BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 09:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 525i grzeje się.
PostNapisane: 9 lipca 2010, 14:05 
Pierwsze kroki

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem BMW e34 525 12v od 5 lat i było to cudowne autko aż do ubiegłego miesiąca. W pewnym momencie zauważyłem że się grzeje, pomyślałem że wymienie termostat. Po wymianie i tygodniu jazdy znów to samo samochód się grzeje i na gazie zamarza. Zaprowadziłem swój samochód do mechanika i stwierdził że to pompa wody. Po wymianie pompy wody i znów tygodniu jazdy znów objawy powróciły. Pojechałem znów do tego samego mechanika i mi powiedział że termostat jeszcze raz trzeba wymienić. Po wymianie termostatu i tygodniu jazdy objawy znów powróciły.

Ciśnienie na cylindrach mam 10-11. Zauważyłem ostatnio że że ogrzewanie jest cały czas na pasażera i po regulacji lecui tylko albo ciepłe albo gorące, a na stronę kierowcy zimne, brak możliwości regulacji. Ostatnio po tym jak mi się zagrzał motor sprawdziłem że nie wszystkie węże są gorące, są dosyć twarde na ciepłym silniku ale to chyba normalne. Zauważyłem również że nie napływa mi woda do przewodów, tzn są puste a wody ze zbiorniczka nie ubywa. Nie ma oznak ani w płynie chłodzącym ani w oleju by była uszkodzona uszczelka.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] 525i grzeje się.
PostNapisane: 11 lipca 2010, 15:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 520i
Kolego zaczniemy od tego ,że pompę wodny się wymienia jeżeli auto nie dmucha ciepłym powietrzem w kabinie.Moja rada wymień wiskozę,korek od chłodnicy a jak to nie pomożę to kup orginalny termostat,poniewaz miałem podobna sytuację i też wymieniłem wiskozę-niepomogło,później korek od chłodnicy-to samo a na końcu kupiłem orginalny termostat i byłem chepi udało się pomogło w 100%.Powodzenia :ok:

PostNapisane: 11 lipca 2010, 15:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Kolego zaczniemy od tego ,że pompę wodny się wymienia jeżeli auto nie dmucha ciepłym powietrzem w kabinie.Moja rada wymień wiskozę,korek od chłodnicy a jak to nie pomożę to kup orginalny termostat,poniewaz miałem podobna sytuację i też wymieniłem wiskozę-niepomogło,później korek od chłodnicy-to samo a na końcu kupiłem orginalny termostat i byłem chepi udało się pomogło w 100%.Powodzenia :ok:

PostNapisane: 11 lipca 2010, 18:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Ja bym jeszcze odpowietrzenie zafundował porządne.. może jest gdzieś "bombel" i pompa nie może go przetoczyć.. i woda nie wraca do chłodnicy..
wymontuj termostat i zobacz jak będzie bez..

Just to stay alive...

PostNapisane: 11 lipca 2010, 20:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E34 525i Touring 24v
Kod silnika: M50B25
Mi to wygląda na padające elektrozawory od ogrzewania. Dodatkowo zapowietrzył sie biedak. Wymień elektrozawory i odpowietrz - myśle że pomoże. Zawsze jest tak że jak padają elektrozawory w lato to cały czas grzeje jak w zime to nie dają ciepłego, złośliwość...

PostNapisane: 11 lipca 2010, 23:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
A wymiana tego gówna to rozbiórka całej deski...
Najpierw porządnie odpowietrzyć, potem te zawory,
i uważaj na temperaturę, żebyś nie wysadził uszczelki pod głowicą.

Na odpowietrzanie m20 jest fajny myk:
Wlewasz płyn, i dmuchasz ustami do oporu we wlew, dolewasz wody.. dmuchasz, dolewasz itd, aż od razu przy dmuchaniu woda będzie wracać do zbiorniczka górą... odpowietrznik musi być zakręcony wtedy..
Jak masz możliwość zrobienia tego jakąś pompką to lepiej ;)
Ta metoda jest lepsza niż odpalanie, grzanie dolewanie, grzanie... nie naraża na usterki.

Just to stay alive...

PostNapisane: 12 lipca 2010, 11:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
M20 odpowietrza się bez odpalania silnika w 5 min wystarczy odkręcić odpowietrznik na termostacie i pompować węże układu aż pozaciąga wszędzie płyn i wypłynie z odpowietrznika.

Z tego co piszesz wychodzi na to że układ się stopniowo zapowietrza ale dziwne jest to że nie ubywa płynu.

PostNapisane: 13 lipca 2010, 09:02 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E34 525i Touring 24v
Kod silnika: M50B25
sparco1020 napisał(a):
A wymiana tego gówna to rozbiórka całej deski

Nie wiem, zgłupiałem, ja zawsze wymieniałem elektrozawory od ogrzewania pod maską od strony kierowcy, banalnie proste, co z tą deską??? tam ich nie ma?
Co do odpowietrzania to na zimnym odkręcasz odpowietrznik chłodnicy, odkręcasz ogrzewanie na max ciepły i lejesz płyn tak długo aż zacznie wylatywać odpowietrznikiem, następnie zakręcasz odp. i korek wlewu, zapalasz dosłownie na minute i ponawiasz czynność znów na zgaszonym. Powinno być już ok jak co to dolewasz troszke do stanu i bedzie ok - taki jest mój sprawdzony sposób na odpowietrzenie. pozdrawiam

PostNapisane: 13 lipca 2010, 15:40 
Poszukaj zanim zapytasz

BMW bez termostatu wcale nie chodzi i się dopiero porządnie grzeje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1