIDami do lansu to mnie krew zalewa, a w nocy takie HIDy oślepiają wszystkich!! Nie bądź dres i lanser i odpuść sobie tą zabawkę....
pozdrawiam

PostNapisane: 1 lipca 2010, 11:51 
Przyjaciel forum

DaRo25 napisał(a):
binta napisał(a):

ale czemu zdemontowales ? bo nie miales soczewek czy nie mogles ustawic tak by nie oslepialy innych kierowcow-co dla mnie jest niemozliwe

Nie miałem soczewek. W tym wypadku ten zestaw nie ma racji bytu. Ludzie tak jeżdzą ale to jest mało odpowiedzialne i prymitywne

Soczewki - sprawa podstawowa. Bez nich nawet tego nie montuj. Podam Ci 3 podstawowe powody

1. Mandat i zabranie dowodu - szybciej wcześniej niż później ;)
2. Oślepianie, nie tylko kierowców jadących z naprzeciwka bo i przechodniów
3. Słabsza widoczność dla Ciebie, z racji tego, że świecą one we wszystkie strony

Za dnia, wydaje się jeszcze, że nie jest źle ale jak wyjedziesz w nocy to jest tragedia

PostNapisane: 1 lipca 2010, 14:17 
Pierwsze kroki

Ok poczytałem i zrozumiałem że HID-y bez soczewki nie mają najmniejszego sensu.Mam jednak pytanie czy jest możliwość założenia soczewki do mojej zwykłej lampy? Czy muszę kupować ori lampe z soczewkami :/ ? Chciałbym wykorzystać te moje HID-y:)

PostNapisane: 1 lipca 2010, 16:45 
Zacna persona forum

binta napisał(a):
DaRo25 napisał(a):
binta napisał(a):

Nie miałem soczewek. W tym wypadku ten zestaw nie ma racji bytu. Ludzie tak jeżdzą ale to jest mało odpowiedzialne i prymitywne

Soczewki - sprawa podstawowa. Bez nich nawet tego nie montuj. Podam Ci 3 podstawowe powody

1. Mandat i zabranie dowodu - szybciej wcześniej niż później ;)
2. Oślepianie, nie tylko kierowców jadących z naprzeciwka bo i przechodniów
3. Słabsza widoczność dla Ciebie, z racji tego, że świecą one we wszystkie strony

Za dnia, wydaje się jeszcze, że nie jest źle ale jak wyjedziesz w nocy to jest tragedia

ja znam dobrze te powody tylko nie wiedziaslem czemu wymontowale3s hidy -teraz wiem nie miales soczewek

[b]uksi1986[/b] mozesz zmienic same wnetrze -lustro wraz z soczewka ale kupa zabawy -do zwyklej nie wsadzisz tylko soczewki trzeba cale srodki zmienic (tak na 99%) a lampy z soczewkami to koszt okolo 200 -250zl za pare (ja mam takie ceny w moich okolicach)

cccq jaki lans ..nie wszyscy to dresiarze ! ja mam hidy bo koszt ori ksenonow jest bagatelny -i nie robie tego dla lansu tylko hidy poprawiaja widocznosc na drodze po zmroku -i powtarzam nie oslepiam bo JA mam dobrze ustawione klosze

PostNapisane: 1 lipca 2010, 17:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
DaRo25 napisał(a):
a lampy z soczewkami to koszt okolo 200 -250zl za pare (ja mam takie ceny w moich okolicach)

do e36 być może, do e46 gdzie soczewka szła tylko z xenonem to ceny zaczynają się od 1800 (dla poliftowej) za same lampy z przetwornicami

PostNapisane: 1 lipca 2010, 19:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57D30
Skontaktuj się z Kreskiem, zrobi ksenon nawet w Fiacie 126p...

788 531 310

Wszystko na komponentach niemieckich, żadne wytwory małych żółtych rączek ;)

BYŁE:
E46 M57D30 Orient Express by Forest
viewtopic.php?f=6&t=70227&start=0
Obrazek

PostNapisane: 1 lipca 2010, 19:51 
Zacna persona forum

marcin87k napisał(a):
DaRo25 napisał(a):
a lampy z soczewkami to koszt okolo 200 -250zl za pare (ja mam takie ceny w moich okolicach)

do e36 być może, do e46 gdzie soczewka szła tylko z xenonem to ceny zaczynają się od 1800 (dla poliftowej) za same lampy z przetwornicami

no tak sory moj blad :rotfl: zapomnialem ze to e 46 ;) za duzo spedzam czasu przy swojej :hyhy:

PostNapisane: 1 lipca 2010, 22:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
A czy nie lepiej kupić atrapę sprysków pod lampy i mieć w razie kontroli niebieskich? Jak myślicie przejdzie taki bajer? Wiadomo soczewka, ale jak ktoś ma soczewkę to czy atrapa zda egzamin?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1