BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 13:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] niedziałający alarm
PostNapisane: 3 lipca 2010, 12:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318
Kod silnika: M40B18
Witam. mam pytanie.
Zapalałem samochód po pewnym czasie i zapomniałem o zablokowaniu zapłonu z alarmu, po chwili zgasiłem samochód i już alarm nie działał. Nie daje żadnego znaku życia. Nie świecą kierunkowskazy przy zamykaniu/otwieraniu, nie pipczy ani nic nie daje głosu z przekaźników. Proszę o pomoc alarm to top SAFE 20.

Następnie centralny zamek mogę otworzyć tylko z bagażnika i to 2 razy, po czym już nie działa, co może być uszkodzone? Jakie kroki mam podjąć. Znów proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] niedziałający alarm
PostNapisane: 3 lipca 2010, 13:25 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Kolego twój alarm prawdopodobnie uszkodził centralkę CZ. Na początek sprawdź czy dochodzi do niej prąd. spróbuj też odłączyć na kilka minut + akumulatora być może że alarm się przywiesił. Alarm też sprawdź czy ma zasilanie. jest to pin 9 kabel czerwony (+) Zobacz czy w chwili zamykania z pilota na kablu pomarańczowym pin 12 jest masa. Bo jest to centralka sterowana masą czyli też musisz sprawdzić czy przekaźnik od zamykania CZ z alarmu jest sprawny(czy pyka podczas zamykania)

PostNapisane: 3 lipca 2010, 14:19 
Pierwsze kroki

Prąd dochodzi, przekaźnik nie wiem gdzie się znajduje. Akumulator odłączałem i nic się nie dzieje. Pilot w ogóle mi nie działa. A ta centralka to jest ta przy kolumnie kierownicy, tak? Sprawdzę napięcie i napiszę.

PostNapisane: 4 lipca 2010, 12:58 
Specjalista

centralka CZ znajduje się za schowkiem pasażera po prawej stronie obok sterownika ABS.
jeżeli nie wiesz gdzie się znajduje przekaźnik to idź po kablach jeżeli nie są poplątane. a ten sterownik który masz od alarmu to on w ogóle reaguje na piloty od alarmu?? tzn jak wciśniesz klawisz zamknięcia to alarm tak powinien tykać.

PostNapisane: 4 lipca 2010, 13:32 
Pierwsze kroki

Alarm nie tyka a centralka jest od strony kierowcy.

PostNapisane: 4 lipca 2010, 15:51 
Specjalista

Mówimy o centralce Alarmu czy Oryginalnego Centralnego zamka??

PostNapisane: 4 lipca 2010, 16:02 
Specjalista

Kolego patrząc po twoich postach to masz już problem z tym zamkiem od początku jak je kupiłeś. Słuchaj twój alarm dla bezpieczeństwa przeciw zwarciowego steruje CZ Masą a Ori CZ w Bmw reaguje na + czyli pomiędzy swoja centralką alarmu a oryginalną centralką CZ masz przekaźnik który ma za zadanie podczas podania masy z alarmu dostarczyć 12V do CZ. Tutaj jest temat opisany właśnie o CZ z pilota i są schematy podłączenia przekaźników. viewtopic.php?f=25&t=21449

A z tąD pobierz sobie instrukcję Co i jak. Gdzie się znajduje.:)

http://www.speedyshare.com/files/208749 ... ykanie.pdf

Jeżeli masz problemy będę Ciągle śledził temat i postaram ci się pomóc.

PostNapisane: 4 lipca 2010, 20:01 
Pierwsze kroki

Dzięki, za odzew. Ale słuchaj. Auto mam od lutego. Autoalarm od początku dobrze śmigał i to tak nagle się stało.
Może będzie przydatne:
Naciskając przycisk otwórz/zamknij z pilota, nie mam żadnej reakcji alarmu, mam dobrą baterię 12V, styki są dobre, a z 2 pilota mam to samo.
Może jakiś bezpiecznik padł, ale nie wiem gdzie on się znajduje, jeżeli jest.
Możesz wytłumaczyć mi co napisałeś jakoś prościej, bo nie jestem elektronikiem i mało mam wspólnego.
I czy możesz dać jeszcze raz ten plik na speedyshare, bo został usunięty.
Jutro postaram się dodać zdjęcia które może pomogą przy kolumnie kierownicy.
A i jeszcze jedna rzecz. Póki co mam wyłączoną syrenę z alarmu, bo jeśli chciałem zapalić silnik to włączał mi się alarm. Normalnie wysiadłem z auta i nic nie wyło. Wyłączyłem syrenę i nawet nie mam blokady zapłonu.

PostNapisane: 4 lipca 2010, 22:40 
Specjalista

Widocznie link wysiadł. Spokojnie jutro wrzucę na nowo. A skąd kolego jesteś?? Bo może nie daleko to bym zobaczył i ewentualnie ci pokazał co i jak no ale jeżeli daalego to postaram ci się pomóc:)

PostNapisane: 5 lipca 2010, 14:52 
Pierwsze kroki

Hmm od Ciebie to daleko. Katowice. I tak już mi dużo pomogłeś, więc wystarczy jeśli będziemy w stałym kontakcie ;)
Na centralce alarmu mam http://www.speedyshare.com/files/23258211/12.JPG // 3 żółte napięcie przed zapłonem i 1 błękitny podczas zapłonu.
A jeżeli ściągnąłem obudowę centralki to lecą i sprawdzając napięcie po pinach dochodzących do płytki miałem prawie wszędzie napięcie.
A podczas sprawdzania napięcia zrobiłem przez przypadek mostek 2 nie wiem jakich pinów i zaczęły mi przekaźniki tykać.
Po całkowitym odłączeniu centralki mam blokadę zapłonu.
Wystawiam inne zdjęcia które może coś pomogą, niestety deszcz mnie wygonił z czego mało i nie wyraźnie zdjęcia wyglądają.
http://www.speedyshare.com/settings.php ... 10f8b777ed

Ah i jeszcze do czego służy przewód na czerwono zaznaczony?
http://www.speedyshare.com/files/232583 ... e_30us.jpg

PostNapisane: 5 lipca 2010, 17:13 
Specjalista

Kolego to co zaznaczyłeś na czerwono jest to złącze blokady elektrycznej. Masz tam coś podłaczone??

te piny żółte na zdjęciu 12.JpG to pin 13 i 12 i 5.
pin 13 odpowiada za wejście wyzwalane masą podczas otwarcia maski lub tylnej klapy czyli uruchamia alarm jeżeli odczyta że jest podawana masa na wejście.
Pin 12 jest to impuls zamknij z alarmu do centralki zamka centralnego czyli też masa
Pin 5 jest to impuls otwórz z alarmu do centralki Zamka centralnego... też masa tam nie powinno być 12 V

Pin 6 zaznaczony na błekitno to działa prawidłowo jest sygnał po przekręceniu kluczyka i odpowiada on za podanie + do alarmu po przekręceniu by uruchomić alarm, gdy jest on aktywny.

Myślę że coś ci się przy przekaźnikach zwarło i cały czas tam jest podawane 12V dlatego ani nie możesz otworzyć ani zamknąć bo napięcie ciągle dochodzi do Oryginalnej Centralki CZ.

Musisz sprawdzić czy czasem na tych przekaźnikach co trzymasz w ręku na zdjęciu DSC00178 nie ma gdzieś zwarcia między pinami. bo widzę że nie masz kostki tylko konektorki ktoś zrobił. Myślę że są to przekaxniki zamieniające masę na 12V podczas otwarcia i zamknięcia CZ z alarmu.

Widzę że nie masz podłączonych czujników ruchu w kabinie lub ich nie masz bo widzę luźną wtyczkę. Ale to tak odbiega od tematu:) po prostu zobaczyłem:)
Teraz najtrudniejsze zadanie musisz sprawdzić gdzie i do czego idą kable z pinów:

5
12
6

Kolego w instrukcji obs. nie widzę by alarm mógł blokować zapłon samodzielnie, wiec od tego musi być prawdopodobnie osobny przekaźnik który po aktywacji alarmu odłącza zapłon.

Pozdrawiam i czekam na odp bym mógł dalej pomóc.:)

PostNapisane: 5 lipca 2010, 19:42 
Pierwsze kroki

timi-91 napisał(a):
Kolego to co zaznaczyłeś na czerwono jest to złącze blokady elektrycznej. Masz tam coś podłaczone??

Tak jest podłączone.
Jutro sprawdzę bo dziś już ciemno się robi. Póki co dzięki i jutro się odezwę :)

PostNapisane: 6 lipca 2010, 15:56 
Pierwsze kroki

Byłem dziś, ale deszcz mnie wygonił z dworu. Więc tyle póki co mam:
Mam napięcie w pinach:
5 - brązowy CZ/otwieranie 12V
6 - żółty po przekręceniu zapłonu 12V
9 - czerwony zasilanie 12V
12 - pomarańczowy CZ/zamykanie 12V idzie pod przekaźnik
Znalazłem schemat połączenia alarmu i jest podłączone
1 - zielony wyjście +12V kierunkowskazy
2 - masa syrenka czarny
3 - biało-czarny wejście minusa - czujnik drzwi
4 - czarny - LED
5 - brązowy (-) CZ/otwieranie
6 - żółty (+) 12V stacyjka
7 - różowy zasilanie czujnika, załączenie podczas czuwania alarmu
8 - zielony wyjście 12V do sterowania kierunkowskazami
9 - czerwony zasilania alarmu (+) 12V do akumulatora
10 - czerwony z czarnym paskiem (+) zasilania syrenki i czujnika dodatkowego
11 - szary wyjście + do sterowania syrenką
12 - pomarańczowy wyjście (-) do sterowania centralnym zamkiem
13 - biały wejście (-) czujnik bagażnika klapy
14 - niebieski (-) zasilania czujnika na czuwaniu
I chodzi mi o to, że w schemacie jest napisane w pinie 5 i 12 że powinien być (-) a ja mam (+)
Co o tym sądzisz?

PostNapisane: 6 lipca 2010, 16:39 
Pierwsze kroki

Witam ponownie, podczas deszczu skupiłem się na czytaniu o tym alarmie i była popełniona straszna głupota. Ojciec czekał na mnie w samochodzie i uzbroił mu się imobilaiser z przestraszenia nacisnął pilot 1 i 2 guzik i włączył tzw. tryb "serwis" po deszczu podłączyłem wszystko jak było i wyłączyłem tą opcję i co się okazało, wszystko wróciło do normy.
Dzięki kolego za wszystko, ale czy mógłbym Cię jeszcze trochę wykorzystać w sprawie centralnego zamka?

PostNapisane: 6 lipca 2010, 22:32 
Specjalista

nie widzę żadnego problemu pisz a ja pomogę na tyle co będę potrafił.

PostNapisane: 7 lipca 2010, 16:20 
Pierwsze kroki

Hmm więc teraz zabawa z centralnym zamkiem:
Jest tak, nie umiem w ogóle auta otworzyć z pilota, ani przez drzwi kierowcy, ani pasażera. Jedyny sposób na otwarcie całego auta, to otwarcie z bagażnika.
Następnie jeżeli zamknę auto zamkiem od kierowcy, juz przez nic go nie otworze, muszę po prostu odłączyć i włączyć klemę z akumulatora lub otworzyć drzwi od kierowcy (tylko się one otwierają, gdy przekręcę kluczyk w zamku), następnie uzbroję i rozbroję alarm.
Przy zamykaniu pilotem jak i bagażnikiem zaskakuje po 2 razie. Czyli wsadzam kluczyk do zamka bagażnika przekręcam i zamki się zamykają i po sekundzie otwierają, dopiero za drugim razem normalnie się zamknie.
Dziś sprawdzałem wiązkę która wchodzi do klapy bagażnika i wszystko tam jest dobrze. Gdy ściągnąłem boczek od kierowcy zobaczyłem 3 wtyczki biała, żółta i szara.
Wtyczka biała - zamek od kierowcy i co zauważyłem, że jest na niej ciągle prąd, nie zależnie, czy jest używana czy nie.
Wtyczka żółta - bagażnik wszystko w normie
Wtyczka szara - zamek od pasażera, także dobrze
http://www.speedyshare.com/files/23288059/DSC02431.JPG - zdjęcie wtyczek
Tutaj może przydatne zdjęcie kabli wiodących do siłownika od zamka kierowcy - http://www.speedyshare.com/files/23288076/DSC02429.JPG
Oraz wiązka kabli wiodących do wtyczek wyżej wymienionych - http://www.speedyshare.com/files/23288087/DSC02430.JPG

Czekam na propozycję. ;)

PostNapisane: 7 lipca 2010, 21:54 
Specjalista

Dlatego ci zamyka za 2 razem bo sterownik dostaje sygnał że któreś drzwi są ciągle otwarte i obstawiam na drzwi pasażera . Jak zamykasz auto a później masz problem z ich otwarciem to prawdopodobnie CZ ci rygluje zamki.

PostNapisane: 10 lipca 2010, 09:24 
Pierwsze kroki

Dziś odłączyłem drzwi pasażera i nic to nie dało. Jak otwieram z bagażnika raz otworzy zamknie, za drugim razem zamknie. I od bagażnika ile razy się nie przekręci kluczyka, to tak samo się zachowuje, a od kierowcy, raz się otworzy i później zero reakcji nawet przez bagażnik nie można otworzyć, trzeba odłączyć akumulator i na nowo podłączyć.

Interesują mnie przewody biały, czarny i niebieski. Troszkę grubsze, od przykładowo, pomarańczowy, zielono-biały, czy czarno-biały

PostNapisane: 10 lipca 2011, 20:36 
Pierwsze kroki

Garaż: Było 318 tds 95r -> E46 318i 99r
witam ja mam następujący kłopot po odłączaniu klemy od akumulatora nie działa mi pilot by otworzyć samochód ... z kluczyka otwiera i zamyka lecz z pilota na kluczyku nic nie działa ... zmieniłem baterie dalej nic , więc mam pytanie co może to znaczyć i jak radzić sobie dalej ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1