BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E34] M50B20 - dziwne spadki mocy silnka !
PostNapisane: 9 lipca 2010, 19:57 
Forumowicz

Problem chyba jednak dalej nie rozwiązany.
Dzisiaj jezdzilem i znowu podobne objawy :przez 4 km torpeda, póżniej zostawiłem samochód na postoju, przy ponownej jeździe jakby zamulony.
Póżniej spod domu, jade na dwójce na światłach moc jest, troche przyhamowałem bo gosc przede mną, znowu dodaje gazu i zamulony.
Podejrzewam ostatecznie pompe paliwa, bo jeżdze przy poziomie paliwa 20-25 litrów do 3-5 litrów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 lipca 2010, 11:43 
Forumowicz

Po dzisiejsze jezdzie testowej stwierdzam, ze nie jest to wina czujnika wałka rozrządu.
Jeździłem na różnych biegach przy różnych prędkościach i obrotach i jest źle.
Auto generalnie jeździ dobrze przy lekko wciśnietym pedale gazu, czuć , że wyrywa i ogólnie jest elastyczne, ale mocniejsze dodanie gazu powoduje uczucie jakby auto traciło na akceleracji, np. jade 40 na 3 biegu lekko wciskając gaz i auto przyspiesza, wdepne mocno i zmienia sie tylko dzwiek z wyechu ale auto rozpedza sie wolniej niz przy lekko dodanym gazie i jak przy 60 -65 zaczne odpuszczac gazu to czuc , że zaczyna zbierac sie lepiej.
Czy czujnik położenia wału korbowego moze powodowac takie objawy, czy juz jednak kończy sie pompa, albo tryskiwacze ie dają rady?
Auto odpala bez problemu za pierwszym razem, nie gaśnie podczas jazdy, na kompie nie ma błędów, filtr paliwa wymieniony, filtr powietrza czysty.

PostNapisane: 2 października 2010, 20:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530d
Odkopię temat gdyż zmagam się z podobnym problemem. Ja stawiałbym bardziej na pompe albo wtryskiwacze. Utrata mocy to także lewe powietrze, guma przepływki, oraz wszystkie wężyki podciśnienia trzeba sprawdzić, warto sprawdzić w jakim stanie są gumki uszczelniające wtryskiwaczy przy wpustach do kolektrora. U mnie przy jednym z wtryskiwaczy słychać nieprzerwane syczenie.

1. Zawieszony wtryskiwacz-cały czas leje, zaczyna pracować przy wyższym napięciu na wyższych obrotach
2. Sparciałe gumki uszczelniające wtryskiwacze przy ich wpustach do kolektora-zasysane lewe powietrze, to chyba bardziej przez instalacje gazową. Te same gumki są u góry wtrysku przy listwie. W moim przypadku sparciałe są tylko te przy wpustach do kolektora. Te z górnej częśći wtrysku sa w bardzo dobrym stanie.
3. Zbyt duże ciśnienie paliwa w listwie-nadmiar ciśnienia może wpłynąć na nieprawidłową prace wtrysków. Sprawdzić regulator, bądź wężyk oprowadzający ciśnienie.

By dotknąć jej kierownicy i posłuchać jak seksownie mruczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1